Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Еърдейлтериер

Характер на Еърдейл териера

 

Еърдейл териерът е куче притежаващо голяма смелост и увереност, който е покровителствен и лоялен домашен любимец както и интелигентен обичащ да се забавлява артист. Иска много внимание и любов. Тази порода е подходяща за семейства с деца, но тъй като може да стане малко груб в играта си не е най-подходящия избор за семейства с по-малки деца. Поради добре развитите му ловджийски инстинкти трябва да бъде социализиран още от малък с други домашни любимци – не е най-добрия избор на куче за семейства с по-малки любимци от рода на зайци и морски свинчета.


Тази порода може да бъде агресивна към други кучета, но най-често е приятелски предразположена или просто учтива с непознати. Покровителските му инстинкти го правят добър пазач, но също така може да бъде упорит, твърдоглав и много самостоятелен. Еърдейл териерът е много подвижен и енергичен, така че е важно да е зает и да отделя достатъчно време на упражнения – отегчен Еърдейл териер може да стане диструктивен в намирането на начини да изгори енергията си. Тази порода може би е най-подходяща за тези, които са експерти във възпитанието и подчинението, тъй като провала в това да бъдеш твърд, строг и в същото време позитивен с тази порода може да накара стопанина да бъде този, които е притежаван.

 

Външен вид

 

Височината на Еърдейл териерът е около 55 – 60 сантиметра и тежи около 20-30 килограма. Тази жизнена порода е средна или голяма на височина. Козината му е здрава и твърда, а окраската му е черна или сивкава с оттенъци. Под твърдата външна козина лежи мека вътрешна. Той има характерно лице и изражение с брада, която трябва да се държи добре сресана.

 

Грижа за козината

 

Добрата новина е, че тази порода си сменя козината много малко, стига да е добре сресван редовно. Разбира се това означава, че трябва да отделяте известно време за ресането на своя Еърдейл териер. Трябва да се подсигурявате, че брадата му е сресвана ежедневно за да се подсигури добрата му хигиена и чистота. Долната му част трябва да се поддържа спретната. За изложбените кучета свалянето на мъртвата козина може да е нужно на всеки няколко месеца. За домашните Еърдели собствениците може да прибегнат към подстригване. Твърда остра четка трябва да се използва по няколко пъти седмично, за да се поддържа козината в добра форма. Да се прибягва към къпане само когато е наложително.

 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

 

Продължителността на живота при Еърдейл териерът е от 10 до 14 години. Има няколко здравословно проблеми, от които трябва да се пазите при тази порода, това включва проблеми с щитовидната жлеза, смущения при кръвотечение, vWD, алергии и проблеми с бедрената част. 

 

История на Еърдейл териерa

 

Еърдейл териерът произлиза от Великобритания и преди е бил разпознаван като работещи, крайбрежни и бингъл териери. През 19 век тази порода е била използвана за редица неща като военна работа, убиване на вредители и лов. Този териер е за първи път регистриран в AKC през 1888 година.

Статии в Брой119

Кучета със супер мускули Мафията БРФК Балансирана храна за кучета Боксер-буленбайсер Бобтейл Правилен избор на кучешка храна Неаполитански мастиф-стандарт Еърдейлтериер Гигантът при котките-Мейн Кун

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти