Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бобтейл

Бобтейлът е незаменим компаньон, доброжелателен и искрен приятел. Той е изключително нежен и обожава децата. В Англия бобтейлите работят в интернати за изостанали деца, като оказват благоприятно въздействие върху умственото им развитие.

Известни още като староанглийски овчарки, кучетата от тази порода се отличават с едро тяло, голяма глава, дълга и гъста козина, която обикновено е с два цвята: бял с или без тъмни петна на главата и сивкав на тялото.

Обилната козина, съчетана с мощно телосложение, дава основание на някои да оприличат това куче на голяма мечка. Картината се допълва от своеобразната поклащаща се походка и липсата на опашка.

 


Староанглийските овчарки са безкрайно предани на своите стопани и членовете на техните семейства, много са умни и силно се привързват. Те притежават удивително спокоен характер, интелигентни са и изобщо не проявяват агресивност, разбира се, ако техният стопанин не е заплашен от нещо. Тези кучета реагират само на чуждата агресия и са способни смело да защитават любимите хора.

Освен това, прекрасно се поддават на дресировка и лесно усвояват всеки нов урок.

История на породата

За произхода на бобтейлите съществуват различни версии, но най-вероятно истината все още е забулена в тайнственост. За разлика от други породи, известни от различни исторически източници от преди хилядолетия, съществуването на "безопашатото овчарско куче" се е считало за нещо толкова обикновено в продължение на много години, че на никой не му е дошло на ум да регистрира породата в летописите. Очевидно е, че тя се е формирала за чисто практически нужди. Много историци смятат, че бобтейлът е много стар тип куче, тъй като неговият външен вид за последните 100 години малко се е изменил, което едва ли би било възможно, ако породата беше сравнително млада.

Съществуват много породи овчарски кучета, но универсални животни, съчетаващи в себе си работните качества на пастир, издръжливост, сила, природна разсъдливост, приспособимост към променливите климатични условия и необходима реакция в екстремни ситуации, не е лесно да се намерят.

Векове наред в суровите условия на Британските острови тези кучета трябвало да защитават добрите си пастирски качества. Староанглийската овчарка е била преди всичко работно куче. Нейното второ название "бобтейл" "къса опашка" също се е появило неслучайно. Съществуват две хипотези за възникването на безопашатите кучета.

Според първата, пастирите, които използвали тези кучета, искали техните помощници да не си отвличат вниманието в лов на дребни животни и птици, затова им махали опашките. Работата е в това, че за лов на дребен подвижен дивеч кучето трябва да извършва резки и сложни движения, които са възможни, само ако опашката се ползва като своеобразен рул. Втората хипотеза твърди, че кучетата били лишавани от опашките им, тъй като животни без този атрибут били считани за работни и техните стопани се освобождавали от данъци.

Съществуват много данни от края на XIX в. и началото на XX в. за раждането на староанглийски овчарки без опашки. Днес опашките на кутретата се подрязват на втория или третия ден след раждането.

Бобтейлът се ражда чернобял и в първите 18 месеца окраската му се променя до сивосинкава. когато започне да си сменя козината, може да я събирате, да я изпредете и да си изплетете пуловер. Той става много топъл, мек и, според някои, притежава лечебни свойства.

Чесане, ресане и къпане

Малкото кученце трябва да се приучва отрано към четката и гребена. Това става лесно, ако започнете навреме да полагате грижи за козината му. Нека кутрето лежи спокойно на една страна и да се радва на "масажа". козината трябва да се разчесва не надолу към лапите, а в противоположната посока.

Възрастното куче се сресва веднъж на 34 седмици, като се отделя мъртвата подкосмена покривка и се освобождава място за нова, бяла на цвят. Ще имате нужда от качествена масажна четка и гребен от здрав метал с достатъчно дълги и не много остри зъби. Преди ресане проверете дали очите на кучето трябва да се почистят и дали ноктите нямат нужда от подрязване. След това пристъпете към разчесването. Ако козината на главата е много дълга и гъста, то след разчесването може да се събере нагоре и да се върже с ластиче.

Бобтейлът не бива да се мие често, но всеки стопанин трябва сам да реши този проблем. кучетата, които живеят в развъдници, се къпят много рядко един или два пъти в годината. Апартаментните бобтейли трябва да "взимат душ" по-често. Със сигурност може да се каже, че честото къпане води до омекване на козината и тя бързо се оплита в кичури. През зимата, в чисто снежно време е най-добре кучето изобщо да не се мие, а просто да се разчесва. През пролетта и есента много стопани нахлузват на своите любимци специални комбинезони, за да ги предпазят от калта.

Ако вашият бобтейл живее през лятото на вила или в селска къща и често се потапя в близката река, ще трябва да го разчесвате по-редовно. Така ще избегнете сплъстяването. Примерно в началото на месец май можете да разрешете подкосмената покривка по-старателно. Ако съберете много косми, не се тревожете. На тяхно място след 810 седмици ще порастне нова и доста привлекателна козина.

запомнете, че за правилното разчесване на бобтейла е необходимо не само да разполагате с нужните аксесоари, но и да знаете как да се грижите за козината.
Като всяко друго куче, бобтейлът трябва да се възпитава от първия ден с внимание и доброжелателност от цялото семейство.

Характерни черти на породата

Староанглийската овчарка е умно куче, което разбира всичко от първия път. Неговото възпитание трябва да бъде справедливо. Използвайте склонността му да защитава всичко. Бобтейлът обаче се нуждае от стопанин с авторитет, който да играе ролята на лидер.

Възпитанието и обучението на бобтейла изисква последователност и настойчивост, съчетани с голяма любов и вяра в способностите на вашия любимец. командите трябва да се подават спокойно, ясно и изразително. Всички думи за поощряване се произнасят с нежност и топлота в гласа. запасете се с търпение и за награда ще получите умен и послушен другар.

Статии в Брой119

Кучета със супер мускули Мафията БРФК Балансирана храна за кучета Боксер-буленбайсер Бобтейл Правилен избор на кучешка храна Неаполитански мастиф-стандарт Еърдейлтериер Гигантът при котките-Мейн Кун

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти