Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Боксер-буленбайсер

Кратка историческа справка: малкият т.нар. брабантски буленбайсер е приет за родоначалник на боксера. В миналото тези кучета са били развъждани от ловците, тъй като са били най-добрия помощник в лова. Тяхната задача е била да уловят и задържат вече вдигнатата от гончетата плячка и да я задържат до идването на ловеца. За тази задача са били необходоми кучета с възможно най-широко разположение на челюстите и зъбите, за да могат да захапят здраво и дълго да задържат. Буленбайсера е притежавал тези характеристики и е бил широко разпространен и развъждан, но разбира се само за горе описаното предназначение. Селекцията започната в края на 19ти век е причина за днешния изглед на боксера — куче с широка муцуна и леко вирнат нос.

Името на буленбайсера означава "Хапещ бикове". Другата базова порода, използвана в първичната селекция, е бил английският булдог.

 
Първата изложба е в Мюнхен-1895г.

Германският Боксер клуб е основан през 1895 в Мюнхен, а първата специализирана изложба на боксери е била проведена в същия град и същата година. Стандартът е бил установен в началото на 20-ти век заедно с публикуването на развъдната книга или т.нар. Zuchtbuch.

Mühlbauer’s Flocki е първият регистриран в книгата боксер през 1904. Интересното е че внесената от Франция, Alt’s Flora, е била една от най-типичните представители на породата за онова време и е допринесла много за установяването им.

Боксерът е енергичен и реагира активно на всичко, което го заобикаля. Спокойни и тихи боксери няма. Предаността, привързаността и чувството му за хумор обаче го правят прекрасно домашно куче, ако можете да си позволите да имате куче като него.

Боксерът спада към групата на работните кучета. Неговата родина е Германия и първоначалното му предназначение е било охрана на семейството и имуществото му. Равнището му на разпространение е средно. Продължителността на живота му е приблизително 12 години и съзрява на тригодишна възраст. Ръстът на женските боксери се колебае от 53 до 58,5 см, а при мъжките е от 57 до 63,5 см. Теглото на женските варира от 25 до 27 кг, а при мъжките – от 30 до 32 кг. По природа боксерът е куче пазач и към непознатите се отнася подозрително.

боксерКозината на боксера и къса и гладка, окраската й е ълтеникаво-кафява или на ивици, белият цвят не трябва да надхвърля 1/3. Козината не пада и не се оплита и затова не се нуждае от професионални грижи. Преди изложби понякога се отстранят отделни дълги косми. Грижата за козината се състои в редовното й почистване с мека четка и полиране с парче велур. Твърдите четки са недопустими, тъй като козината на боксера се състои от тънък слой, а козаната е много чувствителна.

На боксера трябва да осигурите толкова физически упражнения, колкото вие можете да издържите, или може да ги замените с редовни къси разходки. Дневната му дажба от храна е около 900 г сухо тегло, разделена на три пъти през деня, за да се избегне появата на колики.

боксерБоксерът с лекота се поддава на дресировка. Като домашно куче е просто великолепен. С чуждите деца се държи добродушно, с кучетата от своята порода се държи добре, и към котките се отнася нелошо. Живее мирно под един покрив с други животни, а към малките е много добър. Съгласен е да живее както в града, така и на село. Може да го отглеждате в градско жилище, само ако му осигурявате редовни разходки. В краен случай може да живее и в кучешка колиба, но само ако съжителства с куче от другия пол. Трябва да му е топло и зле понася повишената влажност.

Сред наследствените аномалии на боксера следва да се отбележат някои болести на сърцето, склонност към ракови заболявания, склонност към простуди. Това куче не трябва да се държи във влажни и хладни помещения. То не обича и да остава само. Неголям процент от боксерите са изложени на страшната болест „прогресираща аксонопатия (неврит).

Отличителни черти на характера на боксера са голямата му привързаност към неговото семейство и любвеобилност. Извиращата му енергия и игривост се запазват у него дори когато остарее.

Боксерът е развъден в Германия на основата на куче, използвано за преследване на бикове. Там то било преквалифицирано в силно сражево куче. Изключителната привързаност на боксера към семейството е високо оценена от най-сериозните селекционери.

Боксерът не е многословен и лае рядко. Ако изведнъж залае, отидете и вижте за какво става въпрос – обикновено за това си има сериозна причина и нещо не е наред. Той е много послушо куче и се обучава толкова лесно, че може да бъде дори водач на слепи. Боксерът не се нуждае от много грижи – прокарайте по тялото му мека четка или парче плат и това е всичко. Не трябва да му миете муцуната, като на булдоците, тъй като кожните гънки на физиономията му не са така дълбоки.

Боксерът се отнася подозрително към непознатите, но това не значи, че е куче на един стопанин. Той е любезен и приветлив към всички членове на семейството.

Боксерът се отличава с неукротимия си апетит и сякаш може да яде почти без да спира. На улицата често може да видите охранени боксери. Другата неприятност, която може да им се случи заради хубавия им апетит, е събиране на газове в червата, от които те често страдат.

В миналото често можело да се видят боксери с висулки от слюнка на муцуната. Тръскайки глава, те оплюнчваха всичко наоколо. Днес благодарение на усилията на селекционерите формата на главата е подобрена и този недостатък не се среща така често.

Боксерът е изцяло предан на семейството си и е винаги весел и общителен. Даже старият боксер по душа си остава малко кученце.

Статии в Брой119

Кучета със супер мускули Мафията БРФК Балансирана храна за кучета Боксер-буленбайсер Бобтейл Правилен избор на кучешка храна Неаполитански мастиф-стандарт Еърдейлтериер Гигантът при котките-Мейн Кун

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти