Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

На какво се дължат инцидентите с кучета?

Кучетата са най-добрия приятел на човека!Това го знаят всички.Кучето е помагало на човека още от пещерно време до днес ,като ловец,охранител,терапевт,следотърсач,компаньон,полицай и др.Нормално е ,когато има милиони кучета ,които живеят между нас да се случват понякога и инциденти.

Смъртни случаи и ухапвания на хора има постоянно навсякъде по-света.Журналистите обичат да използват инцидентите с кучета и особено тези с така наречените бойни породи,защото те вдигат тиража и гледаемостта на сайтовете и телевизиите.

Хубаво е да повишим познанията за породите  на някои журналисти за да не пишат глупости. Ще се опитам да направя това с тази статия.

Да започнем с породата ,която е най-набеждавана за агресия към хората -американският пит-бул териер.

Магазин-поръчай онлайн

 

Това е порода ,която е селекционирана за гладиаторски кучешки боеве и  агресията е насочена към себеподобни(кучетата).Когато геймърите (тези ,които са се занимавали с този спорт) са виждали агресивни представители към хората ,те са ги унищожавали и не са използвани за разплод.Пит булите преди битка се предоставят на противника за да бъдат измити с шампоан преди схватката ,за се предпазаят евентуално от отравяне.

99% от представителите на тази порода нямат вроден охранителен инстинкт и не стават за пазачи.Именно това ги прави лесна плячка за крадците.

Център за обучение на кучета К-9

Днес наистина се наблюдават някои кучета от тази порода с нетипичен характер и агресия към хората! Това е така ,защото няма кой да прави това отсяване на нетипичните представители на породата.Но тези кучета са малък процент.

Пит була по природа е изключително любвеобвилен към хората.Нормално е да е агресивен към себеподобни,защото е бил селекциониран за това.

Dr.John-храна за кучета

Основната грешка ,която правят повечето журналисти и фенове е,че кучетата тренирани за борби с кучета стават агресивни и към хора! Това е абсолютно погрешно схващане.Почти  99% от кучетата използвани за професионални борби с кучета са абсолютно безобидни за хората! Вътревидовата агресия няма нищо общо с агресията към човек. Аз мога да го докажа това на практика в нашия център за работа с кучета.

Агресията към кучета няма нищо общо с агресията към хора!

Кучетата селекционирани за работа срещу хора обикновено имат притъпена агресия към кучета.И обратното тези селектирани за борби със себеподобни нямат вродена агресия и недоверие към човека.

Основния проблем за агресивните пит були към хора е ,че се развъждат безконтролно животни с подобно поведение и те го предават на поколенията си.Последните няколко години се наблюдават все повече агресивни към човек кучета от породата.На любителите на тази порода ,ще кажа ,че не трябва да развъждат кучета с нетипиен за породата характер-агресия или страх  към хората,защото тези черти се предават на поколенията.

Друга порода набеждавана за опасна е дого аржентино.

Това е порода селектирана за лов на свине и пуми и има насочена агресия към кучета и диви животни ,но нямат агресия към хората с някои изключения.

Бултериер-порода ,която е близка до пит-була но в днешния си вариант тази порода е един прекрасен и любящ домашен любимец ,който няма никаква агресия към хората.

 Ротвайлер-това е работна порода селектирана за работа срещу хората ,а не срещу животни ,но в днешния си селекциониран вариант тези кучета станаха много меки и не са опасни .

Има различни по -тип инциденти с кучета и всичките имат различно обяснение:

Инциденти на кучета оставени с деца сами в стаята или в двора.

Инциденти с повече от едно куче станали навън на улицата.

Инциденти с нападение на кучето над собственика си.

Инциденти свързани с навлизане в територията на кучето.

Инциденти с бездомни кучета и др.

В някои от следващите броеве ,ще се спрем по-подробно върху различните варианти.

Една от причините за всичките инциденти и може би най-важната е липсата на обучение както на кучетата ,така и на хората в специализирани центрове.

Трябва да се намали по-някакъв начин безконтролното развъждане.Един от начините е да се повиши контрола .Мисля ,че в момента има закон ,който освобождава от данък кастрираните кучета и има данък за развъждане ,ако не членува в клуб .Например 500 лева данък ,ако вашето женско куче роди кученца.

Това не е толкова трудно ,защото хората си обявяват кучилата в интернет и са лесни за хващане,отиват на адрес и му слагат глоба от 1000 лева при неплащане на този данък.Така мисля ,че ще намалее рязко безконтролното развъждане .

Център за обучение на кучета К-9

 

 Александър Илиев управител на  К-9 Център и на клуб за спорт с кучета К-9

 

 

Статии в Брой 142

На какво се дължат инцидентите с кучета? Поръчай продукти онлайн Линии от Гдр на немската овчарка Най-добрите готвачи за кучета-готвачите от Джилбертсон Хранене на канарчетата Хранене на вълнисто папагалче Каква ,ще бъде съдбата на лъвчетата? Игуана 10 причини да си вземем куче!

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти