Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Игуана

Основни насоки при отглеждането на Игуана като домашен любимец

 PET SHOP Благоевград-игуани,тарантули,скорпиони,геконо,питон,смоци и др. 0889 531171

Ул"Т.Александров"52

Въведение:


Зелена Игуана - Iguana iguana Зелена или обикновена игуана, са едни от най-големите гущери в Америка, с размери от около 2 метра и тежащи до 5 кг.

Факти:
Тип: Влечуго (Reptile)
Храна: Тревояден (Herbivore)
Средна продължителност на живот: 20 години
Размери: 2 м
Тегло: 5 кг

Ако сте начинаещ в отглеждането на игуана, тази страница е написана за Вас!

Надяваме се, че сте направили малко проучване преди да си купите животно като Игуаната. Ако не сте, моля прочетете внимателно наръчника и прегледайте и допълнителните линкове в края на темата, за да сте сигурни че знаете всичко за тяхното отглеждане, нуждите им за терариум, тяхната диета и тн.

Много е важно да знаете тези неща, за да сте сигурни че ще осигурите на Вашата Игуана добър живот в следващите 15-20 години.

Съдържание на наръчника:Терариум / Клетка на игуана


Терариум за Игуана - 1,5м широк; 60 см дълбок; 2,1м висок Вашата игуана, в зависимост от големината си, ще има нужда от голям аквариум или ръчно изработен терариум, който е 2-3 пъти по голям от дължината на Игуаната, широк колкото нея и висок поне 1.8 метра (Игуаните са дървесни животни и обожават да се катерят, затова височината е важна за да може да им се предостави тази възможност). Какво ще означава това? Една млада игуана, да речем около 30 см, може спокойно да се гледа в аквариум 90-120 см дълъг и 90 см висок. Бързо ще се уверите че аквариумите не са за тези животни, и ще се откажете от тях малко след като порасне. Какво означава това? Една млада игуана голяма около 30 см може да бъде настанена в аквариум който е 3 пъти колкото нея - 90-120 см, и висок около 90см. Можете сами да се уверите че с растежа си, аквариумите стават не оптимален вариант за тяхното отглеждане.Терариум за Игуана - 2,2м дълъг, 0,7м дълбок, 2м висок.

Един ръчно изработен терариум е най-добрият избор. Ако ще правите/поръчвате терариум, най-добре си спестете главоболието и вземете достатъчно голям за възрастно животно, даже и Вашето да е още бебе. Те растат много бързо и така няма да се налага да и правите ново жилище отново, което е свързано с време и пари, и много често игуаната остава в малък терариум.Терариум за Игуана Ако ще правите терариум за голямо животно, средната възрастна Игуана е от 1.5 до 2 метра дълга. Нереално е да се построи терариум който е 4 метра дълъг? Ако можете да и предоставите терариум който да е около 2-2.5 метра дълъг, това би я задоволило. Терариума трябва да е възможно по-висок, най-малко 1.8м. Както казахме тези животни са дървесен вид и обожават да се катерят. Терариума не трябва да е по тесен от 90см, като за предпочитане е около 1.2-1.5 м. Ако Ви се струва че това започва да се оформя като малка стая, в друга по-голяма, е има нещо вярно. Терариум за Игуана - Тропически обзаведенНякои хора отделят по една цяла стая само за игуаната си, след като стане 1.2 метра.

Игуаните имат тенденцията да растат много бързо първите три години. Ако в началото такъв голям терариум Ви се струва прекалено голям/скъп, то може да го построите по-нататък, но никога не оставяйте нещата за накрая!

Какво разбрахме? Терариума трябва да е колкото се може по-висок, 1.8 метра е достатъчно. Дълъг поне 2 метра, за да се чувства животното добре, и дълбок около метър, метър и половина.

Температура за Игуана

Терариума трябва така да е устроен че да има добър температурен градиент. Едната страна на клетката трябва да е по хладна, другата в горната част на препоръчителните температури за Игуана. Дневните температури трябва да са между 26.6 C и 31.1 C, с място за препичане от 34.9 C. Вечерните температури трябва да паднат до към 23.8 C и 26.6 C, младите игуани трябва да се държат на температури близки до 26.6 C нощем. Също така трябва да имате няколко термометъра, поставени из терариума, за да знаете температурите в различните части на терариума.

Отопление и Лампи за препичане за Игуани

За да постигнете правилни температури през деня и нощта, могат да се ползват много уреди. Халогенните крушки са един от вариантите които се предлагат в зоомагазините, но и нормални Лампи с нажежаема жичка вършат добра работа за поддържане на правилните температури. Керамични нагреватели, лампи предназначени за през нощта, топло отдаващи панели също са добър избор за поддържане на температурите през деня и нощта, и не отделят никаква до почти никаква светлина. Нагревателно килимче може също да бъде използвано за поддържане на температурата, но терариума не трябва да лежи директно на килимчето, трябва да се ползва второ дъно или нещо подобно.
Отоплителни елементи които отделят светлина като Лампите с нажежаема жичка, и УВ лампите (които не отделят почти никаква топлина, но са жизнено важни за игуаната) трябва да са на таймер. Игуаната е дневно животно, което в природата би се събудило при изгрев слънце и би заспало при залез слънце. Осветлението за този тип животни трябва да наподобява естественото. Ако слънцето изгрява в 6:30, то и лампите на терариума е хубаво да се включват в толкова. Същото важи и за залязването на слънцето. Лятото денят е по-дълъг, затова не е лошо да си пренастройвате таймера за лятно и зимно време, за да имитира слънчевия цикъл.

Нагревателни камъни, и други подобни приспособления, не трябва да се използват защото причиняват изгаряния на животните, изгарят лесно и др. Когато започнат да изгарят, нагревателните камъни започват да греят постоянно и на максимум. Игуаната Ви може да не разбере колко бързо загрява уреда и да се изгори на него. Игуаните са дневни животни и са активни през деня, усещат температурата от отгоре, затова използването на наземни нагреватели също не е оптимално. Покриването на тези уреди със субстрат, кърпа или др само усилва опасността да нараните животното си.

Влажност на терариума за Игуана

Овлажнител за Въздух - Zoomed Reptifogger Зелените игуани (Iguana iguana) идват от много топъл и влажен климат - тропическите гори на Южна Америка. Нивото на влажност в терариума на Вашата игуана трябва да е в границите на 80 %, затова е препоръчително да имате и влагомер. Може да постигнете висока влажност в терариума като пръскате 2 пъти на ден, или да имате фонтанче в терариума, да аерира водата, също така добра инвестиция е Овлажнител или уред за мъгла и влага. Ако терариума е с мрежести страни, ще имате проблем със задържането на влагата в него. Може да закриете част от мрежата, за да попречите на топлината и влагата да избягат (особено през зимното време). Поддръжката на правилни нива на влажност са важни за предотвратяването на дехидратация, и ще поддържа кожата на игуаната Ви здрава, както и по-лесното сваляне на кожата. Къпането и пръскането на игуаната редовно също поддържа кожата на животното мека и помага при нейната смяна.

Ултравиолетова светлина и слънчева светлина за Игуана

Асортимент от УВ лампи  - компактен вариант на ExoterraСлед като вече сте осветили и отоплили терариума, трябва да се предостави на игуаната специален вид свелтина наречена Ултравиолет B (средни вълни). Лампите с нажежаема жичка произвеждат само Ултравиолет A (дълги вълни, черна светлина). Това е чудесно за отопление и осветление през деня, но игуаните се нуждаят от УВБ свелтина за да синтезират калций. УВБ лъчите помагат на игуаната да произвежда витамин Д2 в кожата си, което после се превръща в Д3. Витамин Д3 подпомага производството на калций в тялото. Без този вид светлина (както и правилни температури и хранене) игуаната може да развие калциева недостатъчност, което води до костни заболявания, треперене, удар и смърт.

УВБ лампа компактен вариант - производител: Exoterra Вашата игуана се нуждае от УВБ светлина под формата на изкуствени източници като някои видове специални луминесцентни лампи. Една такава лампа трябва да е на разстояние около 30 см от игуаната (не повече от 36 защото ефективността и се намалява драстично). Не трябва да има стъкло или пластмаса пред източника на светлина, защото те спират УВ лъчението. Може да ползвате едра мрежа за предпазване на животното, много ситната мрежа също може да отблъсне до 30% от УВ лъчите.

УВБ лампите може да са скъпи, а и ще трябва да ги сменяте на всеки 6 месеца до година. Вече на година те спират да произвеждат УВБ лъчи. Те продължават да светят, но вече не отделят толкова, ако въобще някакви, УВ лъчи. Тези лампи са скъпи затова трябва да се предвидят пари за тях.

Разбира се най-добрият източник на УВ лъчи е слънцето. Вече казахме че стъклото филтрира УВБ лъчите, затова не си помисляйте да поставяте терариума до прозореца. Една УВ лампа, комбинирана с редовно излагане на слънце, вендъж до 3 пъти на седмица е достатъчно, когато времето позволява препичане на слънце.

Имайте предвид че ако извеждате игуаната на слънце, тя трябва да има къде да се скрие ако и стане горещо, сенчесто място в терариума или нещо подобно. Може да убиете игуаната ако я оставите в много горещ ден на слънце, без достъп до сянка или скривалище. Даже сянка и вода не помагат в екстремни горещини през летните периоди. Препоръчително е да наглеждате игуаната докато е навън, било тя в клетката си или не. Ако извадите животното навън в стъклен терариум, то ще прегрее много бързо, не го правете! 30 минутки до час навън, в добре вентилирана клетка с място за укритие, 2 до 3 пъти на седмица е достатъчно за Вашата игуана.

За хората които живеят в по-хладен климат може да поставите игуаната на отворен прозорец, като и предоставите нагревателно килимче (ограничено до малки температури) на което да легне и лампа за препичане. Използвайте термометър за да сте сигурни че температурите са в граници.

Не препоръчвам да го правите когато е много студено навън или когато духа студен вятър.

Обзавеждане на терариума за Игуана


Обаведен терариум - скривалища за игуанаСлед като терариума на игуаната е с правилни размери, отоплен е добре и има правилно осветление, остава да се обзаведе подобаващо. Трябва да се обърне внимание на местата за катерене. Това може да направите като предоставите клони за катерене, който са приблизително с дебелината на тялото на Вашето животно и ги захванете здраво за стените на терариума. Друг вариант е да се направят различни нива за катерене по стените с мостове между тях за преминаване или корк по стените, по който да се катери животното. Широки рампи на няколко нива в терариума са препоръчителни за да може игуаната да си избира къде да се препича на слънце и къде да си почива.

Живите растения може да бъдат изядени или смачкани много бързо, но ако все пак решите да сложите такива, бъдете сигурни че не са токсични за животното като: Епипремнум ауреум , Филодендрон, Хлорофитум (Зелена лилия), Драцена, Фикус Бенджамин или Хибискусите. Изкуствените листа и лиани са за предпочитане. Само наглеждайте игуаната Ви да не се опитва да ги яде, защото могат да причинят стомашни проблеми.

Опитайте се да създадете място в терариума, където игуаната да се чувства сигурна. Това може да направите като сложите повече листа и украса в това място, под които да може да се крие игуаната или чрез създаване на укритие, достатъчно голямо за игуаната да влезе. Ако игуаната се крие постоянно, това означава че е болна или много стресирана.

Трябва да има поне една малка купа с вода за да може игуаната да пие вода ако поиска. Може да не го видите как пие, но е важно да му предоставите купа с вода. Вярно е че игуаните набавят повечето от нужната им вода през храната си, затова е хубаво да им давате сочна храна.

По желание може да сложите по-голям съд с вода в който игуаната да се къпе. Някои животни предпочитат да се изхождат във водата, което прави почистването на терариума пъти по-лесно.

Субстрат/ Настилка за терариум на Игуана

Дървени кори  - постелка на ИгуанаСубстрата е материала който се постила на дъното на терариума. Хубав субстрат е този който игуаната не може да погълне(което да доведе до стомашни проблеми) и е лесен за почистване.

Хубави настилки са изкуствената трева - бъдете сигурни че при рязане, парченцата са паднали и няма такива които игуаната да погълне, друг вариант е килимче за влечуги. Тънки пластмасови нишки от килима може да се увият около пръстите на игуаната и да и спрат кръвообращението. Оглеждайте краката на игуаната за такива нишки от време на време ако ползвате такива настилки или игуаната Ви се разхожда свободно в апартамента. Изкуствена трева - настилка за терариум за игуанаАко решите да ползвате килимче за настилка, отрежете 2 парчета. Когато едното се изцапа слагате чистото и това го почиствате за следващия път.

Увивна хартия, кухненска хартия, даже вестник (с по-малко мастило ако е възможно) също могат да бъдат ползвани за настилка на терариума. От скоро хората почнаха да ползват Линолеум и керемиди, което създава бърза за почистване повърхност. or tiles on the bottom of the cage- this makes for a quick easy to clean surface. Гранули от люцерна също се ползват и са ядливи, но като се навляжнят мухлясват бързо.

Субстратите които се продават в зооамгазините, специално за игуани и влечуги понякога причиняват стомашни проблеми при поглъщане. Това са видове кори, черупки, камъни, пясък и пръст, които се смятат за смилаеми, но има случаи от погълнали ги животни с проблеми. Ако ще ползвате дървени кори, махнете много малките парченца за да не ги погълне животното, това ще намали шанса от поглъщане.

Ако разрешавате на игуаната Ви да се разхожда свободно из стаята, бъдете нащрек. Игуаните често изяждат странни обекти, които може да намери лежащи по земята, от кърпички, стотинки, играчки даже дребни дрехи. Изумително е какви неща са намирани в стомасите на игуани през годините. Затова се уверете че няма дребни неща по земята като я пускате да се разхожда, те са любопитни животни и ще огледат всичко което им се стори интересно.

Хранене на Игуана

Продукти за Салата за Игуана С какво храните игуаната? Надяваме се да я храните само със зеленчуци и плодове, и да не и давате протеинови храни, като насекоми, сирене, кучешки храни и др, както и само сушена храна за игуани.

Купешките сухи храни за игуани не са добра храна за Вашата игуана. Първо те са сухи, след като игуаните си набавят повечето вода от храната, диета от сухи храни може да доведе до дехидратация, което може да доведе до бъбречни проблеми на животното. Продукти за салата за ИгуанаХрана с животински протеини също не е добра за игуаната, защото води до бъбречни проблеми. Купешките сухи храни съдържат пшеница и царевични продукти. Игуаните немогат да храносмилат добре тези храни, а пшеницата съдържа вещества които спират синтеза на калции при тези животни.Препоръки за Храненето на Игуаните

Количеството свежа зеленина в диетата на игуаната трябва да е между 35 и 50 % с останалото предимно прясно нарязани зеленчуци. Плодовете не трябва да са повече от 10 %.

Трябва да храните игуаната си със свежа зеленина като зелеви растения, глухарчета, синап, Мокреш (Nasturtium officinale R. Br.), листа от репички, свежи листа от хибискус (ако намерите), салатки, както и от време на време босилек, кориандър или риган, но в малки количества.

Пресните зеленчуци могат да бъдат смляни или нарязани на малки парченца. Един добър избор за зеленчук е сладката тиква и сладък картоф. Други зеленчуци са пащърнак, зелен фасул и доста рядко моркови.

За да добавите белтъчини в диетата на игуаната, давайте и Люцерна на гранули или друг продукт от люцерна, тя е богата на калций. Може да я стриете на прах и да поръсите храната на игуаната с нея, или да оставите гранулките цели. Отнема известно време на игуаната да свикне с люцерната в храната й, затова започнете с малко количество и постепенно увеличете дозата, докато свикне.

Плодовете трябва да са сравнително 10 % от храната на игуаната. Някои плодове имат по-добро съотношение на калций към фосфор от други, като например: смокини, малини или пъпеш. Хубавото в плодовете е че съдържат много течности, а това е важно за игуаната. Може да ползвате следните плодове за салатите на игуаната: смокини (пресни или сушени), малини, ягоди, папая, круши, сливи, манго, праскови, пъпеши, фурми, къпини, накиснати стафиди, Бодлива круша, кактус или киви (и двете обелени).

Зеленчуци и плодове които могат да бъдат даване от време на време, но не редовно са: моркови, гъби, чушки, лук, други коренови зеленчуци, звезден плод(карамбола), аспержи, бамя, и другите летни зелени и жълти тикви.

Може да поръсите малко калций на прах върху салата на животното, но в малки количества, за уравновесите съдържанието на калций и фосфор в храната. Калция не трябва да съдържа добавен фосфор или витамин Д3. Ако една игуана има добър източник на УВБ светлина и получава доза нефилтрирана слънчева светлина (не през стъкло), тя няма да има нужда от допълнителен витамин Д3.

Не е преопоръчително да режете и замразявате плодовите салати на игуаната си предварително, защото витамините като витамин Б1 в тях се унищожават, а това е важно за игуаната. Ако все пак е наложително да и давате размразена храна, то я напудрете с малко витамин Б1 или Бирена мая, но много малко, защото игуаната може да откаже да изяде храната заради миризмата й.

Салата за Игуана - от пресни зеленини, спанак, чушки, цветчетаСалата за Игуана - от пресни зеленини, спанак, чушки цветчетаСалата за Игуана - от пресни зеленини, цветчета и малко гранули

Нека обобщим:


Зелени листа 35 до 50 % от дневната дажба

Подходящи са: листа и цветове от глухарче , листа и цветове от латинка, маруля, листа то ряпа, листа от морков, китайско зеле, магданоз, праз. Броколи, цвекло, китайско зеле, спанак може да се дават но са богати на оксалати, което се счита че спира абсорбцията на калций, затова ги ползвайте в малки количества.

Зеленчуци 30-40% от дневната дажба

Подходящи храни са: тиквичка, чушка, кълнове от люцерна и слънчоглед, зелен боб, черни или шарени бобени зърна, моркови, гъби, грах, бамя, целина, (не е препоръчително да давате размразена храна).

Плодове 10-15% от дажбата

Подходящи са: смокини (пресни или сушени), малини, ягоди, папая, круши, сливи, манго, праскови, пъпеши, фурми, къпини, боровинки, киви, ябълка, круша, банан, кайсия, череша, грозде.

Плодовете не трябва да са основна храна за игуаните, поради високото си съдържание на фосфор.

Старайте се да давате на животното храна, която не е третирана с пестициди, защото това може да се отрази на неговото здраве. Много от тях остават върху зеленчуците и плодовете, дори и след като се измият. Други зеленчуци, които могат да причинят проблеми са представители от семейството на зелето. Те съдържат вещества, които спират абсорбцията на йод, което в последствие може да доведе до хипертиреоидизъм Такива са – кала, зеле, броколи, брюкселско зеле и бок чой. Може да ги включвате в храната но в ниски дози и най-много два пъти седмично

Зърнени храни 0-4% от дажбата

Това са храни които не са от жизнена важност за игуаната и може да ги давате веднъж или два пъти седмично.

- Макаронени изделия – трябва да са сварени и ситно нарязани, смесете ги в салатата на игуаната.

- Ориз – всякакъв вид ориз (бял, кафяв), сварен и ситно нарязан.

- Хляб – пълно зърнест – придава обем, консистенция и някои допълнителни витамини, фибри и минерали за диетата на Вашата игуана. Добавяйте само малки количества!

Допълнителен протеин 1-3% от дажбата

- Суха храна за игуани – Давайте в малки количества, предимно на млади животни които имат нужда от белтъчини. Тази храна въпреки създадена за игуани, не е оптимална за тях.

- Тофу

Приемането на повече протеин, особено животински може да причини сериозни здравословни проблеми при игуаните. Честа грешка е да се дава котешка храна, или да се дава храна с високо съдържание на протеин (за подрастващите индивиди) на вече полово зрели животни. Заболяванията които могат да последват от това са:

- подагра – тя може да доведе до подуване и остра болка в ставите и възпаление на черен дроб, бъбреци и сърце;

- минерализация на тъкани;

- камъни в пикочния мехур;

Статии в Брой 142

На какво се дължат инцидентите с кучета? Поръчай продукти онлайн Линии от Гдр на немската овчарка Най-добрите готвачи за кучета-готвачите от Джилбертсон Хранене на канарчетата Хранене на вълнисто папагалче Каква ,ще бъде съдбата на лъвчетата? Игуана 10 причини да си вземем куче!

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти