Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Безопасни ли са препаратите срещу външни паразити

Всички собственици на котки и кучета ползват подобни препарати,които убиват или предпазват животните от бълхи и кърлежи.Но наясно ли сме дали тези препарати не вредят на нас и на нашите любимци?

Основната съставка използвана в повечето препарати е фипронила,който сега нашумя със заразените яйца в Западна Европа.

"Фипронил е считан за възможен канцероген за човека. Той също така блокира невронните пътища, отговорни за предотвратяване на прекомерна стимулация, в резултат на превъзбуждане на нервната система при насекомите, както и при хората. Фипронил се свързва по-трудно с нервните рецептори на бозайниците, отколкото с тези на насекомите, намалявайки токсичното си действие при хората. Признаците на отравяне от фипронил могат да включват изпотяване, гадене, повръщане, главоболие, болки в корема, световъртеж, възбуда, слабост, и тонично-клонични припадъци. При излагане на слънчева светлина, фипронил се разгражда девет до десет пъти, отколото може самият фипронил. Проучванията показват, че остатъци от фипронил от козината на домашни любимци могат да се прехвърлят чрез избърсване върху ръката на дете. Предполагано е, че Фипронил нарушава функцията на ендокринната система. Фипронил е посочен като ниско токсичен химически контрол от Integrated Pest Management Practitioner. Той е в списъка EcoWise Certified IPM Program Materials List.
Има сериозни опасения за здравето, свързани с фипронил, но в райони с тежки проблеми с кърлежи, ограничената и внимателна употреба може да бъде оправдана.
Токсичност:
- Възможен канцероген
- Токсичен за нервната система
- Подозиран като разрушител на ендокринната система
По-безопасни алтернативи:
- Вижте отблъскващите спрейове с етерични масла от лимонова трева, кедър, мента, розмарин или мащерка.
- При тежки проблеми, които изискват намеса на химикали, погледнете за по-нискорискови продукти, като например тези, които използват Pyriproxyfen, Nitenpyram, Spinosad, S-Methoprene, или Lufenuron като активна съставка."

Друг инсектицид използван за тази цел  е Имидалкоприд, който поразява нервната система на насекомите, но също така може да е токсичен за нервната система на бозайника. Популярните препарати са нож с две остриета и аз именно затова направих тази тема.

Когато на пазара има опасни и безопасни продукти, ние трябва да имаме едно наум за здравето на своите любимци и да правим разумен избор.

 

Скандал в Европа заради яйца, заразени с фипронил

 
яйца

Снимка: © Getty Images

Супермаркети в Германия и Холандия изтеглят милиони яйца.

 

Милиони яйца бяха изтеглени от пазарите в Германия, Белгия и Холандия, след като беше открит палет със стока, отровена с инсектицида фипронил. Химическият препарат, използван за унищожаване на вредни насекоми, беше намерен в проба от вносни яйца.

Препаратът фипронил се използва във ветеринарната медицина за борба с бълхи, въшки, кърлежи и хлебарки. Употребява се и в земеделието за защита на житните култури от вредители. Силно токсичен е и е забранено да се смесва с хранителни продукти, както и да се използва в близост до животни и птици, развъждани за храна.

Контактът с химикала може да предизвика дразнене на кожата или очите, гадене и повръщане. При поглъщане на голямо количество фипронил, е възможно да се стигне до увреждания на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

В нормални условия, следите от този инскетицид не могат да бъдат откири в пилешкото месо или яйцата. Въпреки това, разследването в Германия и Холандия показва, че фипронилът е смесен с почистващия препарат Dega 16 - дезинфектант, който се използва в много птицеферми и се разпространява в 20-литрови бидони.

Близо 180 птицеферми бяха затворени временно, като властите в Белгия и Холандия започнаха разследване за виновните лица, допуснали натравянето на хранителните стоки.

По информация на Der Spiegel: проверката е стигнала до доставчик на химически материали от белгийския град Веелде. Белгийските и холандски власти имат данни, че мъж на име Патрик Р. е поръчал големи количества от медикамента Фипроцид, който съдържа опасното вещество фипронил, от завод в Румъния.

Въпреки че източникът на заразата беше установен, а отровените яйца - блокирани, няколко германски супермаркети решиха да вземат специални мерки за безопасност.

Rewe и дъщерната търговска верига за евтини стоки Penny обявиха, че изтеглят от щандовете си всички яйца с произход Холандия, докато не се докаже, че всички птицеферми в съседната страна не са чисти от фипронил.

Lidl и Aldi също обявиха, че спират незабавно продажбата на яйца от всички производители, за които има данни за употреба на фипронил.

Скандалът може да има тежки последствия за холандските птицевъди, тъй като над 60% от производството на яйца в страната е предназначено за износ към страни като Германия.

Председателят на националната браншова асоциация Хени де Хаан предупреди, че крайните реакции на германските търговци могат да предизвикат "бедствие" за сектора.

"Ако останалите търговски вериги последват примера на Rewe, няма как да избегнем бедствието. Ако тази мярка е временна, все още имаме шанс да наваксаме загубите. Но ако продължи по-дълго, целият холандски сектор - включително дистрибуторите - ще фалира. Няма как да намерим друг пазар за продажбата на 4,5 милиарда яйца на година", казва тя.

Холандската служба за безопасност на храните също беше критикувана за бездействието си при избухването на скандала с фипронила. Първоначалното съобщение за инцидента гласи, че засегнатите яйца не представляват опаност за човешкото здраве. Едва по-късно е публикувано предупреждение, че определени партиди от яйцата могат да доведат до вреди за здравето.

Статии в Брой137

Немската овчарка Битката за скалата -квалификационно състезание по ГлобалРинг Цвергшнауцер Доберман Йоркшир териер Безопасни ли са препаратите срещу външни паразити

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти