Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Ротвайлер -германския ковчежник

Ротвайлерът -безстрашен пазач

РОТВАЙЛЕРЪТ- БЕЗСТРАШЕН ПАЗАЧ
Когато римските легиони се оттеглили от южна Европа, те оставили в напуснатите земи едри, наподобяващи мастифа кучета, с които ходели на лов и война.
През ранното Средновековие в град Ротвайл на Некар в Германия тези кучета са били кръстосвани с местните овчарски породи и така възникнало ротвайлерското месарско куче. То било използвано не само като незаменим помощник при дългите преходи на говедарите от планините до кланиците, но и като безкомпромисен пазач и издръжливо впрегатно куче.

 

Той е носил “отговорността” в транспортираното на дълги разстояния стадото да има ред и дисциплина. Работливият, безстрашен и непретенциозен ротвайлер бързо спечелил любовта и уважението на своите стопани. Двойка ротвайлери са били в състояние за минути да върнат разигралия се бик отново в стадото. Мощните ритници и острите рога на говедата само са укрепвали решимостта на ротвайлера дългът да бъде изпълнен с чест.
Има легенда, възникнала в град Ротвайл на Некар – средище на търговията с добитък в онези времена. След като приключвали сделките за деня, месарите окачвали на врата на своя ротвайлер кесията с парите и поемали обратния път към дома. Не е имало случай някой от разбойниците по пътищата да си е тръгвал с такава кесия.
Съвременния ротвайлер е много умно и податливо на дресировка куче. Той има силна памет,научи ли нещо трудно го забравя. Съвременния ротвайлер се използва като служебно куче и за охрана на обекти и хора.
Изложбената селекция в FCI постепенно ,ще доведе породата до унищожаването на нейните работни качества. Все по често се срещат болнави кучета с проблеми както със тялото така и с нервната система.
Ротвайлера се нуждае от качествена храна и хранителни добавки. Той е надарен с много мощно тяло,което изисква много качествени хранителни състав.

 Dr.John-качество от Англия

Външен вид
Обща картина:
Ротвайлерът е набито куче, над средната големина, нито тромаво, нито леко. В спокойно състояние набитата му фигура излъчва сила, ловкост и издръжливост. Появата му говори за самобитност, поведението му – за самоувереност. То е със здрави нерви. Спокойният му поглед разкрива добър нрав. Реагира с повишено внимание спрямо околната среда.


1StChoice PetFood -уникалните канадски продукти!

Ръст
Височина при холката за мъжки ротвайлер – 61 до 68 см
61 до 62 см нисък
63 до 64 см средно висок
65 до 66 см желана височина
67 до 68 см много висок
Височина при холка за женска ротвайлер – 56 до 63 см
56 до 57 см ниска
58 до 59 см средно висока
60 до 61 см желана височина
62 до 63 см много висока
Главата на ротвайлера е средно голяма, черепът между очите е широк, челната лития, погледната отстрани, е силно заоблена. Силна и широка горна и долна челюст. Изразена челна и задтилна кост. Пропорции на главата – от закръглената част на носа до стопа – 40%, а от стопа до костта на задната част на главата – 60%.
Кожата на главата навсякъде е опъната. При съсредоточаване могат да се появят леки бръчки по челото. Стремежът е към кожа без бръчки.
Ъгли на устата
Черни, здраво прилепнали, ъгълът на устните е затворен, венците са тъмни, а при по-старите животни изсветляват.
Нос
Прав, носната гъба е добре оформена, по-скоро широка отколкото кръгла, със сравнително големи ноздри с черен цвят.
Очи
Средно големи, бадемовидни с тъмнокафяв цвят.
Уши
Средно големи, висящи, триъгълни, разположени раздалечено едно от друго, високо разположени. Главата при добре разположени уши изглежда разширена.
Зъби
Силни и в пълен брой (42 зъба), горните резци захващат като ножица тези на долната челюст.
Врат
Силен, умерено дълъг, замускулен с леко заоблена линия на тилаq излизаща от рамото, сух, без гуша или кожа.

 Пейнтбол-Благоевград

Тяло на ротвайлера
Широки и дълбоки гърди с добре развита предна част и добре закръглени ребра. Гърбът е прав, силен, опънат. Поясът е къс, силен и дълбок. Хълбоците не са повдигнати. Задницата е широка, със средна дължина и леко закръглена, нито права, нито паднала.
Опашката се купира късо.
Предни крайници на ротвайлера
Дълго, добре поставено рамо. Мишницата е добре легнала към тялото, но не е съвсем опъната. Пред мишницата е силно развита и мускулеста. Китката е леко пружинираща, силна, но не е отвесна. Лапите са сводести и компактни. Ходилата са твърди, ноктите къси, черни и здрави. Предните крайници, гледани отпред, са прави и не тясно поставени. Подбедриците, гледани отстрани, са прави. Ъгълът между плешката към хоризонталната линия е 45%, ъгълът плешка-мишница е 115%.
Задни крайници на ротвайлера
Бедрото е дълго, широко, силно мускулесто.Подбедрицата е дълга, силна, широка, замускулена, жилеста към силната скакателна става, добре заоблена, не косо поставена. Лапите са по-дълги от предните, също така добре затворени, заоблени със здрави пръсти, без пети пръст. Погледнати отзад, задните крака са прави, не са тясно разположени. При непринудена стойка бедрото към кръстеца, бедрото към подбедрицата и подбедрицата към скакателната става образуват тъп ъгъл. Наклонът на кръстеца е 20 до30%Космена покривка на ротвайлера
Груб косъм със средна дължина и фино подкосмие. Цветовете са черно с кафяво-червени до махагонови петна, които не превишават една десета от окраската на тялото. Подкосмието не бива да прозира през покривната козина. Петната са разположени на скулите, на долната част на шията, гърдите, краката, под корена на опашката и има по-малки петна над очите.

Походка
Видовете походка на ротвайлера са ходом, тръст, умерен ход и галоп. В това движение създава впечатление за сила, издръжливост и решителност. Гърбът остава здрав и относително спокоен. Движението се извършва хармонично, сигурно със сила и свободно, при добра ширина на крачката. Погрешни видове походка са вдървена, не свободна, стъпващ твърде високо или провлачено по земята, къси крачки, люлеещо странично люлееща, клатеща се.


Същност
Същността на ротвайлера се състои от съвкупността на всички вродени и придобити физически и психически качества и способности, които определят и управляват поведението му към околната среда. Като характер той е любезен, миролюбив, много привързан, послушен, кротък и трудолюбив. Темпераментът, желанието за движение и действие са на средно ниво. Спрямо неприятни влияния той е твърд, смел и с устойчиви нерви. Сетивните му органи са целесъобразно развити. Силната възбуда може лесно да се прояви, а способността му за учение е отлична. Той спада към силния умерен тип. Поради слабото си недоверие, средна острота и висока самоувереност той реагира на околните влияния спокойно и изчакващо. При заплаха отбранителната му способност веднага се проявява, поради високо развитото му желание за борба и защита. Болезнените въздействия той издържа без страх и спокойно. Отмине ли заплахата, бойното му настроение отзвучава относително бързо и преминава в миролюбиво.

 

Недостатъци
Недостатъците са видими отклонения от описаните в стандарта белези. Те намаляват стойността на използването на кучето само в ограничен мащаб, но могат да изменят типичната за породата картина. Към недостатъците във формата според породните белези се отнасят: лек, дългокрак, общ екстериор, твърде дълга, твърде къса и тясна глава; изпъкнала задна кост на главата; глава на ловджийско куче и израз на същото; тясна, лека, твърде къса, дълга недодялана глава; плоска челна част; липсващ или твърде малък стоп; тясна долна челюст; дълга или остра муцуна; силно издадени напред скули; разцепен нос; потънал или падащ гръб на носа; светла или с петна закръглена част на носа; отворени, розови или петнисти устни; отворен ъгъл на устните; набръчкана кожа на главата; твърде ниско разположени тежки, отпуснати,както прихлупени така и стърчащи и неравномерно носени уши; светли (жълти) или едно светло и едно тъмно око; отворени, дълбоки,твърде пълни, кръгли очи, изпъкнали очи, неподвижен поглед; твърде дълъг,тънък,слабо мускулест врат; гуша или висяща кожа; тясно поставени или неправи предни крака; светли нокти; твърде високо или твърде ниско поставена опашка; мека, прекалено къса или дълга козина, вълнообразна, липсваща долна козина, лошо оцветени, неясно ограничени, твърде удължени белези; пети пръсти.


Големи недостатъци на ротвайлера
По-отрицателни белези от споменатите по-горе са тези отклонения от образеца, които намаляват както стойността на формата на кучето, така и неговата продуктивност и работоспособност. Те са: слаби кости и мускули; коси рамене; липсваща или малка лакътна връзка; твърде дълго, твърде късо или косо рамо; мека или коса китка; разперени лапи; твърде плоски или твърде силно заоблени пръсти; изкривени пръсти; гръден кош с плоски ребра, приличащ на бъчва; твърде дълъг, слаб или хлътнал гръб; шаранов гръб; твърде къса, твърде права или твърде дълга, наклонена задница; подпухнало, грубо тяло; крака с плоски бедра; кръстообразно тесни, изкривени навътре задни крака .

 

Пороци, напълно изключени за оценка


1.Самци с един тестикул или без тестикули. Двата тестикула трябва да бъдат добре развити и да бъдат добре видими в торбичките.
2.Всички ротвайлери с падащи или завити мигли (ентропия), както и ротвайлери с отворени мигли (ектропия). Ако по време на изложба или на изпитание за селекциионна годност се представи куче със заболели очи в случай на съмнение се търси помощта на ветеринарния лекар, съобщението за заболялото куче в книгата за селекция се извършва със съдията.Ако кучето при следващото представяне е все още болно или след това с оперирани мигли, това куче получава окончателна забрана за разплод. Скриването на такава операция се смята за измама и съгласно наредбите на изложбата се наказва.
3.Всички ротвайлери с жълти очи, с пронизващ, приличащ на граблива птица поглед или с очи с различен цвят.
4.Всички ротвайлери с изразено силно подчертано обръщане на половия диморфизъм.
5.Всички плашливи, плахи, подли, боязливи, зли и прекалено недоверчиви, нервни ротвайлери, както и такива с тъпоумен израз и маниери. Кучета, които показват явно нежелание за движение, необикновено бавни реакции или силна едностранчивост в поведението си. Преди да започнат да се отглеждат трябва да се наблюдават и изпитват. Да се внимава за глухота!
6.Ротвайлери с дълга и вълнообразна козина. При гладка или къса козина с липсваща долна козина е позволено отглеждането им само с разрешението на комитета за отглеждане.
7.Зъби. Порасналото куче има 42 зъба – 12 резци, 4 кучешки, 16 предни кътници (премолари) и 10 кътника (молари). Зъбите имат за кучето голямо жизнено значение. Ротвайлерът не трябва да бъде оценяван и да се използва за разплод ако няма добре подредени, правилни и пълен брой зъби.
Изискването за така наречените зъби-ножица е валидно, с малки, обусловени от формата на главата изключения за всички породи. Ако долната редица зъби застане под горната, това се обозначава като клещи, т. е. непосредственото захващане на двете редици резци е търпимо, но оценката на съответното куче пада с една степен. Всички останали аномалии са пороци (шахматно подреждане на резците, захапка различна от описаните по-горе, липса на който и да е зъб).
8.Ротвайлери с некупирана опашка ако е счупена, навита на колело, силно странично носена от линията на гърба.

 

Статии в Брой135

Бременност и куче Новите супер премиум продукти от Англия-HARITAGE! Забранени храни за кучетата Ротвайлер -германския ковчежник Френски булдог Алапаха блу булдог Верни кучета

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти