Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Стоичков

Какъв пример дава футболистът!?
Явор Гечев
Фондация "Четири лапи"

Всичко е законно, в това спор няма. Въпросът е дали е морално или неморално. Лично моето мнение и на хората от „Четири лапи” е, че Христо Стоичков е изключително известна личност. И той е идол на много поколения българи. И има морална отговорност към тези хора. И най-вече към подрастващите. И дава един модел на подражание, който да възпитава в едни благородни ценности. И убийството под каквато и да била форма, дори законно, не възпитава децата да бъдат състрадателни, благородни, милосърдни. За съжаление Ицо Стоичков на мен лично ми падна в очите изключително грозно с тези снимки. И считам, че след всичките тези години на звездния небосклон той не е осъзнал моралната отговорност, която носи като известна личност, пред сънародниците си, пред младите.
Дали е законно? Ами има страшно много оправдания за това, че тези пари, които е похарчил, ще отидат за опазването на дивите животни в Африка. Това са пълни глупости. Тези пари отиват единствено и само за подхранването на една индустрия. Като човек, който ги е изкарал тези пари, той има пълното право да ги харчи както си иска. Но не и да го показва, не и в качеството си на модел на подражание на други хора. Защото след това ние не бива да се сърдим и да се чудим защо деца на 11 години стрелят по животни. Вчера в Бургас имаше случай на убито домашно куче от дете на 11 години. Връзката е ясна.
Ловната индустрия има доста оправдания! Но какво искат да кажат? Че няма смисъл да се инвестира в опазването на животните в дивата природа и да се борят с бракониерството просто защото това е явление, с което не можем да се преборим? Но има смисъл да дадете вашите пари на нас и да си платите да ги отстрелвате. А пък ние после ще ги дадем за опазване на видовете? Е, как точно ще ги опазвате? Да се борят с бракониерството ли?

Това са безсмислици.

Така че не става въпрос дали е законно или незаконно. Става дума дали е морално. И доколко един човек носи отговорността да бъде правилният модел за подражание. Миналата година имаше случай с един американски зъболекар, който отстреля един известен лъв. Да, всичко беше законно. Но му се сринаха бизнесът и репутацията.

Не ми харесва хобито му, но го практикува законно
Владимир Каролев
Левскар съм. С Христо Стоичков съм имал не едно и две пререкания в миналото, например, когато бяха го включили в схемата със заменки на общински имоти в София. Но това, което се излива днес върху него, е отвратително. И не, не ми харесва хобито му да ловува животни. Не съм ловец и никога няма да стана. Обаче ще ви кажа само едно нещо - за последните 15 години популацията на жирафи в Африка е намаляла с 40%. От целия континент има само три държави, които са изключение и там броят на жирафите се е увеличил. Знаете ли какво е общото между трите? Това са именно трите страни, където ловът на жирафи е законен. Например в Южна Африка, в националния парк Крюгер, през 2004 г. е имало 5500 жирафа. Днес са между 7000 и 10 800. В областта Лимпопо през 2004 г. са били 3000. Днес са точно 9688. Всичко това е резултат от частните ловни стопанства, които отглеждат над 13 000 жирафа само в Южна Африка, всички практически на свобода и за които се полагат допълнителни медицински и хранителни грижи. Когато популациите в стопанствата са твърде големи, те дори ги разселват в други територии и оставят да живеят на свобода без опасност да бъдат ловувани. Навсякъде в останалите африкански държави, където жирафите са под опеката на държавни чиновници и природозащитници, лапащи грантове и държавни пари, животните са подложени на безразборно избиване от бракониери. Да, не ми харесва хобито на Стоичков, но поне го практикува законно. Защото именно законният и прозрачен лов на жирафи опазва жирафа като вид и това се вижда абсолютно категорично от статистиката, дори няма зрънце съмнение. Съжалявам, но истината е истина, без значение дали тя е популярна или се харесва.

Статии в Брой126

Стоичков Исторически успех на българската работна кинология! Пртиция за затваряне на приютите Защо котките се държат като хора? Как да храним правилно кученцата от едрите породи? Нутрам за лъскава и здрава козина Състоя се невероятна изложба на папагали в София Куче на 15 000 години

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти