Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Хранене на подрастващи кучета от едрите породи

Хранене на едри породи подрастващи кученца ,като средноазиатски овчарки,ротвайлер,кавказки овчарки,немски овчарки и др.


Пълноценното балансирано хранене е от съществено значение за здравето и функционалното състояние на кучето.
От отбиването на кученцата до превръщането им във възрастни преминава един друг важен период-този на растеж и развитие.Подходящата храна и режим на хранене са от първостепенно значение за отглеждането на здрави и жизнени екземпляри.Допуснатите грешки през този период често имат необратими последици.
 
Хотел за кучета К-9

Средноазиатската овчарка се нуждае от правилно и балансирано хранене .Възрастна овчарка достига тегло от 45 до 100кг. Кученцето расте около 18 месеца,през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Една от най-подходящите храни за тази порода е английската марка Д-р Джон.. Тази храна е с 26% висококачествен протеин и високи нива на глюкозамин-(тройна защита на ставите)  и подсигурява бавно и постепенно израстване на малката овчарка.

За хармоничното развитие на кученцето е необходимо да намалим високите нива на протеин и калоричността на храната за сметка на пониженото съдържание на мазнини което пък от своя страна ще ни позволи да не намалим твърде много обема на дневната дажба. 

Друга много подходяща марка за породата е  американската маркаPrecept Plus Junior 27% протеин 14% мазнина- не съдържа пшеница и царевица!Precept Plus съдържа високи нива на глюкозамин за защита на ставите.

CHAMP -холандската марка за работни кучета също е много подходяща за тази порода.Champ е една от най-усвояемите марки на пазара.Тя е двойно екструдирана и използва много качествени съставки и баланса на храната за подрастващи кученца е отличен.Младите азиатци хранени с CHAMP PUP израстват с много правилна структура на костите и отлична мускулатура.

Основна грешка ,която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце.Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на овчарката.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Енергийните потребности на средноазиатската овчарка са достатъчно големи като се има в предвид нейната подвижност и размери. Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот. Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразена с тези фактори. За да получи необходимите и калории и да не претовари своя стомах на овчарката и е необходима храна с висока степен(повече от 85%) на усвояемост. За да се намали еднократният обем на дневната дажба се препоръчва разделянето и на две части.

Прехранването по време на растежа е много опасно ,особено за едрите породи кучета.Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки.Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период.Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки,отколкото на броя им.Някои породи кучета са предразположени към напълняване ,както и средноазиатската овчарка.

Собствениците на кученца от тази порода трябва да внимават да не допуснат това,докато растат.Изследванията на кучетата от едрите породи установиха ,че всички проблемни кучета са били хранени с високопротеинови диети на някои марки,протеина на някои от тях достига 36%.Това е най сигурния начин да се увреди овчарката.Кучето хранено по този начин израства прекалено бързо на една година достига 90% от теглото си ,но организма не е програмиран за да поеме това тегло.Костите се оказват неподготвени,мускулатурата все още не е достатъчно развита ,сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични.Резултатът е увредено куче за цял живот,с множество опорно-двигателни проблеми,с развита дисплазия на таза,асептична костна некроза,ъглови деформации на крайниците,сублукации на лакътната става,куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна -породата е закодирала своето развитие ,и то трябва да става бавно и здравословно.Почти всички кученца, особено от големите породи,имат уголемени стави при интензивен растеж.Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено,че трудно се разграничава от един паталогичен процес ,например рахит.Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите.Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.
Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза,отколкото при другите догчета,които са хранени с 1/3 по-малко храна.

В Д-р Джон Англия са направени опити с малки догчета,едните са били хранени с високопротеинови храни на конкурентни марки а другите с Д-р Джон Титаниум.Кученцата хранени с храните с високо протеиново съдържание са израснали прекалено бързо,били са по-високи с 7% на 8 месечна възраст от другата група,на 15 месечна възраст височината вече е била еднаква,но кучетата хранени с Титаниум са били много по-добре сложени с много добре развита мускулатура без проблеми с опорнодвигателния апарат,без никакви изкривявания.Докато част от кучетата от другата група са били с дисплазия,със сублукации на лакътната става ,с деформации на крайниците.Изводите са че трябва да внимаваме с каква храна храним,не винаги най- рекламираните храни са най-качествени.

На пазара има много марки храни и е трудно да се избере правилната марка.Трябва да се знае ,че 99% от фирмите за сухи храни използват преобладаващо некачествени съставки и са трудно-усвояеми от кучетата.
Протеинът е необходим за изграждане и поддържане на нормалното състояние на кожата,космената покривка,мускулите,сухожилията и други телесни тъкани на организма.Протеинът се разгражда до аминокиселини,от които организмът синтезира собствени белтъчини.
Много е важно дали протеина е от животински произход или от растителен.Повечето растителни протеини са с не-висока биологична стойност поради ниското съдържание и смилаемост на аминокиселините в тях.
99% от храните за кучета и котки съдържат основно растителен протеин-от пшеница,царевица,соя,глутен и др.

Статии в Брой 152

Хранене на подрастващи кучета от едрите породи Лабрадорът 1 Дакелите Училище за кучета Поръчай храна онлайн! Поръчай Доктор Джон онлайн Подготовка на младото куче

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти