Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Померански шпиц

Освен с фината си структура, това куче е с характер и дружелюбие, които ще ви спечелят завинаги. Не са ли това едни миниатюрни лисици с тази четина от дълги, щръкнали косми и дебел подкосъм. Наистина изглежда като топка вълма. Помераните могат да са с най-различна окраска. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните екземпляри достигат ръст 18-30 см в зависимост от структурата и типа. Оптималното им тегло е 1,8-2 кг, а на женските – 2-2,5 кг.

Произход

Почти сигурно е, че померан води началото си от кучетата, теглили шейни в Арктика и вероятно имат родство с вълчия шпиц, норвежкия елкхунд и самоеда. Първите надеждни свидетелства за породата са от Померания – регион, граничещ с Прибалтийския регион – и датират от XIX век. Тези кучета са много по-едри (около 13 кг). Тогава кучката померан е раждала по цели 10 кутрета и е било избирано най-малкото от тях. До средата на XIX век породата се разпространява в други европейски държави, а през 1888 г. кралица Виктория дотолкова харесва тази порода, че стимулира нейното размножаване. В британските развъдници се извършват кръстоски с цел смаляването на техния размер и сгъстяването на козината.

Малки кученца от тази порода можете да закупите от ПЕТ ШОП срещу МОЛ Благоевград-0889 53 11 71

Характер

Това са жизнени и енергични дребосъци, които са истински предани на своето семейство. Помераните обичат да ги носят и да ги обгрижват, но не прекалявайте, тъй като трябва да се научат сами да го правят. Това са кучета, които виждат всичко, но за зла беда – лаят толкова много. Въпреки че се привързват и са деликатни по натура, трябва да сте особено внимателни, когато наоколо има малки деца. Костите им са крехки и счупването не е рядкост за тази порода.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Други често срещани здравословни проблеми са нарушенията на зрението, опадане на козината и стесняване на трахеята, която може да ги накара да кашлят най-редовно.

Активност

На помераните не им трябва особено движението и една кратка разходка или тичане из двора със стопаните им е предостатъчна. Обичат обаче да ходят дълго, преди да се изморят.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.Една от най-използваните храни за тази порода е холандската фирма Champ ,която подобрява много растежа на козината ,което много се цени от любителите.

Козина

В ранна възраст е необходимо ежедневно разчесване, с което ще помогнете на кучето да смени козината си. Щом това се случи обаче ще трябва да разредите разчесванията до два пъти седмично. Проверявайте редовно подкосъма за възли и сплъстявания. Не използвайте прекалено фин гребен, тъй като това ще увреди подкосъма и не е изключено той да зацъфти. Козината трябва да се разресва лесно с едър гребен, след което да се разчеше. Освен това, зоната около лапите трябва да яе подстригва редовно.

Статии в Брой 150

Малтийска болонка-малтезер Померански шпиц Дакел Дългокосместите котки Тибетския красавец Истината за ГМО храните-2 ПетШоп срещу МОЛ Благоевград 2

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти