Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Дакел

Дакелите са кучета следотърсачи, които са били създадени най-вече за лов на язовци и други тунелни животни като зайци и лисици. Дори групи от по няколко Дакела са били използвани за проследяване на глигани. Днес тези кучета се отглеждат най-вече като домашни любимци и кучета компаньони.

Обща информация за породата Дакел

Dr.John-английско качество

Името на породата Дакел (Dachshund) произхожда от това, за което тези кучета са били предназначени, а именно лов на язовци (Dachs – язовец и Hund – куче). Не си мислете, че куче с такива размери не може да лови язовци. Не позволявайте на Дакела да ви заблуди или както е казал легендарният американски литературен критик и журналист Хенри Менкен това „половин куче високо и куче и половина дълго” е достатъчно силно да се справя с язовци, зайци и лисици.

Дакелите се срещат в няколко разновидности.
В зависимост от космената покривка биват 3 вида
-късокосмести или гладки
-твърдокосмести
-дългокосмести
Освен това според размерите на база гръдна обиколка измерена на възраст от 15 месеца, те се разделят на:
-Стандартен
-Миниатюрен или Джудже
-Заешки Дакел
Независимо от размерите тези кучета са чудесно допълнение на всяко семейство, което ги прави една от най-популярните и широко разпространени породи.

Благодарение на сладкия си външен вид Дакелът е получил различни шеговити наименования, като например „куче салам” или „наденичка”.

Не може да не се усмихнете, когато видите Дакел да се разхожда с високо вдигната, продълговата глава и интелигентен поглед, който уверено носи дългото си мускулесто тяло на късите си крачета. Поради сладкия и интересен външен вид Дакелите са любим обект на създателите на играчки. Този външен вид обаче в никакъв случай не е случаен, а си има мнго по-сериозно предназначение. Благодарение на късите крака и издълженото тяло те могат да копаят и отлично маневрират в тунелите докато ловуват. Те са смели, но понякога са доста упорити и независими, особено по време на лов.

Център за обучение на кучета К-9

В домашни условия Дакелът проявява игривият си характер. Обича да е близо до вас и много да ви „помага” докато правите различни неща, като например да си връзвате обувките ? Поради високото си ниво на интелигентност той често има свои собствени идеи и правила, особено когато става въпрос за игри, а тези негови идеи може да не съвпадат с вашите или дори с тези на кучета от други породи. Дакелите са известни с това, че най-вече се забавляват когато преследват други дребни животни, птици или дори играчки. В описанието на стандарта на породата дакелът е описан като „умен, пъргав и смел до безрасъдство, с много добре развити сетива, а всяко проявяване на срамежливост е сериозен недостатък” и това е може би най-доброто описание, което може да му се даде.

CHAMP храна за професионалисти

Дакелите имат дълбок и изпълнен с емоции поглед и комплексно изражение на лицето. Спрямо размерите си имат големи бели дробове и цилиндричен гръден кош. Поради това имат дълбок и силен лай, като на много по-голямо куче. Те обичат да лаят и това трябва да се има в предвид ако имате съседи, които по скоро биха се дразнили от колкото да се радват на вашият малък, смел приятел.
Тези кучета силно се привързват към стопанина си и дори стават ревниви когато вниманието му е насочено към някой друг. Това може да ги направи доста раздразнителни и за това е необходимо да бъдат правилно обучени и социализирани.

Дакелите са добър избор за хора, които живеят в апартамент и нямат двор. Те са разпространени най-вече в градските райони именно поради малките си размери и лесното отглеждане. Активни са на закрито, а също обичат и разходките. Внимавайте да не прехранвате и разхождайте редовно вашият дакел за да предотвратите затлъстяване. Също така придържайте гърба на вашия Дакел когато го вземате на ръце, понеже поради дългите си гърбове могат да получат дискова херния, а това може да има сериозни последствия, като частична или пълна парализа.
Въпреки първоначалното си предназначение за лов на свирепи язовци, днес Дакелите семейни кучета. Също така са силно ценени като кучета терапевти. С голямото си разнообразие от размери, цветове, козина и характеристики може да се каже, че Дакелите са подходящи за почти всеки.

Важно за Дакела

• Дакелите могат да бъдат доста упорити и понякога трудни за обучение.
• Това са интелигентни кучета с независим характер и закачлив дух. Това ги прави доста палави. При обучението бъдете уверени, търпеливи и последователни.
• Тъй като са били отглеждани за лов, те могат да проявяват свързани с този си инстинкт поведения. Тъй като са предназначени да копаят, инстинктът им може да ги подтикне да изровят вашите цветя. Било е необходимо да бъдат упорити преследвачи, а това може да се прояви като безмилостно и неуморно досаждане докато не им дадете някое вкусно лакомство. Освен това те са били отглеждани не само да улавят, но и да убиват плачката си – във вашия дом плячката на вашия Дакел ще бъдат неговите играчки, а негова задача ще бъде ефективно да ги „убива” една след друга ?
• Имайте в предвид, че Дакелите имат дълбок и силен лай, за куче с такива размери. Освен това обичат да лаят.
• Ако не бъдете предпазливи, вашият дакел може да натрупа допълнителни килограми и да стане мързелив, което ще окаже допълнителен натиск върху дългият му гръб. За това ваша задача ще бъде да контролирате храната и да поддържате теглото му в здравословните граници.
• Както вече споменахме, Дакелите са склонни към дискови хернии, което може да доведе до парализа. За това не ги поставяйте върху високи мебели, и не им позволявайте да скачат от високо. Също така когато ги вземате на ръце, придържайте гърбовете им.
• Те могат да бъдат подозрителни към непознати, за това е важна социализацията още докато са малки.

Статии в Брой 150

Малтийска болонка-малтезер Померански шпиц Дакел Дългокосместите котки Тибетския красавец Истината за ГМО храните-2 ПетШоп срещу МОЛ Благоевград 2

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти