Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Шотландската овчарка

Коли-шотландска овчарка

 

 

Коли (шотландска овчарка). Родина на тази порода кучета е Шотландия, където е получила името си от шотландската овча порода коллиз (с черни муцуни или черни крака). Прародители на коли са някои породи от хрътките и сетерите. Породата е създадена преди няколко столетия (около X в.) като специализирани кучета — пастири на овчи стада, те притежават забележителна смелост и встъпват в единоборство дори с вълци. Поради изключителната си интелигентност днес чрез продължителна селекция от тази порода са получени специализирани кучета, които по команда или жест на овчаря подгонват изоставащи овце, събират стадото в група, намират изгубени овце, подкарват стадото в желана посока, като могат да го преведат през точно ограничени места (при къпане, стрижба, доене и при ветиринарни зоопрофилактични мероприятия).

Пейнтбол-Благоевград

 

Кучетата от породата коли са признати за едни от най-умните и красиви кучета в света (спомнете си многосерийния телевизионен филм с кучето Ласи).

 

В зависимост от дължината и формата на космената покривка се различават късокосмести, дългокосмести и твърдокосмести шотландски овчарки. Късокосместите се наричат бордер коли и са специализирани като чисто овчарски кучета. Дългокосместото коли е широко навлязло сред любителите като декоративно домашно куче с подчертана интелигентност. Коли е сравнително голямо куче (на височина достига 50—60 см) с остра муцуна, пречупени уши и дълга окосмена опашка. Има стройно издължено тяло с дълги мускулести крака и благородна осанка. На цвят кучетата коли са черни, сивокафяви, сивомраморни и черночервеникавобели. Характерен белег са белите оцветявания по челото, муцуната, шията, гърдите, долната част на краката и края на опашката.

CHAMP храна за професионали

Статии в Брой 147

Караман-легендата от балканите! CHAMP PET FOOD Шотландската овчарка Маци-пис пис Басет хаунд Гълъбите-2 Ам.Пит бул териер Хранене на подрастващата азиатка-2

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти