Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Ам.Пит бул териер

Американски Пит-Бул Териер

 

Породата е възникнала  в  Англия в следствие на случайни и след това на целенасочени кръстоски между стария английски булдог и някои породи териери.

CHAMP храна за професионал

Няма точни данни, кога и от каде питбулите са внесени в Америка. Има писмени документи,въз основа на които може да се твърди с увереност че те са били вече там по време на войната за освобождение (1774 г). Известно е, че са били внесени от европейски заселници предимно от Испания, Сицилия, Англия, Холандия и др. европейски страни. Но най-много питбули са внесени от Ирландия, непосредствено след (картофения глад) 1845 г, когато много ирландци се заселват в Америка. Последствията от глада са били катастрофални. Население от 9 млн.човека спада до 4 млн. От 5-те млн., които загубва Ирландия половината измира, а другата половина емигрира. Заради закон, който забранявал на семейства с доход под 40 млн. на година да стопанисват ловни кучета бедните семейства били принудени да отглеждат кучета от други породи (териери) за охрана от вредители. Както е известно питбулите давали приплод различни размери кучета, така че тези хора съхранявали екземпляри с по-малки размери като ги нарекли пит-териери (предишното им име е булдоци), като по тоя начин избягвали нарушения на забраната за големи ловни кучета.

Център за обучение на кучета К-9

Според статия на лондонския вестник ‘Лондонски живот’ от 19 юли 1821 г. боевете били много популярни в цяла Англия. Съобщава се че арените за боеве с кучета в Дак-Лейн,Уестминстар,Лондон много активно се посещават.
Те били отворени всеки понеделник и всяка сряда вечер. В статията по натам се споменава, че в сряда 23 май 1816 г. бил проведен бой при максимални залози. Зрителите трябвало да платят за присъствието си 2 шилинга. Голям интерес предизвикал и бой на 11 годишно куче, което било победител на 13 предишни срещи.
През 1885 г млад ирландец по време на уличен бой случайно убива човек и бяга от Уолсол в Ирландия (Уотърфорд).
Въпреки внезапното си бягство той взел със себе си кучка на име Лил, теглото на която било 28 фунта.Тази кучка е смятана тогава за най-добрата в цяла Ирландия.
През 1857 г. същият юноша взима от Уолсол червен мъжкар на име Мик, победител на 40 фунта. Потомството на Мик и Лил се разграбва. Така се образува нова генетична линия получила име.Да видим как става вноса и развитието в Америка. Както споменахме там се заселват много ирландци по време на картофения глад. Преселници от графство Корк и Кери вкарват със себе си кучета от чистокръвната линия. Кучетата от тази линия имали основно червен цвят и се оплождали изключително по между си. Известни са с характерния си червен цвят. Кучетата, техни наследници били с много вискока цена.

Dr.John-храна за кучета


Бившите ирландски заселници само увеличавали числото на техните елитни кучета.
Така известния ирландски боксьор Джим Коркоран пристигнал в Америка за среща с шведския си противник в тежка категория Джон.Л.Съливан и останал да служи в полицията на Бостън. Той помолил родителите си да му изпратят куче. Неговите знания и качествата на неговите кучета са му дали почетно място в историята на АПБТ. Най-добрия селекционер в началото на 20 век (много го считат за най-велик за всички времена) бил Джон. П. Колби. Той се преселил в Америка през 1900 г. и донесъл със себе си чистокръвни питбули, от които и досега има изключителни екземпляри.
Колби много обичал породата но имал големи противоречия със своите земляци ирландци. Той смятал че кучетата им трябва да се разпространяват по-свободно, докато те ги отглеждали в затворено общество от проверени приятели, които пазели кръвната линия. Колби давал обяви за продажба и заплождане на питбули и оказал голямо влияние на любителите на тази порода. Така той осъществява своята цел.
Много селекционери приемат неговата линия, която по-късно дава много безсмъртни гиганти на ринга.

 

Статии в Брой 147

Караман-легендата от балканите! CHAMP PET FOOD Шотландската овчарка Маци-пис пис Басет хаунд Гълъбите-2 Ам.Пит бул териер Хранене на подрастващата азиатка-2

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти