Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Котките лекуват

Котките лягат до вас, ако се чувствате неразположени и в последствие установявате, че се усещате по-добре. Това лечение с помощта на котки се изучава от отделна наука от алтернативната медицина, наречена фелинотерапия (от лат. felis - котка). 

Лечението с животни не е нещо ново. В няколко делфинариума по света се провежда ефективно лечение с делфини на деца с аутизъм и говорни нарушения. У нас от 10 години е въведена лечебна езда (хипотерапия) за деца с детска церебрална парализа.

Във Великобритания и САЩ контактите с котки се препоръчват на хора със сърдечно-съдови болести и психични заболявания. Фелинотерапията е полезна за хора с депресия, невроза, пристрастеност. 

Самото присъствие на мъркащи котки помага за по-бързо зарастване на рани и на счупени кости. Проф. Клинто Рубин установил, че звук в диапазон от 20 - 50 херца стимулира растежните процеси в костите. Това са наблюдения на специалистите от неговия екип в Института за общуване с животните в Северна Каролина. Те допускат, че мъркането наподобява на лечение с инфразвук, който отключва оздравителните механизми. 

Само по себе си при лечението с котки не се случва нищо необичайно. Пациентът седи с котка, която се умилква около него, както домашната ви котка, която охотно общува с вас. Дори само това е достатъчно, човек да се почувства по-добре. Повечето от нас са чували разкази за домашна котка, как приближава и ляга на страни до своя стопанин или върху болното му място и след време се оказва, че болката е намаляла и изчезнала. Възможно е лечебното въздействие да се обясни с психологическите процеси: човек усеща топлина, разбира, че не е сам, а от това му става безусловно по-добре. По време на сеанс с фелинотерапия броят на котките е различен.

Пациентът може да бъде сред няколко мъркащи котенца. Разбира се, да се намерят толкова любвеобилни и привързани към хората котки, не е лесно. Тъй като те се отличават с независимия си характер. Затова специалистите, които се занимават с фелинотерапия, изключително ценят своите опашати "персони”, които са готови да контактуват с хората и да им помагат.

Статии в Брой 124

Котките лекуват Почистване на космите в къщи Китайците са опитомили котката два пъти Кучета откриват отровни примамки Самолетен билет за кучета Десет руски породи Продължителност на живота при кучетата

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти