Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Китайците са опитомили котката два пъти

Древните китайци опитомили котката два пъти
© Guliver/Getty Images  
 

Древните китайци са опитомили котките на два пъти, според статия, публикувана в списание PLoS One.

Най-напред техни домашни любимци станали потомците на дивите бенгалски котки, чиято кожа има необикновена леопардова окраска, а след това - обикновените съвременни котки, внесени отвън, твърди изданието.

Днес палеонтолози и историци смятат, опирайки се на разкопките и на геномни изследвания, че човекът е опитомил котките преди около 10 000 г. в Югозападна Азия или Египет. Техните предци са били дивите либийски котки, които до днес могат да се срещнат по всички краища на Африка.

Както посочват Жан Дени Вине от Сорбоната в Париж и колегите му, един от основните загадки е как котката е попаднала в Китай - дали е била "внесена" от други региони, или е опитомена на място. Верността на първата хипотеза би означавала, че котките са "продукт" на развитието на земеделието, като средство за защита на културите от мишките, а втората - че са били опитомени за други цели.

Миналата година учени откриха в околностите на село Цюанхуцун няколко скелети на котки на повече от 5000 години, които накараха много археолози да повярват, че котките са били действително опитомени в Източна Азия, а не в Африка или Близкия Изток, от където те са се разпространили по целия свят.

Вине и колегите му забелязали странности в анатомията на котките и изотопния състав на зъбите им. Те забелязали, че някои от елементите в структурата на челюстите им не приличат на дъвкателната система на съвременните котки, както и изключително ниският процент на азот-15 в зъбите им, което говори за почти растителна диета на тези хищници.

Тези аномалии ги навели на мисълта, че става въпрос не за африканска котка, а за някакъв друг вид, опитомен от китайците преди появата на съвременните домашни котки. Учените проверили тази идея чрез сравняване на анатомията на челюстта и други части от тялото на котките от Цюанхуцун и няколко живи и изкопаеми диви котки - други древни останки на котки от Китай и Кипър, диви бенгалски котки и китайски планински котки.

Това сравнение довело до нещо изненадващо - оказало се, че древните китайци опитомили котките не веднъж, а два пъти. Първата "порода" котки, живеещи в Цюанхуцун и в други райони на на бъдещето Поднебесно царство, са потомци не на либийските, а на бенгалските котки, отличаващи се от тях с екзотичната леопардова окраска с много петна по кожата.

Статии в Брой 124

Котките лекуват Почистване на космите в къщи Китайците са опитомили котката два пъти Кучета откриват отровни примамки Самолетен билет за кучета Десет руски породи Продължителност на живота при кучетата

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти