Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Зооборса Веган-онлайн магазин

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Китайците са опитомили котката два пъти

Древните китайци опитомили котката два пъти
© Guliver/Getty Images  
 

Древните китайци са опитомили котките на два пъти, според статия, публикувана в списание PLoS One.

Най-напред техни домашни любимци станали потомците на дивите бенгалски котки, чиято кожа има необикновена леопардова окраска, а след това - обикновените съвременни котки, внесени отвън, твърди изданието.

Днес палеонтолози и историци смятат, опирайки се на разкопките и на геномни изследвания, че човекът е опитомил котките преди около 10 000 г. в Югозападна Азия или Египет. Техните предци са били дивите либийски котки, които до днес могат да се срещнат по всички краища на Африка.

Както посочват Жан Дени Вине от Сорбоната в Париж и колегите му, един от основните загадки е как котката е попаднала в Китай - дали е била "внесена" от други региони, или е опитомена на място. Верността на първата хипотеза би означавала, че котките са "продукт" на развитието на земеделието, като средство за защита на културите от мишките, а втората - че са били опитомени за други цели.

Миналата година учени откриха в околностите на село Цюанхуцун няколко скелети на котки на повече от 5000 години, които накараха много археолози да повярват, че котките са били действително опитомени в Източна Азия, а не в Африка или Близкия Изток, от където те са се разпространили по целия свят.

Вине и колегите му забелязали странности в анатомията на котките и изотопния състав на зъбите им. Те забелязали, че някои от елементите в структурата на челюстите им не приличат на дъвкателната система на съвременните котки, както и изключително ниският процент на азот-15 в зъбите им, което говори за почти растителна диета на тези хищници.

Тези аномалии ги навели на мисълта, че става въпрос не за африканска котка, а за някакъв друг вид, опитомен от китайците преди появата на съвременните домашни котки. Учените проверили тази идея чрез сравняване на анатомията на челюстта и други части от тялото на котките от Цюанхуцун и няколко живи и изкопаеми диви котки - други древни останки на котки от Китай и Кипър, диви бенгалски котки и китайски планински котки.

Това сравнение довело до нещо изненадващо - оказало се, че древните китайци опитомили котките не веднъж, а два пъти. Първата "порода" котки, живеещи в Цюанхуцун и в други райони на на бъдещето Поднебесно царство, са потомци не на либийските, а на бенгалските котки, отличаващи се от тях с екзотичната леопардова окраска с много петна по кожата.

Статии в Брой 124

Котките лекуват Почистване на космите в къщи Китайците са опитомили котката два пъти Кучета откриват отровни примамки Самолетен билет за кучета Десет руски породи Продължителност на живота при кучетата

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград