Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Забранени храни 88

Кои храни трябва да избягваме за кучето?

 

 

Кои са забранените храни за кучетата?

 

 

Никога не трябва да даваме кокали на кучето.Кокалът няма хранителна стойност и е напълно ненужен за организма на кучето.

Кокалите предизвикват гастрит,язва или разкъсвания на храносмилателния тракт.
Много любители се чудят защо кучето няма апетит? Основната причина е гастрит или язва предизвикана от редовно хранене с кости.
Кучето има бързо храносмилане-за 8 часа храната трябва да бъде преработена .Когато в стомаха има кости ,храносмилателната система прилага неимоверни усилия за да ги обработи.Организма подава многократно по-големи количества солна киселина за да се преработи храната(костите).
Резултатът е гастрит и язва ,които  при кучето са почти нелечими.
Другата вреда на костите е унищожаване на емайла на зъбите в много ранна възраст.
Твърдението ,че костите помагат за изстискане на аналните жлези са безпочвени и грешни.Наблюдението над вълците е показало ,че те консумират кости само в краен случай на голям глад(когато не са се хранили в продължение на седмици).При нормален случай вълка никога не изяжда костите на своите жертви.Това е наблюдавано и в дивата природа и в зоопарковете.
 
Тестените храни давани в големи количества също са вредни за кучето.Храненето основно с хляб води до много здравословни проблеми при кучето. Храненето с хляб довежда до дисбаланс на протеин,въглехидрати и мазнини в организма.Кучетата затлъстяват ,но имат слабо развита мускулатура и недостиг на витамини и минерали.
 
Храненето в големи количества с карантия е опасно и вредно за кучето.Черен дроб може да се дава един път седмично -не повече от 200 грама за 30 кг/куче.
Храненето с патешки фенери продължително време довежда до много здравословни проблеми за кучето.
Храненето с пилешки фенери не е проблем стига да се обезкостява месото.
 
Храненето основно с колбаси или заготовки за хора е токсично за кучето! В тях се съдържа сол в 40-пъти превишаваща доза необходима за кучето.Една лъжичка сол убива малко куче! Много малки породи хранени основно с колбаси за хората умират много рано 3-7 години.
 
Даването на витамини предназначени за хората може да бъде опасно за вашият любимец! Някои от съставките превишават многократно безопасната доза за кучето.
 
Много любители вярват ,че добавяйки моркови,ябълки и др.зеленчуци и плодове в храната на кучето набавят всички необходими витамини и минерали.Кучетата не могат да усвоят(усвояват минимално) плодовете и зеленчуците нито в сурово състояние ,нито когато са сварени или печени!
Когато храним с домашно приготвена храна задължително трябва да се добавят витамини и минерали в храната-предназначени за кучета.
 
Най-добре е кучето да се храни с висок клас суха храна или със среден клас храна.Ако предпочитаме да готвим на кучето задължително трябва да се отделят костите от месото.Не добавяйте хляб ! Задължително добавете витамини !
Храненето със сурово месо е възможно ,но САМО ако кучето не контактува с деца ,стари хора или хора със слаба имунна защита.
 
Храненето с нисък клас суха храна е компромис със здравето на кучето(всички храни до 30-40 лв за чувал). Тези храни са на основата на глутена,царевица,соя,пшеница  и на ниско-качествена мазнина.В тези храни няма месо и протеина е на осовата на глутена.
 
Не добре храненото куче изглежда зле на външен вид,почти винаги има наднормено тегло или е много хърбаво,имунната му система е слаба . Обикновено тези кучета боледуват много често и не живеят дълго.Тези кучета са най-добрите клиенти за ветеринарните лекари!
 
Добре храненото куче не се нуждае от чести посещения при ветеринар и живее пълноценен живот.Добре храненото куче е много жизнено и енергично и проявява всички инстинкти характерни за породата-мускулатурата е добре развита,козината е  блестяща,кучето няма мастни натрупвания.
Добрия стопанин се познава по-това как се грижи за своя любимец.

Статии в Брой 166

Тоса Ину Боксер Школа за трениране на кучета К-9 Коне Хибридни котки Гълъбите 76 Забранени храни 88

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета