Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бойни породи кучета

Тоса Ину

„Тихият боец“ - куче, чиято легенда не е мит

Без съмнение Тоса ину е едно от най-впечатляващите кучета, но и в същото време твърде малко разбрано като порода. Неговата история е свързана с боеве

Родното място на Тоса е Шикоку, място наречено Тоса Ван - малък японски остров. Върху неговия характер рефлектират много характеристики на японската култура и манталитет. Породата е именувана така на района, от който произлиза, старата провинция Тоса, известна днес като префектура Кочи. По това време тази префектура е известна като едно от двете основни места за кучешки битки – другата е Акита.

CHAMP храна за професионалист

Дълги години тоса ину е използвана за битки. Това гигантско куче се среща в Япония от почти 1000 години. Исторически, кучешките боеве са били много популярни в най-различни японски провинции и по-специално в Шикоку.

Тоса ину е продукт на обмислена селекция. Днешната версия на породата Тоса Ину се появява в периода 1868-1916 г. От самото си начало те са създадени и отглеждани с една определена цел - да се

създаде перфектният боец. Прародителите на днешната тоса са били средни по размер кучета – Нихон ину, туземно японско куче, което е било развъждано за лов на диви мечки. През 1854, Японското правителство отменя Националната политика на изолация , и Япония става много посещавана от чужди туристи страна. Това се отразява и на породата.

Все повече традиционни кучета за битки от Япония се изправят срещу европейски бойни кучета. По-дребният Нихон ину започва да губи редовно от по-едрите западни породи бойни кучета. Тези загуби били непоносими за японците, които приемали всяка загуба като позор. Постепенно, развъждачите на тоса се ориентирало към това да развъждат по-едри, по–агресивни и свирепи кучета, като вляли кръв на мастиф, немски дог, булдог, бул териер и пойнтер.

Странно тук стои пойнтерът, но през 1876 година кръв на германски пойнтер била също влята заради неговия хармоничен и устойчив темперамент и високо развито обоняние. Мастифът (1874), бил кръстосан с породата заради неговата изключителна мускулатура и структурата на черепа. Това довело до тежки и тромави екземпляри, така че се наложило да се влее кръв и на немският дог (1916) за да се уравновесят грамадните размери и да се съчетаят с атлетизъм и гъвкавост. Булдогът (1872), бил търсен заради неговата захапка, много мощна предница, докато бултериерът бил използван заради неговата твърдост и издръжливост. Въпреки смесването на тези породи, благодарение на които се появява Тоса ину, всяко следващо вливане изисква от развъждачите да 

се върнат назад към зараждането минимум 3 генерации назад, докато се създаде стандарта на породата.

Център за обучение на кучета К-9

Повече от 100 години назад тези кръстоски резултират в зараждането на днешната Тоса. Постепенно тоса започва да се разпространява в други провинции на Япония като бойно куче и неговата популярност расте.

По- скоро метафорични, битките между тоса никога не стигат до смърт. В Япония днес кучешки боеве все още се практикуват и японците почитат тоса като въплъщение на боеца. Исторически самураите били инструктирани да учат тоса по време на битките на безстрашие, издръжливост и смелост. Правилата, управляващи японските кучешки боеве са строги и комплексни и японците са дали благородническа титла на кучешките боеве с всичката пищност и церемониалност на сумо. В Япония тоса се нарича още Сумо дог заради неговия голям размер и сила.

В Япония свободните агресивни боеве не се толерират.Антропоморфните кучета, в арената за битки са бойци, а не убийци. Точки се отсъждат за продължителността на битката, от качествата на опонента, смелостта и издръжливостта. Боецът е по-високо почитан, ако се бие смело и по-дълго. 

Масло от сьомга

Тези състезатели, които имат бързи победи ще бъдат оценени по-ниско от онези, които рутинно задържат боя за 30 минути.

Според японския боен стил от тоса се очаква да се бие безшумно, неотстъпчиво и открито. Със времето тоса се превръща в едро, гъвкаво, атлетично куче, което не е склонно да лае и е абсолютно безстрашно.

Според японската традиция женските не се допускат до битки. Впрочем,  кучешките боеве в Япония винаги са били поставени като церемония – двама дресьори едновременно ескортират кучето до ринга, действително огромната сила на тоса изисква двама треньори.

Тези състезатели, които имат бързи победи ще бъдат оценени по-ниско от онези, които рутинно задържат боя за 30 минути.

Според японския боен стил от тоса се очаква да се бие безшумно, неотстъпчиво и открито. Със времето тоса се превръща в едро, гъвкаво, атлетично куче, което не е склонно да лае и е абсолютно безстрашно.

Според японската традиция женските не се допускат до битки. Впрочем,  кучешките боеве в Япония винаги са били поставени като церемония – двама дресьори едновременно ескортират кучето до ринга, действително огромната сила на тоса изисква двама треньори.

              

Като домашен любимец Тоса е изключително нежен, привързан и покровителстващ и независимо от размер си е изключително мил и почтителен към своите стопани. Интелигентен, приветлив и дружелюбен, той се подава на тренинг и заради неговата ловкост и проницателност чудесно се справя в спорт като Шутцхунд и терапи тренинг. Обучението на Тоса Ину кучето трябва да започне възможно най-рано. Дори на 8 седмици кучето е способно да започне да се учи на обноски. Никога не чакайте, докато навърши 6 месеца, за да започнете обучението или ще се наложи да се справяте с доста по-голямо, по-уверено куче. Ако е възможно, запишете го в клас за обучение на кученца още когато е на 10-12 седмици, и задължително започнете да го социализирате.

Мъжките са много мощни, като достигат на височина до 80-85 см. и тегло между 70 kg. и 95 kg. Женските са по-дребни – около 55 до 75 кг.

            Тоса има широк, едър череп, със средно дълга муцуна, вратът е изключително здрав и обикновено с увиснала кожа, и, за разлика от останалите мастифи, склонноста му да се лигави е значинелно по-малка. Гръдният кош е силно развит, с много извити ребра. Бедрата са добре замускулени само с лека извивка към долната част на крака. Козината е къса и гъста като цветовете са от червено през светло бежово до матово черно.

Масло от сьомга

            Въплъщението на човешкия идеал за кучешката форма е рядко срещано, но тук при тоса има неоспорими физически и естетически качества, които са ясно изразени. Сред екземплярите червеникавото е предпочитания цвят. Бели петна са позволени само на гърдите и лапите, никога по лицето и муцуната. Захапката е изключително мощна, тип ножица.

            Скелетната структура трябва да е масивна, леките кости са индикация за посредствен генетичен екземпляр, както и всякакви признаци на плашливост или резервираност. Продължителността на живота им е около 10-12 години.

Най-общите здравни проблеми са тези, които по принцип се отнасят за едрите породи – ставни възпаления, бедрена дисплазия, подуване на червата в резултат на повече движение. В кучилото се раждат обикновено 6 до 12 малки, но заради размерите на женската собственикът трябва да е бдителен, за да е сигурен, че бебетата няма да бъдат смачкани от майката.

            Няма някакви специални проблеми свързани с кученцата, с изключение на тези, дължащи се на характерната свадливост, която се проявява при малките.

            Впрочем, трябва да се знае, че тоса изисква отлична социализация, доколкото това са наистина агресивни кучета. Никога тоса не трябва да бъде хранена заедно с други кучета у дома, както и не е възможно да се отглеждат две кучета от един и същи пол.

Немската овчарка

            И накрая, Тоса се нуждае от опитен стопанин, който има физическа и психическа сила да се справи с това куче, да го научи и подчини на правилата, които той изисква. С тоса трябва да се държиш с изострена чувствителност, никакъв вид физическо насилие никога не бива да бъде използвано.

            Трябва да споменем, че мощта на тоса винаги ще надвишава тази на неговия стопанин – рекордът за дърпане на тежести е именно на тоса – 1585 кг.

 Автор Славейко Милев

Статии в Брой 166

Тоса Ину Боксер Школа за трениране на кучета К-9 Коне Хибридни котки Гълъбите 76 Забранени храни 88

Хотел за кучета К-9

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета

Училище за шампиони

K-9 Pet Food Ltd