Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Пекинез

Пекинезът е древна и дребна на ръст порода кучета, произлизаща от Китай. В миналото са били любима порода на императорите в забранения град Пекин, откъдето идва и името им. Първите сведения за тази порода са от 8 век по времето на династията Тан.

CHAMP храна за професионалисти

 

Породата има някои особени характеристики и здравни проблеми наред с атрактивния си външен вид. Пекинезът често се бърка с японските кучета хин поради голямата прилика между тях.

Наричани са още Фу (Foo dogs) от китайците и са описани в голям брой древни творби.

Пекинезът е порода, създадена, за да обитава покоите на дворците и замъците. Някои хора твърдят, че това куче прилича на лъв, тъй като е безстрашно (така твърдят някои хора) и прилича на маймуна – горе долу погледа му и най-вече муцуната.

Средната височина на пекинеза е 20 см, а средното им тегло варира от 4.5 кг за женските до 4.6 кг за мъжките. Теглото им не бива да надвишава 6 кг. Съществуват и по-малки пекинези, които се наричат „Sleeves“ (ръкави). Името им идва от древността, когато императорите са носили този вид пекинези в ръкавите си. Пекинезът е изненадващо тежък за своя размер и има едър мускулест вид. Главата е сравнително голяма в сравнение с тялото. Ако се храни често пекинезът бързо може да придобие наднормено тегло.

Център за обучение на кучета К-9

Муцуната му не е задължително да бъде издадена напред. Лицето е съвършено плоско. Големият черен нос с широко отворени ноздри е разположен на равнището на изразителни и гледащи напред очи. Отгоре на носната гъба, трябва да лежи, падаща от челото кожна гънка, а носът не трябва да стърчи пред нея. Малко по-нагоре – ниско, но широко чело, създава впечатление, че е сплеснато отгоре. По-надолу едва се издава напред долната челюст, подчертаваща плътната захапка и сплеснатостта отпред.

Гледан отпред, пекинезът напомня на старинна мебел. Опашката на кучето е завита нагоре, лежи на гърба и достига до главата.

Породата е на около 2000 години и за този период от време не се е променила много. В днешно време повечето развъдници и специалисти предпочитат дълкосместите пекинези в сравнение с традиционния шпаньолски  тип.

Чрез рзвъждане са постигнати всички възможни цветове. Най-разпространен е златистият пекинез, който е символизирал величието на управляващите в Пекин. Повечето пекинези са златисти, рижави и кафяви. Има също така и светлоруси, черни, бели и на петна. Белите пекинези с розови очи са албиноси и трябва да се развъждат много внимателно.

Най-срещаната заблуда за пекинезите е, че те са бавни и мързеливи животни, поради дългата им козина. Всъщност те са много активни и атлетични животни. Развъждани са с цел да бъдат компания на императора на Китай и евнусите. Кражбата на пекинез се е наказвала със смърт. Имат къси крака, което е с цел да намали странстването им.

Пекинезът е древна декоративна порода, отглеждана столетия наред само в китайските императорски дворци. Пекинезът е познат в Китай от хилядолетия и се смята за една от най-древните чисти породи. Такива кучета са притежавали само китайските императори. Едно от тях било обявено за превъплъщение на Буда и удостоено с високи почести. Пекинезите толкова се ценели, че били взети мерки за предотвратяване изнасянето им извън двореца. Смърт грозяла всеки, който се опитвал да открадне такова куче. Смятало се е, че пекинезите прогонват злите духове. Развъждането им е било издигнато в култ, почитали ги, като императрица Теу Хи е писала за тях поеми, а императрица Тцио- Ли, страстна любителка на пекинезите, разработила специални правила за тяхното отглеждане и развъждане. Императорите и техните семейства били погребвани заедно с любимите си пекинези. Кучетата от тази порода са проникнали в Европа, след като британски войски превзели Пекин през 1860 г. и при опожаряването на летния дворец двама британски офицери успели да хванат пет живи пекинеза. Това станало благодарение на милосърдието на принцесата, която трябвало да ги умъртви, за да не попаднат в ръцете на неприятел. Пекинезите били изпратени незабавно в Англия, където по два получили херцогините на Ричмънд и Уелингтън, а петото женско пекинезче било подарено но кралица Виктория, страстна почитателка на дребните породи кучета. След това пекинезите изчезнали от Китай.

Сега за еталон на тази порода се считат английските пекинези. Пекинезът бил целенасочено размножен в Англия и през 1894 г. се появил за първи път на киноложка изложба, а през 1898 г. бил признат като порода от Английския Кенъл Клуб. Първият клуб на любителите на пекинеза във Великобритания бил основан през 1904 г., а в САЩ- през 1909 г.

Пекинез можете да си закупите от ПетШоп Благоевград срещу стария Мол-0889 531171

 

Статии в Брой 148

ШиТцу Пекинез Пудел Храна за шампиони 2 PetShop -Благоевград Декоративни зайчета 2 Българското куче 2 Забранени храни! 12 Померан-кучето на кифлите Обучение на кучето 4

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти