Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Пит срещу стаф

АПБТ срещу АСТ

 

 
 
 
 
 

Битка между Американски пит-бул териер и Американски стафордшир териер.

Това са две братски породи.

Магазин

Те са абсолютни братовчеди.

Разликата межди Пит-була и Стафа е в предназначението.Едните са развъждани за работа ,а другите за изложби. Въпреки ,че организацията UKC в Сащ развъжда питовете също за изложби!

 

Най-погрешно е да се развъждат кучета от тип към качества.Такава е съдбата на Американския стафордшир териер.Те се развъждат според външния си вид без оглед на работните си качества.

Американския пит-бул териер има няколко организации-една от които селектира животни от качества към тип-тоест най-добрите работни животни създават типа(външния вид).Другата организация промотира изложбени пит-були и допуска кръстосване с американски стафордшир териер.

Dr.John-храна за кучета

Всеки ,който малко разбира от работна кинология знае ,че трябва да се развъжда от качества към тип ,а не обратното.

Когато се развъжда от качества към тип се постига невероятен резултат от изключителни представители на породата.Тези кучета са много по-здрави от изложбените кучета и притежават много по-твърда и качествена нервна система.

Тези кучета наследяват работните качества на предците си.

Център за обучение на кучета К-9

Другите кучета са селектирани по-външен вид(екстериор) и участват само на изложби.Тези кучета са загубили всичките си функционални качества и характера-типичен за породата.

Мога да дам множество примери с унищожени породи те са стотици:немска овчарка,американски стафорфдшир териер,ротвайлер,английски булдог,боксер,всички хрътки членуващи в FCI,всички ловни породи членуващи в FCI,доберман пинчер,шнауцер,руски териер,кавказка овчарка,среднозиатска овчарка,южноруска овчарка,белгийската овчарка FCI развъждане,бордер коли FCI,шелти,куркхар,пойнтер FCI,сетери,лабрадори,голдън ретривъри сега българско овчарско куче и много много други породи.Искам да допълня ,че това са породи развъждани основно  в FCI .

Хотел за кучета К-9

Американският стафордшир териер първоначално беше много добра порода способна за обучение и тренировки,но след 20-30 години селекция основно за изложби породата загуби всичките си ценни качества и се превърна в болна и ненужна порода кучета!

Американския пит-бул териер е много по-способна порода за работно използване от амстаф териера.

Днес в някои спец части по-света има отделни представители на пит-бул териера но няма нито един стафордшир!

Някой ,ще попита защо?

Магазин

Защото стафордшира е порода ,която е в ръцете на некомпетентни хора,които се интересуват само от изложби и екстериорно развъждане.Това естествено доведе породата до състояние от ,което според мен няма изход. Кучетата от тази порода вече нямат(драйв) желание да преследват и да гонят предмети,да хапят играчки и са загубили смелоста си,което е трагично.Те са загубили издръжливостта,силата и желанието за доминация и борба.

Да не говорим за здравето .Всяка изложбена порода по-принцип е много болнава ,но това ,което се случи със стафа надминава всичките очаквания на специалистите. Една отнай-здравите порроди в света е превърната в една болна порода нуждаеща се от постоянна инвестиция във ветеринарните кабинети.

Разбира се има и изключения :в моя развъдник 99% от кучетата не са стъпвали никога във ветреринарен кабинет! Разликата е ,че аз развъждам от качества към тип ,а не обратното .Аз никога не съм се увличал от модата на съдиите и не съм се подвеждал по тях. Винаги съм подбирал само кучета ,които са изключително смели и безстрашни,което в днешно време е много трудно да се види.Проблема е ,че аз не мога да намеря екземпляри с ,които да продължа селекцията си.Именно за това аз спрях да развъждам тази порода.

Разбира се не всеки американски пит-бул териер е по-добър от всеки стаф,НО в голяма част  от случаите е така.

Така ,че не робувайте на външния вид ,а изберете функционалността!

Един от моите приятели искаше да тренира глобалринг спорт с бул тип потрода и ми поиска съвет каква да е породата? Аз не се поколебах дори за миг какво да изберем.Това ,ще бъде първия пит ,с който се тренира глобалринг (най-трудната дисциплина за кучета).

 

Здраве:Пит-була е много по -здрава порода.

Издръжливост:Пит -була е по-издръжливата порода.Тук няма никакво съмнение.

Сила:Тук можем да сложим равен резултат.

Драйв:Стафа е загубил желанието си да гони движещи се предмети и да хапе!

Скорост:Пит Була е по-бързата порода.

Отскокливост:Пита е изключително отскоклив за разлика от стафа.

Смелост:В последните години има много страхливи стафове,но има и страхливи пит-бул териери-равен

Борбеност:Пит-була печели

Обучаемост:Като вземем в предвид желанието и драйва пит-була е по-добра за обучение порода

Красота:Тук печели амстаф териера

Ако вземем в предвид изпитания и състезания в САЩ по-теглене на тежести,дресировка по-послушание ,защита и други спортове- Американският пит-бул териер доминира над своя изложбен братовчед -Амстаф териера.

Почти по - всички показатели печели Американския пит-бул териер.Трябва да се има в предвид ,че има линии,които са изложбени и са абсолютно индентични на амстаф териера.

Алекс Илиев управител на К-9 Център

Статии в Брой 141

Пит срещу стаф Чинчила Пет Шоп -поръчай онлайн! Канарчета Най-трудната дисциплина за кучета! Доберман талисманът от Тюрингия

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти