Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Най-трудната дисциплина за кучета!

Глобалринг

Глобалринг спорт е създаден на базата на Белгийски ринг с някои различия в правилата.
Глобалринг е създаден за международни състезания,докато Белгийски ринг е само в Белгия.Администратор на глобалринг и белгийски ринг е NVBK-Националан Белгийска Федерация по Кинология.
 
Глобалринг и Белгийски ринг са най-трудните дисциплини за кучета -необходими са 5-6 години тренировки за достигане на най-високото ниво в Глобалринг Кат3,в Белгийски Ринг Кат1.
Кучетата трябва да притежава невероятна смелост,борбеност,желание за победа над противника.Тези кучета могат да работят самостоятелно и да взимат сами решение в определена ситуация.
Те притежават невероятна физическа сила и издръжливост.Има скокове на 230см височина ,450 см дължина,атаки от 60 метра в ,които се сблъскват с противника с 50 км/час!
В Глобалринг има всичко послушание,скокове,защита на собственика(бодигард),догонване и задържане на нарушител,откриване и конвоиране.
В този спорт сценарият за състезанието се определя от съдиите в деня на състезанието.
В Глобалринг всички се опитват да объркат кучето по-всеки възможен начин за да не си изпълни задачите!

Глобалринг е многобой от 17 различни дисциплини.

Категория 1 -12 дисциплини,Кат 2 -15 дисциплини,Кат 3 - 17 дисциплини.

Всеки тим започва от Кат 1 ,като направи два резултата от по -165 точки на състезания има право да премине в Кат 2 там трябват два резултата от 245 точки за да се отиде в най-високата степен Кат 3.

Център за обучение на кучета К-9

Преминаването от Кат 1 до 3-та категория обикновено отнема около 5-6 години непрестанни тренировки и състезания!  На Алекс и Роки им отне само 3 години за най-високата категория!

Глобалринг и Белгийски Ринг се администрират от NVBK-Национална  Белгийска Федерация по -Кинология.Кучетата от тези линии на NVBK са много по- различни от кучетата от FCI линиите.Те са много по-агресивни и твърди към хората и не се препоръчват за домашни любимци.Мъжките кучета от тези линии са изключително агресивни и това прави обучението им и контрола още по-трудно!Тези кучета много често не искат да пускат по-команда и това води до дисквалификация на състезанието.Те много често са агресивни и към треньорите си.

Хотел за кучета К-9

 Това прави глобалринг още по-труден спорт,защото се изисква пълен контрол на кучето във всяка ситуация.Пълен контрол на супер доминантни кучета! Трудна работа.

Селекцията в NVBK е на кучета с много силна нервна система и на наистина много смели и доминантни кучета ,които да не се плашат от нищо,защото това са кучета за работа в полицията,жандармерията,армията,спец.части и др.

Глобалринг и белгийски ринг са дисциплините ,които се използват за селекционна годност и селекция на белгийската овчарка на NVBK.Кучетата ,които се състезават и побеждават дълги години в тези спортове дават семето си на следващите генерации,които унаследяват твърдия характер,силната захапка,невероятното здраве,отскокливостта,драйва ,съобразителността и др . качества.

Именно заради тези дисциплини ,които са на ръба на възможностите на кучетата -мехелара е номер едно работна порода в момента.

На състезания по-глобалринг може да се участва с всяка порода кучета със или без родословия-тук са важни уменията и силата на характера.Подходящи породи освен белгийската овчарка са немската овчарка,доберман,ротвайлер,кане корсо.Проблема при другите породи е ,че нямат адекватна селекция и много малко екземпляра са годни за работа.

Dr.John-храна за кучета

Всяко състезание се провежда на различен терен с различни укрития и съоръжения-няма две състезания при еднакви условия.

Сценарият на всяка дисцилпина е различен от предишните.Фигурантите работят и посрещат кучетата фронтално ,което е много различно от другите дисциплини.Куче атакуващо с 50 км/ч се удря фронтално във фигуранта!

Кучетата се стресират и заплашват максимално с различни предмети.Препятствията са на ръба на възможностите 230 сантиметра висок скок,120 см без докосване и 450 сантиметра дълъг скок(реално кучетата скачат около 6 метра).

Послушанието се провежда при повишен адреналин на кучето -всички дисциплини са по едно и също време.Кучетата от тези линии са много агресивни и влизайки на терена на състезанието те очакват заплахи и атаки,което прави послушанието много ,много трудно в този момент(за разлика от други спортни дисциплини ,където послушанието се провежда в отделен ден и кучето е спокойно).

Няма две състезания ,които да си приличат по-сценарий на провеждане и оборудване и терен.Това е спорта с най-разнообразните полигони и съоръжения използвани по-време на тренировки и състезания-позволено е всичко ,което го има в нашият живот.Танкове,бойни машини,водоструйки,надуваеми замъци всичко това може да влезе в оформянето на полигона за състезанията!

Именно за това кучетата работещи добре в глобалринг или белг. ринг се справят отлично навсякъде на различни терени в различни ситуации.Те са готови за всичко.

Това са командосите на кучешкия свят-те тренират почти всеки ден в екстремални условия и и се състезават в различна среда и се сблъскват с неща ,които никога не биха срещнали в реалния живот.

Тези спортни дисциплини освен ,че изпитват кучетата за селекционна годност са  и състезание на треньорите на кучета.В тези дисциплини трябва и много майсторство за да се подготви перфектно куче за тази работа.

В глобалринг всичко е реално ,всичко което може да се случи в живота го има и в глобалринг!Всичко е разрешено ,ако може да бъде объркано кучето и треньора му.

Например търсене на скрит човек и конвоирането му-тук кучето работи самостоятелно без помощта на треньора си и търси с нос фигуранта.Фигуранта може да бъде скрит навсякъде в кола,палатка,фургон,землянка,зад храст,в гората навсякъде където може да се скрие.След откриването кучето работи пак самостоятелно от дистанция като ескортира лошият човек и не му позволява да избяга-при всяко бягство кучето взима самостоятелно решение и задържа беглеца и това става на дистанция от треньора си!

Защита на собственика е също много трудна дисциплина-две лоши момчета се опитват да отвлекат вниманието на кучето и да нападнат господаря му.На всяко състезание сценарият е напълно различен.Кучето не трябва да напада без причина,което е много трудно за агресивни кучета.Атаката е разрешена само ,когато стопанина на кучето е атакуван реално.

Охрана на предмет-оставя се предмет (винаги е различен) в центъра на две окръжности .Задачата на кучето е да опази предмета ,но в същото време да не напуска 5 метровия радиус ,защото ще бъде дисквалифицирано.Двама фигуранти се опитват да излъжат кучето ,което работи абсолютно самостоятелно в тази дисциплина.

Има и дисциплина за спиране на атака в последния момент.На кучето е дадена команда за атака и на един метър преди да захапе се подава команда за връщане и спиране на атаката! Това не е лесно за кучета селекционирани 140 години да атакуват хора и с вроден инстинкт за атака на човек.

Позиции от дистанция-кучето се оставя на дистанция може и на 50 метра и му се задават команди за смяна на позицията(седни,легни,стани и ела).

Търсене на скрит предмет объркан с други индентични по -размер и вид предмети.Кучето трябва да открие правилния предмет в рамките на една минута и да го донесе на треньора си.

По време на цялото състезание кучето е провокирано да изпусне нервите си и състезателя трябва да успее да контролира кучето на 100% без повод!

 Пълен контрол на кучето във всяка ситуация-това е ГлобалРинг!
GlobalringSport -Българския клуб по-ГлобалрингСпорт

Видеоклип в YouTube


Статии в Брой 141

Пит срещу стаф Чинчила Пет Шоп -поръчай онлайн! Канарчета Най-трудната дисциплина за кучета! Доберман талисманът от Тюрингия

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти