Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Шарпей

Шарпеят е една от най - необичайните на вид породи кучета и трудно остава незабелязан.

Предполага се, че породата съществува от древни времена. Селектирана е за боеве с други кучета, както и за пазене на добитъка и лов на глигани. Породата неведнъж е била застрашена от изчезване, но днес е разпространена по целия свят. Буквално името се превежда като пясъчна кожа, което показва цвета на козината му. AKC признава породата през 1991.

Представителите на тази порода са средни по размер и много здрави по телосложение. Отличителен белег на шар пей е неговата набръчкана кожа, която му придава сърдито и нацупено изражение. Това изражение понякога дори изглежда тъжно поради силно сбръчканата му носна гъба. Има къса и права козина, която може да бъде кафява, сива, червена и светлобежова (пясъчна). Тежи между 16 и 26 кг, а височината му е 46 и 51 см.

За поддръжка на козината на шар пея е нужно само разресване на късата му козина, за поддръжка на добрия ѝ вид. Поради хигиенични причини трябва да се почистват набръчканата кожа и ушите.

Китайското бойно куче е весело по характер. Ако се социализира правилно, то е приятелски настроено, но може да бъде независимо и надменно. Сериозен и самоуверен, шар пей изисква уважение и ако се социализира и дресира добре, той отдава такова. Отнася се с агресия към други кучета и животни и ако семейството, където се отглежда, притежава други любимци, това може да създаде известни проблеми. Породата първоначално е отглеждана за боеве и това и е дало бойни инстинкти, някои от които са съхранени и до днес и могат да се проявят при провокация. Нужно е социализиране на ранна възраст за пълна безопасност на децата и другите домашни любимци. Шар пеят обича стопаните си и предпочита човешката пред кучешката компания. Той е твърдоглав и упорит, затова дресировката му е трудна и по-подходящ за семейства с опит в отглеждането на кучета. Нуждае се от ежедневни разходки, за да изразходва големия си запас от енергия. Може да гледа на котките като плячка и да напада добитъка, защото има ловен инстинкт.

 

 

Статии в Брой 128

Dr.John Померан -малкият красавец Шарпей Акита Ину Национален шампионат на Чешка Република по-ГлобалРинг Спорт Конете-факти,които не знаем за тях. Кои храни са забранени за кучето?

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти