Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бойни породи кучета

Хранене при спортните кучета

Интервю с Александър Илиев-управител на К-9 Център и многократен шампион на световни купи и състезания по-глобалринг спорт.

ПетШоу-има ли значение ,как ще храним кучето си по-време на подготовката и състезание?

А.Илиев-кучетата ,с които тренираме се нуждаят от повече енергия и адекватни минерали и витамини.Всички знаем ,как се поддържат спортистите така ,че кучето не се отличава от човека в това отношение.

ПетШоу-как се натоварва кучето в ринг спортовете,какви натоварвания преобладават в този спорт?

А.Илиев-в ринг спорта има всичко,както чиста физическа сила,издръжливост,ловкост.Глобалринг или Мондиоринг са комбинация от 18 отделни дисциплини.Всичките дисциплини са в един ден в най-високата категория състезанието продължава за едно куче около 45-50 минути!

В седем дисциплини има единоборство с човек,където кучето изразходва много енергия-работи със затворена уста по-време на защитната работа ,а това уморява и прегрява кучето много.Има висок скок 230см,който е на ръба на възможностите,дълъг скок на 5 метра и още скокове. Освен това послушание,апортировка ,откриване на предмети и др.дисциплини.Понякога се случва състезанието да е на 36-38 градуса!

Освен физическа сила на кучето му трябва и много добра издръжливост за да може да понася тренировките леко и да се възстановява бързо.Кучетата ,които нямат въздух развалят захапката по-време на тренировките.Когато тренираме защита ние работим с едно куче активно между 30-40 минути,ако кучето няма издръжливост ние можем да тренираме не повече от 10-15 минути,което води до изоставане в развитието му.

ПетШоу-това означава ли ,че правите отделни тренировки за сила и издръжливост?

А.Илиев-да тренираме отделно за да подобрим физическите качества на четириногите спортисти.

ПетШоу-какво влияние оказва храната за представянето на кучето?

А.Илиев-храната оказва сериозно влияние на подготвителния и поддържащ състезателен период.

За подготовка аз използвам холандската марка CHAMP ,която е специализирана за тази цел.За активния предсъстезателен период използваме CHAMP Performance -това е активна формула с много енергия над 4200 ккал на килограм и съдържа завишени нива на витамини и минерали съобразени с нуждите на активното куче.Много е важно ,че тази храна възстановява кучето светкавично от тежките тренировки и то е готово за по-интензивна работа в този период.Това е много голям проблем за треньорите на кучета,защото в много случаи кучетата се схващат или контузват след неадекватно хранене при интензивна работа.

Когато имаш невъзстановено куче трудно можеш да работиш и да тренираш качествено преди състезание.

За останалия период използвам dr.John Titanium или CHAMP Regular 26/16 или regular 28/12.

Важно е да отбележа ,че фигурантите разбират ясно,кога кучето е минало на CHAMP Performance-то атакува с много повече енергия и хапе по-силно!

ПетШоу-какви са бъдещите ви планове за състезания и с кои кучета?

А.Илиев-сега тренираме с най-младото ни куче Negra ot Dacewski. Световното на FMBB ,което трябваше да се състои през май тази година в Гърция се отлага за следващата година.Сега се надяваме да не отложат световното на FCI в края на годината по-мондиоринг.

Статии в Брой 165

Хранене при спортните кучета Немско овчарско куче Овчарката от Германия Ховаварт Champ dog food K-9 Малко за средноазиатеца

Хотел за кучета К-9

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета

Училище за шампиони

K-9 Pet Food Ltd