Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Доберманът

Доберманът (доберман пинчер) е порода куче, създадена в Тюрингия, Германия . Оригиналното име на породата е тюрингски пинчер, но след смъртта на своя създател Фридрих Луис Доберман през 1894 година, е заменено на доберман пинчер. След 1949 година е премахната думата пинчер, и се казва Доберман.

Външен вид

Високо, стройно и хармонично свързано куче с квадратен формат. Елегантните линии на тялото му, гордата стойка и незаменимият характер го правят незаменим компаньон и самоотвержен защитник, ако се наложи.

Размер

Размери според FCI: Ръст: мъжки-65-70 см, женски -63-67 см. тегло – 20-26 кг. Размери според AKC:Ръст:мъжки-66-71 см, женски -61-66 см. Размери според KC (The Kennel club) мъжки идеално 69 см. женски идеално 65 см.

Цвят

Черен, кафяв и син с ръждиво-червени петна. Типичният черен цвят с кафяви муцуна, лапи и в частност корем, се нарича плащ с подплащници.

 

 

Глава

Пропорционална на тялото.Черепната част, погледната отгоре, има клиновидна форма, не е много широка между ушите и почти плоска, като към темето има леко заобляне. Медианната бразда е забележима. Надочните дъги не са много развити. Стопът е плавен, но очевиден. Муцуната е пропорционална на черепната част и добре развита. Отворът на устата трябва да стига до кътните зъби. Устните са месести и плътни, прилепнали към долната челюст, осигурявайки перфектно затваряне на устата, пигментирани са тъмно.

Нрав

Доберманът е единствената порода куче, чиято насоченост е да бъде телохранител на своя стопанин. Интелигентен, лесно податлив на обучение, силен и ловък той живее с желанието да служи на човека. Пълен с енергия, весел и общителен той създава здрава връзка със своето човешко семейство и особено с “избрания” човек, който остава единствен за него за цял живот. Доберманът съществува за да бъде до стопанина си, да се грижи за него и да пази неговия живот. Недоверчив е към други хора.

 

 

Враждебност

Темпераментен, но овладян и дружелюбен. Приятелски настроен към деца, но непоколебим и ефикасен срещу всеки натрапник.

Здраве

Средно доберманите живеят между 10 и 14 години, те често страдат от редица здравословни проблеми – разширена кардиомиопатия, маточна гръбначна нестабилност, болест на простатата.

Широко наложено е разбирането, че на тази порода след седмата година им "пораства кост", която ги подлудява и те изяждат собствениците си в съня им. Тази информация е подвеждаща. Допълнителни кости не растат нито при кучетата, нито при хората. Те могат да калцират – натрупват излишни количества калций, което ги кара да стават по-трошливи. Това може да доведе единствено до мозъчни увреждания от сорта на респираторни проблеми и смърт, проблем с ориентацията, с двигателния апарат, с отделителната система. Всяко посегателство над мозъка на животното от страна на клинични фактори води единствено до неговата неизбежна смърт. Дали то ще е добро, послушно, или ще хапе зависи единствено от хората, които го гледат и начина, по който се отнасят с него. Това е силна порода с ясно изразен темперамент, към която трябва да се подхожда внимателно и с уважение.

Статии в Брой 151

Доберманът Нюфаунленд Пазарувай-евтино

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета