Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Ротвайлерът

Стандарт на ротвайлера

Ротвайлер

FCI СТАНДАРТ  №147 /19.06 2000г.
СТРАНА РОДИНА-ГЕРМАНИЯ

Предназначение ;КУЧЕ ПРИДРУЖИТЕЛ,ЗА СЛУЖБА И ОБЩОПОЛЗВАТЕЛНО. FCI КЛАСИФИКАЦИЯ - ГРУПА ІІ (Шнауцер и пинчер,молосиди,швейцарски пастирски кучета и др.), Секция 2.1 Молоси, догообразни кучета с работен изпит

ЦЕЛ на развъждането и отглеждането на ротвайлера:

Център за обучение на кучета К-9

Цел на отглеждането на ротвайлера е създаването на хармонично, здраво и силно, отговарящо на расовите белези куче-придружител, кучде за спортна дресура и куче за работа с максимална физическа и характерна производителност. Стремежът на собственика трябва да бъде не само да увеличава поголовието на расата,но и да запази и затвърди формата и същността и.

Под расови белези се разбира групирането на характеристики и качества от правоспособния съюз за отглеждане, които всяко куче от тази раса трябва да показва. Затова се взима като образец идеалният вид, така нареченото куче-еталон. Отговорен за определянето, допълването или уточняването на белезите на расата е ОБЩИЯТ ГЕРМАНСКИ КЛУБ РОТВАЙЛЕР(АДРК e.V.),Щутгарт. Всички останали страни,доколкото принадлежат към Световния съюз(FCI) или имат споразумение с този съюз, са задължени да запазят расовите белези на породата, посочени от страната, от където тя произхожда. АДРК дава следната характеристика на белезите на ротвайлера:

РАСОВИ БЕЛЕЗИ
Отглеждането на Ротвайлера цели създаването на бликащо от сила куче. Черно,с червено-кафяви, ясно очертани белези, което с внушителния си вид изразява и аристократичност и е особено подходящо за придружител,спорт и работа.

ВЪНШЕН ВИД
Обща картина:
Ротвайлерът е средно голямо-голямо набито куче, нито тромаво, нито леко, нито дългокрако или с къси крака. В спокойно,неподвижно състояние набитата му фигура излъчва сила,ловкост и издръжливост. Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено,със здрави нерви и е не плашливо. Спокойният му поглед говори за добър нрав. Реагира с повишено внимание спрямо околната среда.
Ръст
Височина при холката за мъжки   61 до 68 см
61 до 62 см  нисък
63 до 64 см  средно висок
65 до 66 см  желана височина
67 до 68 см  много висок
Височина при холка за женска      56 до 63 см
56 до 57 см  ниска
58 до 59 см  средно висока
60 до 61 см  желана височина
62 до 63 см  много висока
Размерът на дължината на корпуса,измерена от гръдната кост до седалищната кост трябва да превишава този на холката не повече от 15%.

Глава
Средно голяма,черепът между очите е широк,челната линия погледната отстрани е силно заоблена.Задната част на главата е добре развита,без да е силно изпъкнала.Силна, широка горна и долна челюст.Изразена челна и зад тилна кост.От закръглената част на носа до вътрешния ъгъл на очите 40%.От вътрешният ъгъл на очите до костта на задната част на главата 60%.
Желан размер
9,5 см-15 см - за самец
8,5 см-13 см - за самка

Кожа на главата
Навсякъде е опъната и при силно съсредоточаване могат да се появят леки бръчки по челото.Стремежът е  към кожа без бръчки.

Бърни на устата
Черни,здраво прилепнали,ъгълът на устните е затворен.Венците са тъмни,при по-старите животни светли.

Нос
Прав нос,носната гъба е добре оформена,по-скоро широка отколкото кръгла,със сравнително големи ноздри с черен цвят.

Очи
Средно големи,бадемовидни с тъмнокафяв цвят.

Преоразмерено на 62% (оригинално 653 x 398) - Кликни тук да увеличишКачена снимка


Уши
Средно големи,висящи,триъгълни,разположени раздалечено едно от друго,високо разположени.Главата при добре разположени уши изглежда разширена.

Зъби
Силни и в пълен брой (42 зъба), горните резци захващат като ножица тези на долната челюст.

Преоразмерено на 55% (оригинално 737 x 467) - Кликни тук да увеличишКачена снимка
Преоразмерено на 80% (оригинално 500 x 501) - Кликни тук да увеличишКачена снимка


Врат
Силен,умерено дълъг,замускулен с леко заоблена линия на тила излизаща от рамото,сух,без гуша или кожа.

Тяло
Широки и дълбоки гърди с добре развита предна част и добре закръглени ребра.Гърбът е прав,силен,опънат. Поясът е къс,силен и дълбок.Хълбоците не са повдигнати.Задницата е широка,със средна дължина и леко закръглена,нито права,нито паднала.

Опашка
Натурална.В спокойно състояние права, естествено,висяща продължение на линията на гърба,нито високо,нито ниско поставена.

Качена снимка

Предни крайници
Дълго,добре поставено рамо.Мишницата е добре легнала към тялото,но не е съвсем опъната.Пред мишницата е силно развита и мускулеста.Китката е леко пружинираща,силна,но не е отвесна.Лапата е кръгла,добре затворена и заоблена.Ходилата са твърди,ноктите къси,черни и здрави.Предните крайници,видени отпред,са прави и не тясно поставени.Подбедриците ,видени отстрани, са прави.Ъгълът между плешката към хоризонталната линия е 45%,ъгълът плешка-мишница е 115%.

Прикачена снимка

Задни крайници
Бедрото е дълго,широко,силно мускулесто.Подбедрицата е дълга,силна,широка,замускулена,жилеста към силната скакателна става,добре заоблена, не косо поставена. Лапите са по-дълги от предните,също така добре затворени,заоблени със здрави пръсти,без пети пръст. Погледнати отзад,задните крака са прави,не са тясно разположени.При непринудена стойка бедрото към кръстеца,бедрото към подбедрицата и подбедрицата към скакателната става  образуват тъп ъгъл. Наклонът на кръстеца е 20 до30%.

Окосмяване
Състои се от покриваща козина и долна козина.Покриващата козина е средно дълга,гъста и опъната,долната козина не трябва да стърчи от покривната.На задните крака окосмяването е по-дълго.Черна на цвят с червено- кафяви петна на бузите,муцуната,долната част на врата,гърдите и краката,както и над очите и под корема на опашката.

Походка
Ротвайлерът е куче,тичащо в тръс. При това движение създава впечатление за сила,издръжливост и решителност.Гърбът остава здрав и относително спокоен. Движението се извършва хармонично,сигурно, със силно изтласкване от задните крайници, със свободни движения и добра ширина на крачката.

Качена снимка

ХАРАКТЕР

Характерът на Ротвайлера се състои от съвкупността на всички вродени и придобити и психически качества и способности,които определят и управляват поведението му към околната среда. Той е любезен,миролюбив,много привързан,послушен,кротък и трудолюбив.Темпераментът,желанието за движение и действие са на средно ниво.Спрямо неприятни влияния той е твърд, смел и с устойчиви нерви.Сетивните му органи са целесъобразно развити.Способността му за учение е отлична.Той спада към силния до умерен тип. Поради слабото си недоверие,средна недоверчивост и висока самоувереност той реагира на околните влияния спокойно и изчакващо.Болезнените въздействия той изтърпява спокойно и без страх.

Други предимства
Привързаност към къщата и двора,буден, с добро обоняние.Издръжливостта му е висока,обича водата и децата.Не е страстен ловец.Желателни са следните качества и инстинкти:
Самоувереност - висока                             
Безстрашие -високо
Темперамент - среден
Издръжливост - висока
Желание за работа  - средно
Внимание - високо
Послушание - средно/високо
Недоверие - слабо/средно
Борбеност - висока/много висока
Твърдост - висока         
Желание за апортиране - средно/високо
Граница да раздразнение-средна/висока (трудно раздразним)
Ловен инстинкт -среден
Инстинкт за търсене на следа - висок
Реакция на изстрел- не реагира

Трябва да се знае,че инстинктите и заложените качества могат да бъдат изразени в различна степен, често преминават един в друг и са в хармонично взаимоотношение. Те трябва да бъдат достатъчно силно развити и да са налице с цел ползването на кучето в ежедневието и при работа.

НЕДОСТАТЪЦИ
Недостатъците  са видими отклонения от описаните в стандарта белези.Те намаляват ползваемостта на кучето само в ограничен мащаб, но могат да изменят типичната за расата картина или да я изродят. Към недостатъците според расовите белези се отнасят:Лека,високо крака обща представа;твърде дълга, твърде къса и тясна глава;изпъкнала задна кост на главата;глава тип "ловджийско куче" или с израз на същото;тясна, лека,твърде къса,дълга недодялана глава;плоска челна част;липсващ или твърде малък стоп;тясна долна челюст;дълга или остра муцуна;силно издадени напред бузи;разцепен нос;потънал или падащ гръб на носа; светла или с петна закръглена част на носа;отворени, розови или петнисти устни;отворен ъгъл на устните; зъби като при гана;набръчкана кожа на главата;твърде ниско разположени тежки,отпуснати,както прихлупени така и стърчащи и неравномерно носени уши;светли (жълти) или едно светло и едно тъмно око;отворени, дълбоки,твърде пълни,кръгли очи,изпъкнали очи,неподвижен поглед;твърде дълъг,тънък,слабо мускулест врат;гуша или висяща кожа;тясно поставени или неправи предни крака;светли нокти;твърде високо или твърде ниско поставена опашка;мека,прекалено къса или дълга козина,вълнообразна,липсва долна козина, лошо оцветени,неясно ограничени,твърде удължени белези;горни нокти.

ГОЛЕМИ НЕДОСТАТЪЦИ
Са тези отклонения от споменатите по-горе,които намаляват както екстериора на кучето,така и неговата продуктивност и работоспособност.Те са:Слаби кости и мускули;коси рамене;липсваща или малка лакътна връзка;твърде дълго,твърде късо или косо рамо;мека или коса китка;разперени лапи;твърде плоски или твърде силно заоблени пръсти;изкривени пръсти;гръден кош с плоски ребра или приличащ на бъчва;твърде дълъг, слаб или хлътнал гръб;шаранов гръб;твърде къса,твърде права или твърде дълга,наклонена задница; подпухнало,грубо тяло;краката са с плоски бедра;кръстообразно тесни,изкривени навътре задни крака или изкривени във формата на О;твърде тесни или твърде широки изкривени стави.

ПОРОЦИ
Напълно изключени от оценка и от използване за отглеждане са:
1.Мъжки кучета с един тестис, или без тестиси. Двата тестиса трябва да бъдат добре развити и да бъдат добре видими в скротума.
2.Всички ротвайлери с падащи или завити мигли (ентропия),както и ротвайлери с отворени мигли (ектропия). Ако по време на изложба или на изпитание за селекциионна годност(ZTP)се представи куче със заболели очи в случай на съмнение се търси помощта на ветеринарния лекар,съобщението за заболяло куче в книгата за селекция се извършва със съдията.Ако кучето  при следващото представяне е все още болно или след това с оперирани мигли,това куче получава окончателна забрана за разплод.Скриването на такава операция се смята за измама и съгласно наредбите на изложбата се наказва.
3.Всички ротвайлери с жълти очи,с пронизващ приличащ на граблива птица поглед или с очи с различен цвят.
Прикачена снимка
4.Всички ротвайлери с изразено силно подчертано обръщане на половия диморфизъм (тип кучки при самците и обратно).
5.Всички плашливи,плахи,подли,боязливи,зли и прекалено недоверчиви,нервни ротвайлери,както и такива с тъпоумен израз и маниери.Кучета,които показват явно нежелание за движение,необикновено бавни реакции или силна едностранчивост в поведението си.Да се внимава за глухота!
6.Ротвайлери с дълга и вълнообразна козина.При гладка или къса козина с липсващ подкосъм, развъждането е позволено след разрешението на развъдната комисия на клуба.

Прикачена снимкаПрикачена снимка

7.Зъби-Порасналото куче има 42 зъба-12 резци,4 хищни,16 предни кътници (премолари)и 10 кътника (молари).Зъбите имат за кучето голямо жизнено значение.Никои ротвайлер не трябва да бъде оценяван и да се използва за разплод,ако няма добре подредени,правилни и пълен брой зъби.
Изискването за така наречените зъби-ножица е валидно,с малки,обусловени от формата на главата изключения за всички раси.Ако долната редица зъби застане под горната,това се обозначава като клещи,т. е. непосредственото захващане на двете редици резци е търпимо,но оценката на съответното куче пада с една степен.Всички останали аномалии са пороци(шахматно подреждане на резците,захапка различна от описаните по-горе,липса на който и да е зъб).


Качена снимка


8.Ротвайлери с купирана опашка,счупена,навита на колело,силно странично носена от линията на гърба.

ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ И ВИДОВЕ ПОХОДКА
Движението напред при всички походки е от задните крака,които са по-силни и с по-сложни мускули от предните.Силите на тласък през тялото се предават на предните крака.Гърбът участвува   значително при движението напред.При това силните обтегателни мускули на врата и гърба участвуват с долните мускули на врата,както и с вътрешните мускули на хълбоците и корема.Извънредно силна,добре развита мускулатура  на гърба е предпоставка за добро и издръжливо тичане.Видовете походка на ротвайлера са крачене,тръст,умерен ход и галоп.При тръст се задвижват предните и задните крака във взаимен синхрон (стъпване,повдигане,висене,опипване).Гърбът остава в относителен покой.При стъпване могат да се видят движенията на гърба,при умерен ход (едновременно задвижване на задните и предните части на една страна) са вече изразени,а при галоп са най-силни,при което гърбът се огъва като пружина и изхвърля главата напред.

ПОГРЕШНИ ВИДОВЕ ПОХОДКИ СА:
Вдървена,не свободна,стъпващ твърде високо или провлачено по земята,къси крачки,люлеещо странично люлееща,клатеща се.

ВЪНШЕН ВИД
Липса на уравновесеност или якост на строежа на тялото намалява екстериорната оценка на кучето н влияе върху работоспособността му.Използването на едно куче зависи съществено от радостта при движение и от възможността за тичане,затова двата фактора при оценяване на екстериора и характера имат голямо значение.
Много пъти при характеристиката на расата се обръща внимание на дължината и силата на крайниците,гърба и раменете,както и на ъгловатостта на ставите и мускулатурата.
При преценяването на едно живо същество освен това играят роля някои второстепенни обстоятелства,които само професионалното око на опитен ценител може да прецени в рамките на общата картина.

КАТО ОПОРНИ ТОЧКИ МОГАТ ДА ПОСЛУЖАТ НЯКОЛКО ЦИФРИ


Един ротвайлер с височина 65 см при холката,трябва от върха на гръдната кост до седалищната кост да бъде 75 см.Обхватът на гърдите отговаря на височината на холката плюс 20 см.Дълбочината на гърдите не трябва да бъде повече,но не и по-малко от 48-49% от височината при холката.

Съгласно изискванията на ADRK и НКР, до развъдна дейност се допускат единствено кучета със степен на тазобедрена дисплазия не по-висока от "лека форма" (+). Ако единият родител има степен на дисплазия на тазобедрените стави "преходна форма" (+/-) или "лека форма" (+), другият родител ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е със степен "негативна" (-).

Ротвайлерът

 
 В спокойно, неподвижно състояние набитата му фигура излъчва сила, ловкост и издръжливост.  Едро, масивно куче, което се отличава със голяма глава, силно изразен стоп.

  • Носна гъба: черно оцветени носна гъба и устни
  • Зъби:ножицовидна захапка на челюстите, силни и в пълен брой 42 зъба. Захапката му е най - силна сред другите кучета.
  • Очи:тъмнокафяви, средно големи, бадемовидни очи
  • Уши: малки, високо поставени висящи уши. Има мощна, здрава шия.
  • Крайниците: са прави и успоредно поставени, масивни, с релефна, силно развита мускулатура. Лапите са големи и овални, със здрави, сводести пръсти.
  •  
  • Опашка:В спокойно състояние права, естествено висяща, нито високо, нито ниско поставена. Същата не се купира, съгласно забрана в Закона за защита на животните.
  • Космена покривка :космената покривка е къса и гъста, съставена от груби, плътно прилягащи косми. Кожата е дебела, но еластична. При отглеждане на кучето при ниски температури се развива плътно подкосмие, предпазващо от влага и студ. Окраската е черна, с червено-кафяви, рязко отграничени рисунъци (по краката, предната част на шията и гърдите, долната част на муцуната и над веждите).

Характеристика

Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено и смело, ротвайлерът има много стабилна, уравновесена нервна система, не се бои от по-едри противници, влиза в единоборство и се бори с настървение. Има здрава захапка и силен боен дух. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач.

Има гъста, дебела и средно дълга (до къса) космена покривка. Космите са твърди и груби и прилягат плътно по тялото. Има развит подкосъм, който не трябва да прозира през покривните косми.

Ако кучето се отглежда при по – ниски температури се развива по – плътно подкосмие, което предпазва от студ и влага. На задните крайници космената покривка е малко по – дълга.

Веднага се познава по окраската. Тя няма вариации – устните им винаги са черни, както и козината им.

Статии в Брой162

Онлайн зоомагазин-храна за кучета Училище за кучета К-9,дресура на кучета Креслив орел Леопардът Имена на кучета Хранене на немската овчарка -1 Декоративни рибки Ротвайлерът Как да храним спортните и работни кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета