Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Леопардът

Защо леопардът е най-опасният хищник

447

Леопардът ли е най-страховития хищник?

Много специалисти считат, че леопардът е най-опасното хищно животно. Това е защото той не само че не се страхува от другите животни и от човека, но винаги издебва подходящ момент да ги нападне. Когато влезе с ловкостта на първокласен крадец в някоя кошара с овце или кози, леопардът не се задоволява, като лъва с една от тях, а разкъсва без нужда по 10 — 15. Много ловци са установи¬ли, че леопардът не бяга, даже ако бъде Замерян с камъни, а ако бъде ударен, не се помръдва и чака удобния миг за атака. Неслучайно една африканска поговорка гласи: „Леопардът е кротък само когато се простре кожата му да съхне“. В нея е събран многовековният опит на африканските жители, за които леопардът винаги е бил опасен враг. Кожата на леопарда се оценява скъпо и вождовете на много племена се намятали с нея като символ на мъжество и неустрашимост. Днес, с по¬мощта на куршума, капани и отрова, леопардите в Африка и Азия са почти унищожени.

Малките се раждат като слепи и беззъби котенца, около 400 грама. Едва на четвъртата седмица пролазват извън „гнездото“ и тежат вече два килограма. След това се развиват много бързо, стават все по-подвижни и игриви и във всичките им игри взима участие майката — ту служи като „дърво“ за катерене, ту като плячка за захапване.

Красивата кожа на този хищник е главнята причина неговата численост да намалява застрашително във всяка страна, където все още живее. Трудно е да се каже дали все още живеят леопарди в Алжир или в Тунис, докато в Източна Африка те са почти напълно избити. В СССР са запазени само около стотина броя. Изчислено е, че 80 000 броя от това животно са убити само за производство на модни дамски палта. Това е причина да намери място в международната „Червена книга“.

 

Статии в Брой162

Онлайн зоомагазин-храна за кучета Училище за кучета К-9,дресура на кучета Креслив орел Леопардът Имена на кучета Хранене на немската овчарка -1 Декоративни рибки Ротвайлерът Как да храним спортните и работни кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета