Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Креслив орел

 
 

Автор: Десант

Малко известно е, че от пет години в България се изпълнява финансиран от Европейския съюз проект проект „Горите на орела“, на който водещ партньор на програмата LIFE, от която идват парите, е Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Конкретното име на проекта е „Опазване на ключови горски хабитати на Малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България“.

Началото му е поставено на 1 юли 2013 г., като продължителността му бе пет години. Отчитайки постигнатите добри резултати при изпълнението на дейностите по него обаче, от Секретариата на програмата тези продължиха срока за приключването му с още една година - до 1 юли 2019 г., похвалиха се от ИАГ.
Преди близо два месеца бе публикуван най-новия доклад по проекта „Горите на орела“, който се отнадя до „Храната на малкия креслив орел в Югоизточна България”. Автори на труда са д-р Димитър Демерджиев, проф. д-р Златозар Боев, д-р Недко Недялков.

Материалът, съставляващ храната на малкия креслив орел, е събран и определен през периода 2014-2017 г. от 25 гнездови находища, намиращи се в Югоизточна България.Резултатите са доста любопитни. Оказва се например, че насекомите имат незначително участие в храната на малкия креслив орел - те са представени с 2,7% в менюто им, а земноводните са още по-малко - даже под 1%. Орлетата не налитат на жабите, но с удоволствие си похапват змии и гущери - влечугите съставляват 12,42% от улавяните от тези птици жертви.

И все пак най-голямата част от порциона - цели 2/3 от това, което ядат - са бозайниците (68,11%). Малките кресливи орли най-често улавят различните видове полевки, които съставляват половината от диетата на вида (49,19%). Те често „сервират на трапезата си" и западния белогръд таралеж. Този хранителен компонент заема 15,14 % от мръвките в менюто им.

Статии в Брой162

Онлайн зоомагазин-храна за кучета Училище за кучета К-9,дресура на кучета Креслив орел Леопардът Имена на кучета Хранене на немската овчарка -1 Декоративни рибки Ротвайлерът Как да храним спортните и работни кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета