Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Котките-любопитно!

РЕКЛАМА
 

Най-напред нека посочим, че котките и хората имат дълга история. Тя започва вероятно преди 5 300 години, поне от тогава имаме документи, които произхождат от Китай. И в тези документи става дума за домашни котки. По едри от сегашните, но въпреки това домашни. Смята се, че те са били привлечени към градовете на хората от гризачите, които пък са били привлечени от складираното зърно и друга храна. И така котката е станала естествен приятел на човека, макар че приятелството при котките е малко по-особено. Те не са точно най-добрия приятел на човека, но въпреки това минават за приятели.

Хората са наблюдавали котките и са усетили, че те са особени животни. Техните навици и царствена незаинтересованост към човеците ги превърнала в свещени животни, за разлика от кучетата, които са доста по-трудни за обожествяване. Знаете за почитта към котките в Египет, да не ви занимавам с познати неща. От Египет отношението към тях се пренася в Рим. В религиозен план християнството ги намира за опасни, докато в исляма не е така. И пророк Мохамед е имал любима котка, а историята на тяхната дружба няма да разказваме сега.

Дали котките носят добър или лош късмет е въпрос на интерпретация, но още от древни времена, хората забелязали една особеност на тези животни. Нарича се вертикален рефлекс. Котката много бързо може да извърти тялото си и да падне на краката си, което я прави по-трудно уязвима срещу наранявания. Не че не може да се нарани при падане, напротив, съвсем възможно е, но вертикалният рефлекс е впечатляващ. Това води до един забавен парадокс- парадоксът на котката с масло. Нали знаете, че филийка с масло винаги пада на намазаната част, но ако се закрепи за гърба на котка с намазаното отгоре, как пада тогава и кое от твърденията е вярно? Това разбира се е в кръга на шегата.

Вертикалният рефлекс карал хората да си мислят, че котките са неуязвими, имат повече животи от другите зверове, могат да се прераждат или пък носят демони, зависи от коя религиозна и суеверна гледна точка наблюдавате. Дотук всичко е ясно. Защо 9 живата обаче? Всъщност 9 не е фиксирано навсякъде. В турската и арабска традиция котките имат 6 живота, в германската и в елинската- 7. 9-те живота, които може би са най-разпространени в европейската култура, ги дължим на Шекспир. Той пръв пише за това. Може да става дума за литературна инвенция, той да си го е измислил. Там сричките да му са се връзвали точно, а може в Англия да е била такава традицията и той просто да я е описал.

Любопитното в този случай е, че ние сме възприели западната литературна традиция, а не по-близката турска. При тези числа всичко опира до усещането за сакрално. И друг път сме говорили, че 9 е точно толкова магическо, както и 7, 6 и така нататък. 9 е три пъти по три, а три е специално число. В някакъв смисъл трижди три е еквивалента на сто, означава много. Не е точно конкретна цифра, макар че нищо абстрактно няма в 9 и въпреки това гледайте в по-общ план девятката. Причината да се наложи като брой животи на котките е Шекспир, а иначе вертикалният рефлекс. Може да си го оцените на колкото животи пожелаете. Тази оценка показва доколко отделната култура, ценяща котките, е склонна да се изхвърля или държи повече на скромността.

16 март, 2012/by vladec Представям Ви точно 91 любопитни факта за котките. Ще научите много интересни неща и любопитни факти за домашния си любимец и неговите роднини по света. Ако съм пропуснал нещо – ще се радвам да го споделите в коментарите. Макар да изглежда голяма и дива, това всъщност е най-дребната порода. Котка от породата Felis nigripes 1. Докато преследва плячката, котката държи главата си хоризонтално и на едно и също ниво, докато кучета или хората си клатят главата. 2. Всяка година, в Азия се изяждат около един милион котки :-( 3. Средно, една котка прекарва в сън около 2/3 от денонощието. Т.е. една 9-годишна котка бодърствува само 3 години от живота си… 4. За разлика от кучетата, котките не обичат толкова много сладките неща. Учените са на мнение, че това е следствие на мутация в основния вкусов рецептор. Е, естествено си има и изключение :). 5. Кълбото котешки пух си има научно име – безоар (и трихобезоар). 6. Думата „clowder“ (остаряла английска дума, означаваща „стадо животни“) в съвременни език се използва за обозначение на големи групи котки. 7. Почти всички котки са „левичари“, а котараци – „десничари“. Любопитно е, че хората 90% са „десничари“, а останалите 10% левичари са предимно мъже. 8. Котката не може да слиза от дървото с главата надолу. Причината се крие в ноктите й – всичките те са изкривени в една посока и колко много и помагат да се катери, също толкова са й безполезни при слизане. 9. Котките са способни да издават около 100 различни звука, докато кучетата само 10. 10. Котешкия мозък, за разлика от кучешкия, се доближава до човешкия. Интересно е, че и различните части, отговарящи за емоциите, са разположени на идентични места. 11. В света има малко на 500 милиона домашни котки, и само 40 признати породи… 12. За направата на едно палто, биха потрябвали около 24 котешки кожи. Девон Рекс Девон Рекс, порода, позната още като „Котката Сфинкс“ 13. Доказано е, че египтяните са първите, които са „укротили“ котките и са ги направили свои домашни любимци. Съществуват обаче и факти, доказващи че първия стопанин на котката е от Кипър – открит е гроб на възраст около 9500 години. Т.е. котките са били домашни любимци още 4000 години, преди египтяните да ги увековечат в своите йероглифи. 14. Във времената на испанската инквизиция, папа Иннокентий VIII е признал котките за въплъщение на злото и те са били масово унищожавани. Заради тази постъпка, обаче, популацията на плъховете се увеличила многократно. В резултат на това, почнали да се пренасят много болести и най-вече чумата, убила хиляди хора. 15. В Северна Америка котките са най-популярните домашни любимци: те са около 73 милиона, а кучетата са 63 милиона. Повече от 30% от домакинствата там „котешки“

Прочетете останалото на: http://blog.vladec.net/lyubopitni-fakti-za-kotkite/

Статии в Брой123

Овчарите в Румъния протестират Бронежилетки за кучета Кое ,ще е новото куче на Мики Рурк? Глобалринг спорт за кучета командоси-интервю с Александър Илиев Коледна промоция на канадските храни NUTRAM 2015г-2 Коледна промоция на Др.Джон 2015г.-2 Какво трябва да знаем когато купуваме храна? Котките-любопитно! Животни чупят камери ПитБул уби гаджето на момиче

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета