Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Защо трябва да обучаваме кучето си?

Трябва ли да обучаваме кучето си?

 


Кучето все повече навлиза в нашия живот.Преди години кучета се отглеждаха само в селата или в къщи с дворчета в градовете.

Днес все повече семейства си вземат куче за домашен любимец.Много любители си вземат куче от конкретна порода надявайки се ,че кучето ще покрие всички изисквания на неговия стопанин.

NUTRAM GRAIN FREE ЗА СРЕДНИ И ЕДРИ ПОРОДИ

Когато купуваме определена порода повечето от нас очакват кучето само да започне да изпълнява всички команди и да проявява инстинктите типични за породата.Проблема е в това ,че много породисти кучета нямат качествата ,които би трябвало да имат по-стандарт за породата.

 

Защо породистите кучета се различават по-вродени способности?

Това е така ,защото повечето развъдници или любители не се интересуват от работните качества,а само от външния вид и красотата.Много трудно се постига стабилизиране и подобряване на работните заложби и много лесно се унищожават те с неправилни кръстоски.Например едно страхливо мъжко или женско куче ,колкото и да е красиво то предава своя страх на поколенията си.В резултат получаваме плашливи и страхливи кучета ,които трудно могат да се обучат например за защитна работа.Още по-лошо е ,че точно страхливите кучета причиняват най-много инциденти.

Или лабрадор или голдън ретривър ,които лаят и се нахвърлят срещу-хората.Това е абсолютно нетипично поведение за тези породи,но за жалост се срещат много кучета с тези недостатъци на поведението.

Практиката показва,че повечето собственици на кучета трудно общуват с тях.Причините са няколко:непознаването на поведението и начина на отглеждане и развиване на инстинктите на породата и неумението да се разбере езика на кучето.

Много собственици на малки породи си мислят ,че те не се нуждаят от обучение.Но това не е така-малките необучени кучета създават не по-малки проблеми от големите породи.Много често те не са научени на хигиенни навици(пикаят вкъщи) пресичат улиците гонейки котка или куче,което ги подлага на риск,лаят прекалено много ,хапят стопаните си и непознати хора  мн.др проблеми.Много често малки породи нападат едри породи и това завършва гибелно за мъниците.

Неумението да се възпитава кучето създава многобройни проблеми на стопаните му.

Благодарение на високоразвитата си нервна система и великолепните си сетива:обоняние,слух,зрение кучетата в сравнение с другите домашни животни се поддават по-лесно на обучение.

Кои породи кучета се възпитават най-лесно и кои най-трудно?

Противно на повечето мнения нечистопородните кучета не отстъпват по-качества на чистопородните си събратя.Дори в някои дисциплини могат да превъзхождат много чистопородни кучета.

Спокойно можете да си осиновите едно кученце и да  посещавате уроци в някое училище за кучета.Ние в нашето училище ,често обучаваме бездомни кучета.Много често нечистопородни(бездомни кучета) имат по-силен характер и стабилна нервна система от много чистопородни събратя.Това ги прави перфектни за пазачи на дома.

Лесни за обучение са всички овчарки(немска,белгийска,бордер коли) пудел,болонки,ротвайлер,доберман,боксер,кане корсо,ваймаранер,лабрадор,голдън ретривър.

Малко по-трудни -американски стафордшир териер,бултериер,пит-бул териер,ам.булдог,сетери,хъскита,мастифи,догове.

Много трудни за дресировка са всички планински овчарски кучета-кавказка,средноазиатска овчарка,българска овчарка,кангал,шарпланинец и примитивните породи шар-пей,лайки,чау-чау и др.

Независимо от това колко трудно се обучава дадена порода всяко куче задължително трябва да има обучение до някаква степен ,за да можем да го контролираме в критични ситуации.Такива ситуации могат да възникнат на всякъде-в парка,на улицата,в дома ни.

Можем ли да обучаваме кучето си сами?

Много хора смятат ,че това е лесна работа но бъркат.Те постигат някакви резултати с кучето си,които ги демонстрират пред околните ,но точно когато кучето трябва да изпълни дадена команда нещата не стават.

Защо?

Не се получава, защото човека не разбира принципа на дресировка на кучето и допуска много грешки в обучението.

Ако желаете сами да тренирате кучето си посещавайте поне няколко урока с треньор в някое училище и след това прилагайте наученото със своето куче.

Ние в нашето училище предпочитаме да работим заедно с хората и кучетата.По-този начин провеждаме обучение и на собственика,което в повечето случаи е по-важно.

Рабира се когато се търсят високи резултати например - куче за лична защита или за търсене на експлозиви задължително кучето трябва да остане при нас за по-сериозни тренировки.

Не се притеснявайте ,ако кучето е вече голямо и има изградени вредни навици.Скоро имахме куче което хапеше някои членове на семейството и при това беше на 4 години.Само след 7-8 тренировки корегирахме това поведение и потушихме конфликта.

Александър Илиев-собственик на Център за дресура К-9.

Статии в Брой117

Списание ПетШоу се завръща! Защо трябва да обучаваме кучето си? Произход на средноазиатската овчарка Хранене на кученца от едри породи. Невероятния италианец! Цветовете на пит-бул териера Мопсът -мастиф в малки размери. Забранени храни за кучето! Предотвратени са борби с кучета в Пазарджик. Не купувайте храна от чуждестранни онлайн магазини!

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета