Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Забранени храни за кучето!

Никога не трябва да даваме кокали на кучето.Кокалът няма хранителна стойност и е напълно ненужен за организма на кучето.

Кокалите предизвикват гастрит,язва или разкъсвания на храносмилателния тракт.
Много любители се чудят защо кучето няма апетит? Основната причина е гастрит или язва предизвикана от редовно хранене с кости.
Кучето има бързо храносмилане-за 8 часа храната трябва да бъде преработена .Когато в стомаха има кости ,храносмилателната система прилага неимоверни усилия за да ги обработи.Организма подава многократно по-големи количества солна киселина за да се преработи храната(костите).
Резултатът е гастрит и язва ,които  при кучето са почти нелечими.
Другата вреда на костите е унищожаване на емайла на зъбите в много ранна възраст.
Твърдението ,че костите помагат за изстискане на аналните жлези са безпочвени и грешни.Наблюдението над вълците е показало ,че те консумират кости само в краен случай на голям глад(когато не са се хранили в продължение на седмици).При нормален случай вълка никога не изяжда костите на своите жертви.Това е наблюдавано и в дивата природа и в зоопарковете.
 
Тестените храни давани в големи количества също са вредни за кучето.Храненето основно с хляб води до много здравословни проблеми при кучето. Храненето с хляб довежда до дисбаланс на протеин,въглехидрати и мазнини в организма.Кучетата затлъстяват ,но имат слабо развита мускулатура и недостиг на витамини и минерали.
 
Храненето в големи количества с карантия е опасно и вредно за кучето.Черен дроб може да се дава един път седмично -не повече от 200 грама за 30 кг/куче.
Храненето с патешки фенери продължително време довежда до много здравословни проблеми за кучето.
Храненето с пилешки фенери не е проблем стига да се обезкостява месото.
 
Храненето основно с колбаси или заготовки за хора е токсично за кучето! В тях се съдържа сол в 40-пъти превишаваща доза необходима за кучето.Една лъжичка сол убива малко куче! Много малки породи хранени основно с колбаси за хората умират много рано 3-7 години.
 
Даването на витамини предназначени за хората може да бъде опасно за вашият любимец! Някои от съставките превишават многократно безопасната доза за кучето.
 
Много любители вярват ,че добавяйки моркови,ябълки и др.зеленчуци и плодове в храната на кучето набавят всички необходими витамини и минерали.Кучетата не могат да усвоят(усвояват минимално) плодовете и зеленчуците нито в сурово състояние ,нито когато са сварени или печени!
Когато храним с домашно приготвена храна задължително трябва да се добавят витамини и минерали в храната-предназначени за кучета.
 
Най-добре е кучето да се храни с висок клас суха храна или със среден клас храна.Ако предпочитаме да готвим на кучето задължително трябва да се отделят костите от месото.Не добавяйте хляб ! Задължително добавете витамини !
Храненето със сурово месо е възможно ,но САМО ако кучето не контактува с деца ,стари хора или хора със слаба имунна защита.
 
Храненето с нисък клас суха храна е компромис със здравето на кучето(всички храни до 30-40 лв за чувал). Тези храни са на основата на глутена,царевица,соя,пшеница  и на ниско-качествена мазнина.В тези храни няма месо и протеина е на осовата на глутена.
 
Не добре храненото куче изглежда зле на външен вид,почти винаги има наднормено тегло или е много хърбаво,имунната му система е слаба . Обикновено тези кучета боледуват много често и не живеят дълго.Тези кучета са най-добрите клиенти за ветеринарните лекари!
 
Добре храненото куче не се нуждае от чести посещения при ветеринар и живее пълноценен живот.Добре храненото куче е много жизнено и енергично и проявява всички инстинкти характерни за породата-мускулатурата е добре развита,козината е  блестяща,кучето няма мастни натрупвания.
Добрия стопанин се познава по-това как се грижи за своя любимец.
 
 

Статии в Брой117

Списание ПетШоу се завръща! Защо трябва да обучаваме кучето си? Произход на средноазиатската овчарка Хранене на кученца от едри породи. Невероятния италианец! Цветовете на пит-бул териера Мопсът -мастиф в малки размери. Забранени храни за кучето! Предотвратени са борби с кучета в Пазарджик. Не купувайте храна от чуждестранни онлайн магазини!

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета