Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Хранене на кученца от едри породи.

Хранене на кучета от едрите породи-средноазиатска овчарка,ротвайлер,кане корсо,немска овчарка,кангал,дог и др.

Пълноценното балансирано хранене е от съществено значение за здравето и функционалното състояние на кучето.

От отбиването на кученцата до превръщането им във възрастни преминава един друг важен период-този на растеж и развитие.Подходящата храна и режим на хранене са от първостепенно значение за отглеждането на здрави и жизнени екземпляри.Допуснатите грешки през този период често имат необратими последици.

Кучето се нуждае от правилно и балансирано хранене .Възрастно куче достига тегло от 45 до 100кг. Кученцето расте около 18 месеца,през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Една от най-подходящите храни за подрастващато куче е NUTRAM Large Breed Puppy. Тази храна е с 24% висококачествен протеин и високи нива на глюкозамин (протеина се усвоява над 88%) и подсигурява бавно и постепенно израстване на малкото куче.

За хармоничното развитие на кученцето е необходимо да намалим високите нива на протеин и калоричността на храната за сметка на пониженото съдържание на мазнини което пък от своя страна ще ни позволи да не намалим твърде много обема на дневната дажба. 

Друга много подходяща марка за породата е Dr.John Titanium 25% protein- !Dr.John съдържа високи нива на глюкозамин за защита на ставите.

Основна грешка ,която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце.Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Енергийните потребности на кучетата от едри породи са достатъчно големи като се има в предвид тяхната подвижност и размери. Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот. Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразена с тези фактори. За да получи необходимите и калории и да не претовари своя стомах на кучето  е необходима храна с висока степен(повече от 85%) на усвояемост. За да се намали еднократният обем на дневната дажба се препоръчва разделянето и на две части.

Прехранването по време на растежа е много опасно ,особено за едрите породи кучета.Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки.Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период.Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки,отколкото на броя им.Някои породи кучета са предразположени към напълняване .

Собствениците на кученца от тези породи трябва да внимават да не допуснат това,докато растат.Изследванията на кучетата от едрите породи установиха ,че всички проблемни кучета са били хранени с високопротеинови диети на някои марки,протеина на някои от тях достига 36%.Това е най сигурния начин да се увреди кучето.Кучето хранено по този начин израства прекалено бързо на една година достига 90% от теглото си ,но организма не е програмиран за да поеме това тегло.Костите се оказват неподготвени,мускулатурата все още не е достатъчно развита ,сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични.Резултатът е увредено куче за цял живот,с множество опорно-двигателни проблеми,с развита дисплазия на таза,асептична костна некроза,ъглови деформации на крайниците,сублукации на лакътната става,куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна -породата е закодирала своето развитие ,и то трябва да става бавно и здравословно.Почти всички кученца, особено от големите породи,имат уголемени стави при интензивен растеж.Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено,че трудно се разграничава от един паталогичен процес ,например рахит.Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите.Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.
Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза,отколкото при другите догчета,които са хранени с 1/3 по-малко храна.

В Нутрам Канада са направени опити с малки догчета,едните са били хранени с високопротеинови храни на конкурентни марки а другите с NUTRAM LARGE BREED PUPPY.Кученцата хранени с храните с високо протеиново съдържание са израснали прекалено бързо,били са по-високи с 7% на 8 месечна възраст от другата група,на 15 месечна възраст височината вече е била еднаква,но кучетата хранени с Нутрам са били много по-добре сложени с много добре развита мускулатура без проблеми с опорнодвигателния апарат,без никакви изкривявания.Докато част от кучетата от другата група са били с дисплазия,със сублукации на лакътната става ,с деформации на крайниците.Изводите са че трябва да внимаваме с каква храна храним,не винаги най- рекламираните храни са най-качествени.

На пазара има много марки храни и е трудно да се избере правилната марка.Трябва да се знае ,че 99% от фирмите за сухи храни използват преобладаващо растителни съставки дори отпадни(царевичен глутен,пивоварен ориз,соя и др.)В тези храни протеина е формиран на базата на тях!

Протеинът е необходим за изграждане и поддържане на нормалното състояние на кожата,космената покривка,мускулите,сухожилията и други телесни тъкани на организма.Протеинът се разгражда до аминокиселини,от които организмът синтезира собствени белтъчини.
Много е важно дали протеина е от животински произход или от растителен.Повечето растителни протеини са с не-висока биологична стойност поради ниското съдържание и смилаемост на аминокиселините в тях.
99% от храните за кучета и котки съдържат основно растителен протеин-от пшеница,царевица,соя,глутен и др.

Храните ,които не съдържат пшеница,царевица,соя са и са значително по-качествени са :Nutram Grain Free(Canada),ANF(USA),Precept Plus (USA),Dr.John Pet Food(Англия).

В тези храни като източник на протеин е месото,яйцата и рибата!

Статии в Брой117

Списание ПетШоу се завръща! Защо трябва да обучаваме кучето си? Произход на средноазиатската овчарка Хранене на кученца от едри породи. Невероятния италианец! Цветовете на пит-бул териера Мопсът -мастиф в малки размери. Забранени храни за кучето! Предотвратени са борби с кучета в Пазарджик. Не купувайте храна от чуждестранни онлайн магазини!

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета