Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бойни породи кучета

Възпитание и хранене на средноазиатската овчарка

Това е една от най-древните породи кучета в света.В днешно време е много модерна порода и се отглежда дори в градовете.

Средноазиатската овчарка е селекционирана за охрана на стадата от хищници(вълци,мечки и др).

Взимайки си азиатец хората много често се сблъскват с много проблеми с неговото възпитание и израстване.Тази порода е една от най-трудните за обучение и е необходимо да се обърне сериозно внимание в ранна възраст на кученцето.

Училище за шампиони

Азиатците са много доминиращи кучета (особено мъжките) и стопанина трябва да положи усилия в обучението на кученцето.Кучетата от тази порода трябва да се обучават от първия ден ,когато кучето попадне в новия си дом.За хората живеещи с тази порода в градска среда препоръчвам задължително обучение в център с треньор и това трябва да стане в първите 5-7 месеца  за мъжките и до 10-12 месеца за женските най-късно. Ние в нашият център за обучение много често се сблъскваме с проблемни средноазиатски овчарки.

Повечето хора не обръщат особено внимание на храненето на кучетата от тази порода ,но то е излючително важно за здравословното и правилно израстване на кучето.

Азиатците растат много бързо и именно за това трябва да се внимава с каква храна храним подрастващия екземпляр.

Основна грешка ,която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце.Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на овчарката.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Енергийните потребности на  овчарката са достатъчно големи като се има в предвид нейната подвижност и размери. Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот. Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразена с тези фактори. За да получи необходимите и калории и да не претовари своя стомах на овчарката и е необходима храна с висока степен(повече от 85%) на усвояемост. За да се намали еднократният обем на дневната дажба се препоръчва разделянето и на две части.

Прехранването по време на растежа е много опасно ,особено за едрите породи кучета.Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки.Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период.Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки,отколкото на броя им.Някои породи кучета са предразположени към напълняване ,както и  овчарката.

Ние препоръчваме за старт на малкото кученце Доктор Джон пъпи и след третия месец Титаниум,който е с понижено ниво на протеин ,съдържа глюкозамин и хондроитин сулфат.

Доктор Джон храна за кучета

Другата марка ,която е подходяща е CHAMP PUP.

Александър Илиев управител на К-9 Център за обучение на кучета

Статии в Брой 171

Възпитание и хранене на средноазиатската овчарка Куче милионер Грижа за козината Промоция-Доктор Джон Кокер шпаньол Училище за шампиони КГБ териер Караман Басет-късокракия красавец 2 Черен петък-храна за кучета Хотел за кучета 2

Хотел за кучета К-9

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета

Училище за шампиони

K-9 Pet Food Ltd