Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бойни породи кучета

Малко за средноазиатеца

Ние, ЛАУРА и СТАНИСЛАВ ХЕГАЙ сме собственици на племенен развъдник за средноазиатски овчари « ROYAL GIFT of ASIA », с тази порода кучета се занимаваме от 1989 година, откакто купихме в Туркменистан внучката на Акгуш и внука на Гаймота. За изминалите години ние се сдобихме с повече от 10 узбекистански кучета, 10 тукменистански, 4 киргизстански, 3 казахстански и таджикистански. Три от кучетата на нашия питомник станаха Шампиони на Русия, едно - Шампион на Казахстан, повече от 15 кучета станаха Шампиони на Узбекистан. Най-големи победи на нашите кучета станаха победата на НИК-ХАНА на Главната Купа на хилядолетието през 2000 година, и ХАН беше втори на Световната купа в клас Юниор през 2004 година.

CHAMP храна за професионалисти


За изминалите години сме отгледали десетки кученца, много от които станаха шампиони, но още няколко пъти повече кученца "от големия ни акъл за отглеждане" станаха инвалиди или работни кучета, въпреки че първоначално имаха големи заложби и перспективи за изложби. И това, въпреки, че нашия тандем беше от двама кинолози-експерти, имащи ветеринарно и медицинско образование, прочели купища литература за начина на хранене и отглвждане на кученца.
Разглеждайки информацията, посветена на САО, анализирайки снимките и участвайки в изложбите, ние забелязвахме, че много от кучетата имат патология на опорно-двигателния апарат (ОДА). Тя може да е от малки деформации и нарушение на ъглите на съединяване на ставите до груба патология, която превръща кучетата в инвалиди. Към нас се обръщат много често собственици на кученца с такива проблеми. Уж, си купувахме кученца, поколението и родителите на които са имали идеални крайници, а растат "кривокраки" с огънати гърбове. Борбата с даденото явление остава актуална за повечето любители на тази порода, което ни накара да споделим собствените си изследвания по този проблем. Изучавайки пролема, обърнахме внимание, че по тази тема патология на ОДА на кученцата на големите и извънредно големи породи има написани страшно много научни трудове. Ясно е посочено,че небалансираното хранене и свръхтегло са най-честа причина за патологията. Но за голяма част от кучкарите това не е нищо повече от подухване на вятъра, тъй като в тези публикации не са отбелязани, нито диагностичните критерии, предшестващи патологията на ОДА, нито ранните признаци на нейното появяване. Не е посочен също така и механизма на поява на патологията и свързаните с това изменения на екстериора на кучето.

Център за обучение на кучета К-9


В достъпната ни литература ние не намерихме трудове, посветени на този въпрос, което ни накара сами да изследваме проблема.

ВЛИЯНИЕТО НА ИЗЛИШНОТО ТЕГЛО ВЪРХУ ЕКСТЕРИОРА НА КУЧЕТО.

Преди всичко, ние решихме да моделираме процесите, които стават с животното при пренатоварване и да ги опишем. Скелета на кучето участва в най-различни физиологични процеси. Той осигурява защитна и дихателна функция, участва в процеса на кръвообръщение и кръвосъздане. В дадената статия повече ни интересува опорната и двигателната функция на скелета. Като всяка опора, скелета като цяло и съставляващите го елементи имат пределно допустимо статическо и динамично натоварване. За разлика от конструкциите на неживата природа, при животните при пренатоварване се включват компенсаторни механизми.
Да разгледаме явления, които имат място при натоварвания насочени към гръбнака отгоре надолу. Ако натоварванията са в рамките на физиологичните норми - гръбнака остава изправен. Понататъшното увеличаване на натоварването над нормата може да бъде компенсирано от мускулите и връзките. Увеличаването на натоварването огъва гръбнака, но ако то е краткотрайно, минава без последствия. Дълготрайни пренатоварвания водят до необратими изменения. Гърба на кучето е постоянно огънат, сагиталния разрез, на гръбнака вместо квадрат има трапец. Мускулите, сухожилията, хрущялите на ставите и дисковете са дегенеративно изменени, т.е. наблюдаваме остехондроз на гръбнака.
По аналогия може да се моделират възможните изменения на предните, задните крайници и таза.
Предните крайници: натоварването отгоре надолу се спуска през лопатката, рамото, предрамието, долната част на крайника и меката част на лапата към лапата.
Имайки предвид, че лопатката и рамото са монолитно свързани чрез мощна мускулатура с гръдната клетка, а предрамието стои вертикално, слабите звена на тази конструкция са лакътната става, меката част на лапите и фалангите на пръстите. Дългите прекалени натоваравания водят до артроза - артрит на лакътните стави, разпъват меката част на лапите и прави отпуснати пръстите. Възможна е даже деформация на костите.
Задните крайници: натоварването е отгоре надолу през тазобедрената става, бедрото, глезена, ставата за скачане и плюсна се предава на лапата. Във връзка с това, че задните крайници имат по-мощна мускулатура, а образуващите я сегменти са разположени под ъгъл един към друг, за тях някак по-различно изглежда механизма на компенсиране на пренатоварването. Дългите пренатоварвания се компенсират за сметка на повишения тонус на мускулите на таза, бедрата и глезените, което на свой ред води до увеличаване на ъглите на ставите на колената и тези за скачане, нааклона на таза, кръста и изменения на опашка. Аналогията на всички им е добре позната. На нас ни е много по-лесно да държим нещо тежко с изправени крака отколкото ако сме с полусгънати. Дългите и прекалени натоварвания увреждат тазобедрените и колянови стави, крайника се изправя и става по-дълъг. Възможна е също така деформация на костите. Във връзка с това, че костите образуващи таза, формират монолит, засилен с мощни връзки и мускули, пренатоварванията могат дълго да се компенсират. Но измененията в наклона на таза, кръста и опашката се срещат доста често. Ние описахме само най-зебележимите изменения на екстериора. В крайна сметка, по-подробен анализ ще покаже, че дългото, голямо натоварване уврежда абсолютно всички кости, стави, мускули, сухожилия, а в тежките случаи - влияе на работата на всички органи и ситеми. Посочените от нас симптоми на пренатоварване ОДА сме обедили в един синдром, наречен от нас синдром на Алекса.

По този начин, синдрома на АЛЕКСА клинично се проявява със следните симптоми:
а) в ранен стадий на заболяването:

1 – започват да се разтварят като ветрило пръстите на лапите
2 – започват да се разпъват меките чати на лапите
3 – забелязва се кравешка поза на задните крайници
4 – започва да се огъва гърба
5 – започват да се изправят ставите на колената и ставите са скачане
6 – забелязва се повдигнато на задника
7 – променят се движенията

б) симптомите се появяват при прогресиране на заболяването:

1 – разтвярят се като «ветрило» пръстите на лапите
2 – меката част на лапите може да се опъне до степен като «плавници на тюлен»
3 – увисва гърба
4 – изпънати са почти до 180 градуса ставите на коленете и ставите за скачане
5 – изразена повдигнатос на задника
6 – увреждане на големите стави, съпроводени с болка и куцане.
7 – остеохондроз на гръбнака.

Ние бихме искали да акцентираме на това, че в основата на дадения вид патология е пренатоварването на ОДА, а развиващите се при програисране на заболяването изменения на екстериора, деформациите на костите, увреждане на ставите и отеохондроз са следствие на пренатоварването. Не бива да се бъркат с генетично обусловените особености на екстериора и остеохондрозите, артрозо-артритите, деформацията на костите на друга етиология.

По този начин, синдрома на Алекса е заболяване, обусловено от пренатоварване ОДА, по-често срещано при големите и извънредно големи породи кучета, и е съпроводено с характерни изменения на екстериора на животните, деформация на гръбнака, предните и задни крайници, а в тежките случаи осложняващ се с остеохондроза и артрозо-артрити.
За съжаление, по-голяма част даже от началните симптоми на патология на ОДА е трудно да се излекуват. За 95% страхотни, породисти кученца перспективата за победи на ппрестижни изложби ще бъде призрачна, и тези кучета ще попълнят редиците на племенния брак. Досадното е, че брак произлиза не от това, че родителите или тяхните предци са имали такива дефекти, а е следствие на грешки при отглеждането. когорт племенния брака.
Анализът на сегашното съсоянияние на този проблем ни позволява да твърдим, че по-голяма част от рекламациите, които се получават в развъдниците, са обусловени именно от този проблем.

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Преди всичко трябва да се разясни понятието наднормена маса относно кученцата на големите и прекалено големи породи. Ако при малките породи затлъстянвато и наднорменото тегло са синоними, то в нашия случай, това не е точно така. Пренатоварването на костно-ставната система започва там, където несъвършения костен апарат, мускулната и свързочна система не издържат теглото на бързо растящия организъм. Тоест, проблема може да възникне и при кученца, които нямат масни запаси. естествено, възниква въпросът, при какви показатели за тегло възниква риск за получаване на нарушения на ОДА при кученца от порода САО? Опитът ни позволява да препоръчаме следните показатели за тегло, в зависимост от възрастта на кученцата. Още повече, че не трябва да се доближава до горната граница, нямайки опит в отглеждането на кученца на особено големи породи, тъй като този опит ще позволи да се оценят възможностите на кученцето да издържа на едни или други натоварявания.
новородено - 400-600 грама
1 месец - 3-4 кг
2 месеца - 7-9 кг
3 месеца - 12-15 кг
За съжаление, след три месеца, не може да се дадат много точни показатели за теглото поради голямата разлика в ръста на кученцата, и голямата зависимост на теглото им от конституционните особености.
4 месеца - 35-40% теглото на родителите +- 10%
10 месеца - 60-70%
1 - 1,5 години - 70 - 80%
2 - 3 години - 100
По този начин, профилактиката трябва да започне от вътреутробния период. Храненето на бременната кучка трябва да е добре балансирано. Тя не трябва да е дебела. Уверяваме ви, че новородените кученца с тегло 400 - 600 грама има по-голяма вероятност да пораснат здрави, красиви животни, отколкото чудовища, които които тежат повече от 700 грама. Защо да се създават поводи за тежко раждане с куп усложнения, и да започва живота на кученцето със затлъстяване, с всички произтичащи от там последствия?
Като правило, през последните години развъждаюите кученца рядко допускат недохранване на кученцата докато те са сукалчета. По-често се сблъскваме с обратното явление. Развъждащите кученца започват необосновно ранно и излишно подхранване за да получат кученца с "пазарен вид". Такива кученца вече на един месеца достигат тегло от пет и повече килограма.
Несъвършения апарат на свръзките и слабата мускулатура не издържа постоянното натоварване и става деформация на крайниците. Искаме да обърнем особено внимание на развъждащите кученца на това, че: причина за деформация често пъти е не рахит и нарушения на минералната обмяна, а наднорменото тегло на кученцата. Не може охранено, получаващо добра храна кученце да има предизвкани от рахит деформации. Често пъти тези деформации са свързани с наднорменото тегло. Обикновено в периода от един до три месеца патологията на ОДА се среща рядко, т.к. малкия размер на кученцето не му позволява да натрупа критична маса. Проблемът възниква по-късно от това, че ръста на кученцето расте в аритметична, а свързания с него прираст на маса - в геометрична прогресия. Според нас, най-опасен за кученцето период е периода между 3 и 8 месеца, когато стремително расте теглото, което не може да удържат незрелите мускули и свръзочния апарат. През този период следва особено строго да се следи за показателите на теглото и симптомите на натоварване на ОДА. По тялото на кученцето не трябва да има излишни мазнини.
Клинически, ние бихме описали кученцето от този периода като: много енергично, вечно гладно, кокалесто, мускулите нас раменните и бедрени области са релефни, а в областта на гръдния кощ визулано си личат контурите на ребрата. Посочените цифри показват усреднени показатели и трябва да се използват доста предпазливо. Ако кученцето на възраст два месеца тежи 7 килограма, но изглежда прекалено набито, то вероятно расте малко куче. И обратно - ако тежи 9 килограма, но изглежда прекалено слабо - расте доста голямо куче. Но ако в първия случай може да се получи нарушение на ОДА, то във втория - едро куче с идеален екстериор.
При оценка на теглото на родителите трябва да се оценява тяхното физиологично обосновано тегло, съответстващ на техния ръст и конструкция. Не разчитайте на теглото на кученцето изхождайки от тегло 110 килограма, ако прилично затлъстялото татенце на кученцето страда поради това от сърдечно-съдова недостатъчност.

Хранене на породата


Особено внимание трябва да се отдели на правилното хранене. Кученцето трябва да получава достатъчно количество месо, риба, яйца и млечни продукти. Само в този случай кученцето ще има мускули с добър тонус и здрави сухожилия. Кученцата, отгледани само на каши, имат същата тази каша вместо мускули и сухожилия. Непълноценното хранене заедно с наднорменото тегло създават всички предпоставки за възникване на патология на ОДА.


Ние не препоръчваме да се вземат кученца (особено това се отнася за мъжките) от кучета, имащи много големи размери (около 80 см и повече), ако нямате опит с отглеждането на изложбени кучета. Има по-голяма вероятност да претърпите фиаско, вместо да получите висококласово куче. Развъждащите кученца, култивиращи малки САО, на ръст малко над коляното, може да използват технология за отглеждане на малки, дебелички декоративни кученца. По-голяма част от професионлистите, подготвящи своите питомци за изложби, използват принципа "или си цар или губиш". Води се екстремално отглеждането на границата на възможностите на кученцето. За да може кученцето да издържа на тези натоварвания се използват най-различни и далеч не винаги безобидни средства. Подготовката на кучето за победа е за сметка на здравето му. Безкрайно множество кучета от такова отглеждане стават инвалиди.
Ние бихме искали да оставим този род любители на кучета и да им дадем инструмент, позволяващ отглеждането на страхотно и здраво куче.
Надяваме се, че представената от нас информация ще позволи на всички любители на едри кучета да отгледат своите питомци красиви и здрави.
Пожелаваме на всички късмет и големи победи на изложбените рингове.

Статии в Брой 165

Хранене при спортните кучета Немско овчарско куче Овчарката от Германия Ховаварт Champ dog food K-9 Малко за средноазиатеца

Хотел за кучета К-9

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета

Училище за шампиони