История на Hovawarts

Ховаварт е стара немска порода работещи кучета, за която се споменава за първи път в писания от Средновековието. Името идва от средновисокогермански и означава нещо като "Hofwächter" (Hova - двор, Wart - пазител). В доклади и снимки от 15-ти век породата се появява като внимателно фермерско куче и следотърсач на крадци. През 20 век известният животновъд Курт Фридрих Кьониг искасъздайте порода по примера на тези кучета, която действа уверено и независимо. Така той кръстосва най-добрите селскостопански кучета от Шварцвалд, Оденвалд и Харц с немската овчарка, Нюфаундленд, Леонбергер и Кувас. Резултатът беше стабилно и здравословно селскостопанско куче, което все още е много популярно в Германия днес. В Германия породата е официално призната през 1937 г., а в международен план през 1964 г. е включена в FCI Group 2, Раздел 2 „Молосоиди“  .

CHAMP храна за професионалисти

Характерни черти и характеристики

Ховаварт е интелигентно, независимо и изключително смело куче . Мощният пес има силна бдителност и е доста подозрителен към непознати. Той не е агресивен, а балансирано куче, което никога не би нападнало леко. Обича да остава на заден план и след това да се намесва, когато му се струва подходящо. Поради тази причина постоянното възпитание и добрата социализация са от съществено значение. Породата се нуждае от уверен  собственик. Ако  двуногите приятели излъчват несигурност или страх, кучетата поемат водещата роля. Ховаварт се нуждае от дом със семейство, което може да защити и към което е лоялен. Той е нежен и закачлив към болногледачите си, но показваняма безусловно подчинение . Той остава много жив и активен до дълбока старост.

Подхожда ли ми Ховаварт?

Ако искате да си вземете кученце Ховаварт, трябва да сте много сигурни, че породата е подходяща за вас. В крайна сметка, с продължителност на живота до 14 години , кучето ще бъде част от ежедневието ви за дълго време. Ежедневните разходки, обширното обучение и галене са част от ежедневието с Ховаварт. Не обича да е сам и се нуждае от последователен и любящ болногледач. В идеалния случай ще държите вашия Hovi в голяма къща със затворена градина, която той може да пази като своя територия. Ако търсите начинаещо куче, Hovi определено не е правилното. Тогава по-скоро трябва да вземете голдън или лабрадор .

Ако сте абсолютно сигурни, че Hovawart е подходящото куче за вас, трябва да намерите уважаван животновъд. Купуването на кученца трябва да се извършва само от регистриран животновъд от VDH. За здраво кученце можете да планирате между 800 и 1000 евро . Имате избор между трите различни цвята руса, черна със златисто кафяви маркировки и черна. Различията между половете са ясно видими при породата. Мъжките достигат височина до 70 см в холката, докато кучките обикновено са по-тънки и достигат височина само от 58 до 65 см. Също така в приюта за животни ще намерите ховавартс или смесени породи, които търсят нов дом. Ако вече имате известен опит, можете и виеВземете Hovawart в нужда .

Колко активност се нуждае от Ховаварт?

Ховавартът се нуждае от много упражнения и умствена дейност. Той е ентусиазиран от дълги разходки и джокинг както и колоездене или кучешки спортове. Лошото време не може да му навреди и той като че ли обича да се разхожда в дъжд и буря. Следователно породата наистина е подходяща само за хора, които спортуват с кучето си и искат да инвестират много свободно време за това. Хови се нуждае от значима задача, която в идеалния случай може да изпълни заедно със своя господар. В допълнение към различни спортове за кучета като аджилити,послушание,защита,проследяване и др.

 

Здраве и грижи

Поради широкия подход за развъждане, Ховаварте са сред най-здравите кучета, които съществуват. Процентът на наследствените заболявания в Ховаварт е по-малко от 1%. Въпреки това някои представители на иначе здравата порода страдат от дисплазия на тазобедрената става. За да се противодействате на болестта, трябва да обърнете внимание на здравословна и балансирана диета като кученце . Поддръжката на Hovis обикновено не отнема много време. Дългата козина не трябва да се четка всеки ден, тъй като съдържа само малко количество подкосъм.

Немската овчарка

Ротвайлер