Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Тъмната страна на таблетките за външно обезпаразитяване

Всеки собственик на куче иска да предпази любимеца си от бълхи и кърлежи. Бълхите са преносители на редица болести, като тения, холера, чума, тиф и туларемия, а могат да предизвикат още тежки инфекции, възпаления, алергичен дерматит и анемия. Кърлежите са преносители на ерлихиоза, анаплазмоза и бабезиоза (минимум).

Необходимостта от редовно външно обезпаразитяване изобщо не подлежи на коментар!

Само че, в последно време на българския пазар изникнаха няколко продукта, които представляват таблетки за външно обезпаразитяване и ветеринарните лекари се убиват да препоръчват горещо тяхната употреба, защото са ефективни.

Ефективни са, но на каква цена?

Всички медикаменти съдържат активни вещества от групата на изоксазолините (isoxazolines), които са вид пестициди, одобрени за ветеринарна употреба. Повече инфо ТУК.

Как действат?

Изоксазолините са GABA (гама-аминобутирова киселина) рецепторни антагонисти. Това означава, че те блокират преноса на хлоридни йони през клетъчната мембрана, което предизвиква неконтролирана активност на централната нервна система на бълхите и кърлежите. Това блокира нервните сигнали, парализира и убива паразитите.

Когато давате на кучето си изоксазолини, те работят системно. Това означава, че засягат целия организъм. Абсорбират се и циркулират в кръвния поток, концентрират се в тъканите и кожата. Когато бълхите и кърлежите ухапят домашния ви любимец и консумират кръв, те също така поглъщат и химикалите, парализират се и умират.

„Проблемът с отравянето на бълхите и кърлежите е, че първо трябва да отровиш домакина… това е кучето ти.“

Опасността е особено голяма за кучетата от дребни породи.

При някои кучета могат да се наблюдават изключително неприятни симптоми: неврологични проблеми като мускулен тремор, атаксия и припадъци, повръщане, диария, загуба на апетит, кожни раздразнения, летаргия.

Може да откриете стотици, дори хиляди видеоклипове в YouТube, за животни, пострадали от обезпаразитяване с гореспоменатите препарати.

За всеки случай предоставям списък с медикаментите, съдържащи изоксазолини:

NexGard, NexGard Spectra – таблетки
Производител: Merial
Активно вещество: afoxolaner

Bravecto – таблетки и spot-on пипети
Производител: Merck Animal Health
Активно вещество: fluralaner

Simparica – таблетки
Производител: Zoetis
Активно вещество: sarolaner

Credelio – таблетки (все още не се предлага на българския пазар)
Производител: Elanco
Активно вещество: lotilaner

 

Статии в Брой 159

Тъмната страна на таблетките за външно обезпаразитяване Балансирано хранене на спортни и работни кучета Английски кокер шпаньол Училище за кучета-к-9

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета