Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Балансирано хранене на спортни и работни кучета

Кучетата за спорт и работа изразходват много енергия и се нуждаят от много качествена и балансирана диета.

Това са предимно  месоядни животни, но всички в различна степен използват и растителна храна.
Характерна особеност е, че месоядните животни поглъщат храната без да я дъвчат добре. По време на дъвченето долната челюст  прави само вертикални движения, при което храната се разкъсва и бързо се поглъща.
Кучето притежава бърз храносмилателен тракт.Храната се преработва за няколко часа и се изхвърля след 7-8 часа.

 

Съществуват  два главни типа храни за кучетата: домашно приготвени и промишлено произведени.
Обикновено собствениците предпочитат за своите любимци промишлено произведени храни, защото предимствата са големи: осигуряват се всички необходими хранителни вещества и енергия съобразно категорията на кучето, лесно се съхраняват, имат дълъг срок на годност. Всички тези предимства ги правят предпочитани пред домашно приготвените. Установено  е, че 92% от притежателите на кучета  в САЩ и Европа използват главно готови храни.

Любопитен факт: Първите кучешки храни  са произведени в Англия през 1873г.ot Gilbertson&Page Ltd.Тази компания произвежда марката Доктор Джон,която е една от най-търсените марки и до днес от специалистите и любителите в цял свят. Скоро след това в Съединените щати започва  производство на кучешки храни от житни и месни отпадъци. През двадесетте години на миналия век се появяват на пазара и първите консервирани храни, предимно от конско месо. През петдесетте години сухите храни за кучета стават все по –популярни.

 

Според състава си, храните се делят на балансирани, допълващи и диетични.
Балансираните храни съдържат всички необходими хранителни вещества и за това се дават самостоятелно като единствена храна в дневната дажба. Въпреки това, трябва да се има предвид, че дадена храна не може да е перфектна едновременно за всички породи ,възрасти и индивиди и именно за това фирмите производители предлагат богати гами храни – всяка за специфичините нужди  на кучето.

Има няколко неща, на които трябва да се обърне внимание при избора на храна или съставянето на домашна диета на домашния любимец.

Кучетата са изключителни атлети и се осланят на силната си мускулатура, за да останат в добра форма и запазят активността си. Приблизително 40–57 % от телесната им маса са мускули, за това протеинът трябва да е от животински произход. Клинично е доказано, че животинските протеини изграждат релефни и здрави мускули.

Център за обучение на кучета К-9

Много се спори дали grain free формулите са по-добри от конвекционалните храни със съдържание на зърно.Състезателите и треньорите не харесват формулите без зърно ,защото е доказано,че те се усвояват по-трудно от кучетата и се получава недостиг на енергия.Заместителите на зърното- картофи,банани,грах и др. обикновенно не са традиционна храна с ,която кучетата са свикнали и се усвояват трудно и не дават желания резултат.

Последни изледвания в Сащ показват ,че има много случаи на сърдечни проблеми ,които са свързани с grain free диетите.Наблюдава се и по-ниска продължителност на живота на кучетата хранени с grain free храни.

Това са формули,които са замислени с чисто комерсиален ефект от компаниите за да внушат на клиента ,че купува специална храна и по този начин да повишат оборота си.Въпреки ,че в повечето случаи заместителите на зърното са многократно по-евтини !

Добрата абсорбция и храносмилане са жизнено важни за здравето и благосъстоянието, а храносмилателните възможности на кучето са коренно различни от човешките. Затова една диета трябва да е съставена от лесно смилаеми съставки, подобряващи абсорбцията.
Напоследък, все по актуална става и темата за пребиотиците и тяхното включване в менюто на кучето.

Клинично е доказано, че пребиотиците засилват силата на естествената защита! 55% от имунната система на кучето е съсредоточена в храносмилателния тракт, което обяснява защо тази тема набира все повече популярност.

В редица случаи стопаните избират домашно приготвената  храна. Най-често причина за това е недоверие към готовите храни, специфичен здравословен статус (най-често хранителна алергия) , възможност за избиране на продуктите, капризен апетит и вкусови предпочитания на кучето.
В домашните диети няма нищо лошо, но е важно да се знае, че за да се състави една пълноценна дажба са необходими няколко неща:познаване на нуждата от хранителни вещества и енергия,нуждата от витамини и минерали.

Всичко това е постижимо, но изисква консултация със специалист, затова, ако сте се спрели на този избор, консултирайте се със специалист  , с помощта на който може да изготвите една балансирана и покриваща всички нужди на вашия любимец диета.Най-добрите специалисти в храненето не са ветеринарните лекари ,а треньорите на кучета ,които имат дългогодишен опит в състезания и тренировки.

Това ,което се наблюдава по-състезателните рингове и полигони е ,че кучетата хранени с домашно приготвена храна губят битката срещу тези,които са храненени със специализирани формули.Те са по-бавни и по-тежки с по-слаба мускулатура от кучетата хранени със суха храна.Освен това са и  с по-слаба издръжливост ,което доказва ,че специалистите в храненето за момента побеждават домашните готвачи.Кучетата хранени с правилната суха храна са по-сухи и замускулени без излишно тегло.Много използвана марка сред състезателите и работни полицейски кучета е холандската марка Champ ,която е специализирана за спортни и работни породи кучета.

При спортистите прехранването трябва да се избягва. Даже бихме казали, че съвсем лекото недохранване е за предпочитане пред прехранването.Прехранването  е пагубно за физическите възможности и здравето на четириногия спортист.

С прехранването се натрупва  мастна тъкан около вътрешните органи ,която трудно се изчиства след това.

С домашно хранене също може да се постигне добър баланс ,но трябва стриктно да се следят показателите и да се добавят витамини и минерали и някои други добавки за добри резултати.

Статии в Брой 159

Тъмната страна на таблетките за външно обезпаразитяване Балансирано хранене на спортни и работни кучета Английски кокер шпаньол Училище за кучета-к-9

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета