Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета

Депутатите приеха създаването на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, като приеха с голямо мнозинство на първо четене промени в Закона за защита на животните.

С 98 гласа "за", 8 въздържали се и един "против" законът беше приет, а основната цел на промените е създаването на цялостна стратегия за овладяване на проблема с бездомните животни в градовете на страната. Една от основните цели на гласуваната национална програма е управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация.

В мотивите на промените в закона се изтъква, че в момента се полагат различни подходи за решаване на този проблем, но те не са довели до задоволителни резултати. Затова е необходима единна стратегия, заключават вносителите на промените.

Постигане на здравословна среда на живот на населението, опазване на здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях - са другите цели, посочени в мотивите.

Стратегията ще бъде изготвена от министъра на земеделието и храните. Участие в изработването й ще вземат също и Националното сдружение на общините, Българският ветеринарен съюз и организациите за защита на животните с нестопанска цел, гласят поправките.

Кметовете на общините ще организират изпълнението й и ежегодно до 1 март ще внасят отчет за това пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Срокът за приемането на Националната програма и на наредбата е 6 месеца от влизането в сила на закона.

По време на обсъждането на промените Иван Станков от АБВ подчерта, цитиран от агенция "Фокус", че бездомните кучета в крайните квартали са на глутници и че е много е трудно да се премине през тези територии. "Това са носителите на редица заболявания. България е на едно от първите места по носители на кучешка тения", коментира той. Според него освен защита на животните с предлаганата национална програма ще се защитят и хората. "Надяваме се, че ще се увеличи изграждането на приюти", заяви той.

Статии в Брой 121 Абонирайте се за да четете всички броеве

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета Гуен Стефани се захвана с дрешки за кучета Линдзи Вон бе ухапана от собствените си кучета Кръстоска между вълк,койот и куче превзема Сащ Реклама-храна Кучето Дизел загина в битка с терористите 300km за да се върнеш при спасителя си! Самолетната компания „Делта” забрани чекирането на домашни любимци като багаж Милиарди за домашните любимци в Сащ

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета