Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Бойни породи кучета

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета

Депутатите приеха създаването на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, като приеха с голямо мнозинство на първо четене промени в Закона за защита на животните.

С 98 гласа "за", 8 въздържали се и един "против" законът беше приет, а основната цел на промените е създаването на цялостна стратегия за овладяване на проблема с бездомните животни в градовете на страната. Една от основните цели на гласуваната национална програма е управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация.

В мотивите на промените в закона се изтъква, че в момента се полагат различни подходи за решаване на този проблем, но те не са довели до задоволителни резултати. Затова е необходима единна стратегия, заключават вносителите на промените.

Постигане на здравословна среда на живот на населението, опазване на здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях - са другите цели, посочени в мотивите.

Стратегията ще бъде изготвена от министъра на земеделието и храните. Участие в изработването й ще вземат също и Националното сдружение на общините, Българският ветеринарен съюз и организациите за защита на животните с нестопанска цел, гласят поправките.

Кметовете на общините ще организират изпълнението й и ежегодно до 1 март ще внасят отчет за това пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Срокът за приемането на Националната програма и на наредбата е 6 месеца от влизането в сила на закона.

По време на обсъждането на промените Иван Станков от АБВ подчерта, цитиран от агенция "Фокус", че бездомните кучета в крайните квартали са на глутници и че е много е трудно да се премине през тези територии. "Това са носителите на редица заболявания. България е на едно от първите места по носители на кучешка тения", коментира той. Според него освен защита на животните с предлаганата национална програма ще се защитят и хората. "Надяваме се, че ще се увеличи изграждането на приюти", заяви той.

Статии в Брой 121 Абонирайте се за да четете всички броеве

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета Гуен Стефани се захвана с дрешки за кучета Линдзи Вон бе ухапана от собствените си кучета Кръстоска между вълк,койот и куче превзема Сащ Реклама-храна Кучето Дизел загина в битка с терористите 300km за да се върнеш при спасителя си! Самолетната компания „Делта” забрани чекирането на домашни любимци като багаж Милиарди за домашните любимци в Сащ

Хотел за кучета К-9

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета

Училище за шампиони

K-9 Pet Food Ltd