Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Прилика и разлика между стафордшира и пит -бул териера

Прилика и разлика Пит-АСТ

Тук ,ще разгледаме приликите и разликата между всичките организации в Сащ.
UKC-Пит-бул териер и допуска до племената си дейност и Американски стафордшир Териер  идващ от AKC-като се издава ново родословие с име ПитБул Териер. ADBA-занимаваща се само с Пит-Бул Териер.

United Kennel Club (UKC)
United Kennel Club първи регистрира породата Американски Пит Бул Териер. Основателя на UKC, C. Z. Bennett регистрира под номер 1 своя собствен АПБТ през 1898г.

American Dog Breeders Association (ADBA)
American Dog Breeders Association стартира през септември l909г. като асоциация, занимаваща се изключително с Американския Пит Бул Териер.

UKC
Съществените характеристики на АПБТ са сила, увереност, и жизнерадостност. Тази порода е изпълнена с ентусиазъм и желание да се хареса. АПБТ отлично се вписват в семейството и са известни с любовта си към децата. Тъй като болшинството АПБТ показват агресия към себеподобни в различна степен и поради силното им телосложение, АПБТ се нуждаят от собственик, който внимателно да ги социализира и научи на подчинение. Естествената подвижност на прави АПБТ едни от най-добрите катерачи, затова доброто заграждение е задължително за тази порода. АПБТ не е най-добрия избор за куче пазач, понеже е извънредно приятелски настроен към хора, дори и непознати. Агресивното поведение към хора е нехарактерно на породата и много нежелателно. АПБТ се представя много добре на състезания поради неговото високо ниво на интелигентност и неговата готовност за работа. АПБТ винаги е бил способен да изпълнява широко разнообразие от дейности, ето защо преувеличаванията или дефектите трябва да бъдат наказани пропорционално на това колко те взаимодействат с многостранността на кучето.

ADBA
Кучето е социализирано, показва на интерес към нещата около него. Макар, че агресивността към кучета е характеристика на породата, непокорното поведение ще намали способността на съдиите точно да отсъдят индивидуалното устройство на кучето. Енергичният дух, блясъка на космената покривка и остротата на погледа показват здравословното състояние на кучето. Цветове или цветни модели, за които се знае, че са генетично свързани със здравни проблеми се разглеждат като сериозен дефект. Основни грешки: петнисто оцветяване, албинизъм (бялото куче със сини или розови очи, розов нос и устни, депигментирани възглавнички на лапите, клепачи и т.н.). Поза: Уверен и бдителен. Заинтересуван за неща около него, в контрол на своето пространство, не е заплашен от каквото и да било в своето обкръжение. Нежен с тези, които обича. Дефекти: стеснителен или плах.

AKC
За повече от 50 години внимателно развъждане се стигна до днешния Американски Стафордшир Териер, който е любящ, надежден, и особено добър с деца. АСТ е щастливо, приятелски настроено, стабилно и уверено куче, което го прави чудесен галеник на семейството. АСТ е подходящ както за провинциален,така и за градски живот, единственото нещо което ще разбие неговото сърце и дух е липсата на внимание от страна на неговия собственик.

ОБЩ ВЪНШЕН ВИД

UKC
АПБТ е средноголямо късокосместо куче със солидна структура и с заоблена, добре дефинирана мускулатура. Тази порода е едновременно мощна и атлетична. Тялото е леко по-дълго отколкото високо, това е по-изявено при женските. Дължината на предния крак (измерена от лакътя до земята) е приблизително равна на половината от височината на кучето (измерено отпред между лопатките). Главата е среднодълга, с широк плосък череп и широка дълбока муцуна. Ушите са малки до средни по големина, високо поставени, естествени или купирани. Сравнително късата опашка е поставена ниско и изтънява към съвсем тънък край. АПБТ обединява сила и атлетичност с грация и подвижност и никога не трябва да изглежда прекалено обемист, с възлести мускули или кокалест и дългокрак.

ADBA
В съответствие с типа на породата:
Би трябвало да изглежда като АПБТ от ринга. Стабилен, триизмерен. Даващ впечатлението на сила, не слабост или болнавост. Предната част от тялото е солидна и преминава в лека, подвижна задна част. Трябва да изглежда атлетичен, не обемист. Мускулатурата трябва да бъде гладка, но дефинирана. Представянето на възрастно куче би трябвало да бъде на слабо, упражнявано куче с намек за ребро и гръбнак (без да се виждат бедрените кости) с гладки и дефинирани мускули. Чиста, лъскава козина и къси подредени нокти. Представянето на кученце би трябвало да бъде на добре хранено кученце, без да личат ребра, гръбнак или бедра. Козината трябва да е лъскава, а ноктите – къси и подредени.

AKC
АСТ трябва да създава впечатление за голяма мощ, отнесено към ръста му, добра конструкция, мускулест и същевременно пъргав и грациозен, много внимателен към всичко, което го заобикаля. Трябва да бъде масивен, невисок, нито тънък в профил.Смелостта му е пословична.

ГЛАВА

UKC
Главата на АПБТ е уникален и ключов елемент на типа на породата . Размер -  главата е голяма и широка, създаваща впечатлението за голяма мощ, без да е несъразмерна с размера на тялото. Гледана отпред, главата е оформена като широк, тъп клин. Гледани отстрани, черепа и муцуната са успоредни един на друг и свързани от добре дефиниран, умерено дълбок стоп. Надорбиталните арки над очите са добре дефинирани, но не изпъкнали. Главата е добре изсечена, съчетавайки сила, елегантност и характер. ЧЕРЕП – черепа е голям, равен или леко закръглен, дълбок, и широк между ушите. Гледан от върха, черепът се стеснява леко към стопа. Има дълбока бразда по средата, която намалява от стопа към тила.
Мускулите на бузите са изпъкнали, но не набръчкани. Когато кучето концентрира, на челото му се получават бръчки, което дава на АПБТ неговият уникален израз. Муцуна – муцуната е широка и дълбока, леко изостряща се от стопа към носа и леко намаляваща под очите. Дължината на муцуната е по-къса от тази на черепа, в съотношение приблизително 2:3. Горната линия на муцуната е права. Долната челюст е добре развита, широка и дълбока. Бърните са чисти и стегнати. Зъби – АПБТ има пълен набор равномерно разредени, бели зъби в захапка ножици. Нос – голям, с широки, отворени ноздри. Носът може да бъде какъвто и да е цвят. Очи – очите са средно големи, с форма на бадем, разположени добре раздалечени ниско на черепа. Всички цветове са допустими освен синия, който е сериозен дефект. Уши – ушите са високо поставени, без значение естествени или купирани. Ако са естествени, желателно е да са във вид на роза или полуизправени. Изправените и изцяло увисналите уши не са желателни.

ADBA
Размерът на главата е съобразен с останалите части на тялото. 2/3 от ширината на рамената. Клиновидна, гледана от върха или страната, кръгла гледана отпред. Бузи 25% по-широки от врата в основата на черепа.  Дължината от носа до стопа трябва да се равни на дължината от стопа до задната част на главата. Мостът на муцуната е добре развит. Ширината под очите трябва да бъде по-голяма отколкото в основата на ушите. Главата трябва да бъде дълбока от върха си до долната част на челюстта. Муцуната е права. Устните са стегнати. Резците трябва да се срещат отпред в захапка „ножица“. Кучетата би трябвало да са широки отпред и изтъняващи назад, като горната и долната им част са съразмерни. Трябва да са напълно здрави. Очите са малки и ниско поставени. Елипсовидни, гледани отпред и триъгълни, гледани отстрани. Ушите – без предпочитания купирани или не, освен ако не повишават цялостния вид на индивидуалното куче. Дефекти: къс врат, недоразвита муцуна, с прекалено големи или малки размери, неправилна захапка.

AKC
РАЗМЕР:Средна дължина, с дълбок и широк череп, подчертани челюсти ,добре изразен стоп, високо поставени уши. Ушите могат да бъдат купирани, но се предпочитат естествените. Некупираните уши трябва да бъдат къси и във вид на роза или полуизправени. Напълно увисналите уши са дефект.Очите са тъмни и кръгли ,поставени ниско върху черепа и добре раздалечени. Депигментираните клепачи са дефект.Муцуната е средно дълга, закръглена в горната част и изтъняваща към очите.Челюстите са добре дефинирани. Долната челюст трябва да бъде силна, с мощна захапка. Бърните са прилепнали, а не висящи. Горните зъби трябва плътно да опират върху външната част на долните зъби.Носна гъба е черна.

ВРАТ

UKC
Вратът е мускулест, с умерена дължина. Има малка арка в тила. Разширява се постепенно от черепа към добре наклонените рамена. Кожата на врата е стегната и без кожни гънки.

ADBA
Силно замускулен в основата на черепа. Дълъг

AKC
Мощен, леко извит, изтънен от плешките до задната част на черепа. Без кожни гънки. Средно дълъг.

ПРЕДНА ЧАСТ

UKC
Лопатките са дълги, широки, мускулести, и добре наклонени. Рамото е приблизително равно по дължина на лопатката и се свързва с нея в прав ъгъл. Предните крака са силни и мускулести. Лактите са поставени близо до тялото. Гледани отпред, предните крака са поставени на умерено голямо разстояние един от друг и перпендикулярни на земята. Скакателните стави са къси, силни, прави, и гъвкави. Погледнати в профил са почти изправени.

ADBA
По-широка от гръдния кош при осмото ребро. Лопатките са добре разположени назад, под ъгъл 45 градуса или по-малък спрямо земята, широки и плоски, позволяващи здраво прикрепяне на мускулите за тежката и стабилна предна част. Раменната кост е хваната при противоположен 45 градусов ъгъл и достатъчно дълга, че лакътят да достига до долната част на гръдния кош, лактите са поставени равно срещу тялото. Краката са малко по-дълги от раменната кост и солидни, 2 пъти по-дебели от колянната става.

AKC
Предните крака трябва да бъдат прави, с едри и закръглени кости, метакарпусите са прави. Рамената са силни и мускулести с широки и добре наклонени лопатки.

ТЯЛО

UKC
Гръдният кош е дълбок, добре попълнен и умерено широк, предоставящ голямо просранство за сърцето и белите дробове. Не трябва да бъде по-широк отколкото е дълбок. Гърдите не се разширяват много отвъд раменете. Ребрата разширяват гърба и са добре спуснати от гръбнака, след това сплеснати, за да оформят дълбокото тяло, простиращо се до лактите. Гърбът е силен и твърд. Горната линия се накланя много леко надолу от врата към широкия, мускулест, равен гръб. Пояса е къс, мускулест и леко дъгообразен към върха на крупа, но по-тесен отколкото гръдният кош и с умерена извивка нагоре. Крупата се накланя леко надолу.

ADBA
Гръден кош – дълбок и елипсовиден с изпъкваща гръдна кост. Отстрани, дъното на гръдния кош би трябвало да достига поне до лакътя . Добре изпъкнал във върха, конусовиден до долната част, простиращ се до пояса.

AKC
Добре подредени ребра, оформящи дълбок гръден кош. Предните крака са леко раздалечени един от друг, за да позволяват на гърдите да се развият. Гръдния кош е дълбок и широк. Гърбът е къс. Има лек наклон надолу от холката към пояса и кратка извивка от крупа до мястото на залавяне на опашката. Хълбоците са леко хлътнали.

ЗАДНА ЧАСТ

UKC
Задната част е силна, мускулеста и умерено широка . Задницата е добре запълнена от всяка страна на опашката и дълбока от таза към чатала. Костта, заъгляването и мускулатурата са в синхрон с предната част. Бедрата са добре развити с масивни, лесно различими мускули. Гледани отстрани, скакателните стави са перпендикулярни на земята и ниско поставени. Гледани отзад – прави и успоредни една на друга.

ADBA
Пояс – широк и достатъчно дълъг да съответства на кучето. Ако е твърде къс може да попречи на гъвкавостта на кучето. Твърде дългия пояс кара кучето да носи прекомерна тежест и засяга неговата бързина и подвижност. Бедра – дълги и наклонени с достатъчна ширина. Това може да бъде преценено по начинът на стоене на опашката, която би трябвало да бъде ниско поставена. Идеалният наклон на бедрото би трябвало да бъде 30 градуса спрямо земята . Пропорции на задния крак – бедрената кост би трябвало да бъде толкова дълга, че колянната връзка да е пропорционална с горната 1/3 на задницата. Голямата бедрена кост е по-дългата кост на задницата. Дължината на костта под скакателната става е умерена, с мускули, които се прикрепват поравно на всяка страна на костта така, че скакателните стави се движат успоредно една на друга, без да се движат навън или навътре. Скакателните стави и по-ниската част от голямата бедрена кост са леки, фини и еластични.
Задно заъгляване – коефициентът между дължините на костите и мускулите който се прикрепват към тези кости кара колянната става да се наклони, което води до добре извита скакателна става. Това допринася за естествената еластичност която е желана в задницата. Мускулите са свързани дълго и дълбоко, особено при ставата , което ги кара да изглеждат гладки,но дефинирани (не изпъкнали). Дефекти – къси или плоски бедра, прави колене, двойно свързани или лошо свързани стави, извити навън или навътре крайници, изпъкнали мускули.

AKC
Задницата трябва да е добре замускулена, скакателната става е поставена ниско, без да е извита нито навътре, нито навън.

ЛАПИ

UKC
Лапите са кръгли, пропорционални на размера на кучето, добре извити и стегнати. Възглавничките са твърди, груби и добре подплатени. Вълчите пръсти могат да бъдат отстранени.

ADBA
Малки и стегнати, поставени високо. Възглавничките са дебели и плътни. Вълчите пръсти са естествени на предните лапи,но не и на задните.

AKC
Лапите са умерено големи, добре извити и стегнати.

ОПАШКА

UKC
Опашката се явява естествено продължаване на горната линия и се стеснява до съвсем тънък край. Когато кучето е отпуснато, опашката пада ниско и достига приблизително до скакателната става. Когато кучето се движи, опашката е на нивото на гърба. Когато кучето е възбудено, опашката може да бъде изправена, никога завита над гърба.

ADBA
Дебела в началото,изтъняваща до съвсем тънък край. На дължина трябва да достига до скакателната става. В отпуснато състояние виси леко назад.

AKC
Къса в сравнение с ръста, ниско заловена, изтънява към съвсем тънък край ,не е извита, нито поставена на гърба.Не се купира.

КОЗИНА

UKC
Козината е лъскава и гладка, къса и умерено твърда на пипане.

ADBA
Кожата около врата и гръдния кош е дебела и отпусната, в останалата част на тялото плътно прилепнала. Около врата и гръдния кош има вертикални гънки, дори и при добре упражняваните животни. Козината е къса и остра, блясъка показва цялостното здравословно състояние на животното.

AKC
Козина: Къса гъста, твърда на пипане и лъскава.

ЦВЯТ

UKC
Който и да било цвят, цветен модел, или комбинация от цветове са приемливи.

ADBA
Който и да било цвят или комбинация от цветове, с изключение на цветове или цветни модели, за които се знае, че са генетично свързани със здравни проблеми.

AKC
Цвят: Който и да било цвят, или окраска са допустими, като единят цвят е бял. Не се поощряват белият цвят в размер над 80 процента, опаленото черно и чернодробния цвят.

ВИСОЧИНА И ТЕГЛО

UKC
АПБТ трябва да бъде едновременно мощен и подвижен, ето защо точното тегло и височина не са сами по себе си толкова важни, колкото правилната им пропорция. Желателното тегло за зрял мъжки в добро състояние е между 16 и 27 кг. Желателното тегло за зряла женска в добро състояние е между 14 и 22 кг. Кучетата над това тегло не трябва да се наказват, освен ако не са несъразмерно огромни или дългокраки.

ADBA
Височината е в съотношение с теглото – най-високото куче с дадено тегло е предпочитано.

AKC
Височината и теглото би трябвало да бъдат съразмерни. Височина от около 46 до 48 см. в рамената за мъжките и 43 до 46 см. за женските е препоръчителна.

ПОХОДКА

UKC
АПБТ се движи с жива, уверена стойка, създавайки впечатлението, че очаква във всеки един момент да се срещне с нещо ново и вълнуващо. Когато се движи в тръст, походката е гладка, мощна, без усилие и добре координирана. При движение, линията на гърба остава равна и се огъва незначително, показвайки гъвкавост. Разгледани от каквато и да е позиция, лапите не клонят нито навън,нито навътре, нито се кръстосват или взаимодействат един с друг. При увеличаване на скоростта, лапите имат склонност да приближават центъра на тежестта.

ADBA
—-
AKC
Походката трябва да е гъвкава, без залитане.

 
 

Статии в Брой 118

Нутрам без зърно за мини породи кученца. Балкански център за обучение на кучета К-9 Как да избираме храна за нашият любимец? Клуни получи две кучета като подарък Кучета откриват отрова Птичето богатство в България Еволюция 30 000 лева отпусна земеделското министерство за изложби на овчарски кучета! Прилика и разлика между стафордшира и пит -бул териера Конете лекуват Котките са невероятни лечители Английските храни за кучета-Dr.John Зоомагазини в София Онлайн зоомагазин най-ниски ЦЕНИ!

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета