Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Еволюция

За кучетата и котките от еволюционна гледна точка


Котките са значително по-добри в оцеляването от кучетата - това показа изследване на швейцарския университет в Лозана, цитирано от британския вестник "Independent".

Според данните, които разглеждат над 2 000 древни вкаменелости, животните от семейство котки са много по-добри в еволюционно отношение, отколкото тези от семейство кучета.

Изследването посочва още, че котките са изиграли значителна роля в изчезването на поне 40 вида кучета, побеждавайки ги в надпреварата за храна, тъй като са по-добри ловци. За сметка на това учените не са открили доказателства кучетата да са причинили изчезването на нито един котешки вид.


За кучетата и котките от еволюционна гледна точка

Семейството на кучетата, което включва и вълците, от които произхождат домашните кучета, поставя началото си в Северна Америка преди повече от 40 млн. години. То достига своя максимум преди 20 млн. години, когато на континента е имало повече от 30 биологични вида. По същото време обаче семейството на котките се появява на американска земя от Азия.

"Пристигането на котките в Северна Америка има смъртоносно влияние за разнообразието на кучешкото семейство. Обикновено очакваме промените в климата да изиграят основна роля в еволюцията на видовете. Вместо това конкуренцията сред различните месоядни видове се оказва по-важна и съдбоносна за кучетата", казва водещият автор на изследването д-р Даниел Силвестро.

Идването на котките води до драматично намаляване на кучешките видове и днес на континента има едва около девет вида.

Преди милиони години някои кучешки видове като вълците са се доказали като безпощадни машини за убиване, благодарение на своите възможности за тичане и преследване на плячката си. И до днес всички оцелели видове кучета спадат в категорията "тичащи". За разлика от тях обаче други видове, които дебнат своите жертви също като котките, се оказват не толкова способни да оцеляват. Те не са толкова добри колкото котките в тази техника и постепенно изчезват.

БГНЕС

Статии в Брой 118

Нутрам без зърно за мини породи кученца. Балкански център за обучение на кучета К-9 Как да избираме храна за нашият любимец? Клуни получи две кучета като подарък Кучета откриват отрова Птичето богатство в България Еволюция 30 000 лева отпусна земеделското министерство за изложби на овчарски кучета! Прилика и разлика между стафордшира и пит -бул териера Конете лекуват Котките са невероятни лечители Английските храни за кучета-Dr.John Зоомагазини в София Онлайн зоомагазин най-ниски ЦЕНИ!

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета