Предишна страница

Страница 5 от 16

Следваща страница


Риба балон

На 10-то място е  Puffer Fish (Tetraodon nigroviridis), Риба балон или по-позната като Фугу

Рибата балон  има доста необичайна форма. При опасност тя се надува, като става три пъти по-голяма и приема формата на балон. От там и името, с които е наричана. Наричат я и "игленик" заради шиповете, с които някои видове фугу се "ежат" предупредително. Невропаралитичната отрова на една от тези риби може да предизвика смъртта на 30-40 души.

Фугу е деликатес в Корея и Япония. През 1980 г. Министерството на здравеопазването на Япония въвежда задължителен лиценз за готвачите, които имат право да готвят фугу. Днес такива дипломи в Япония имат приблизително 70 000 души.  Обучението и изпита са изключително трудни. За да получи лиценз, готвачът трябва не само да разпознава видовете риби, а и да умее да определя степента на токсичност пред комисия, да сготви разнообразни ястия и след това  сам да ги изяде пред строгото жури.

Ако все пак някой клиент умре от отравяне, самият готвач се самоубива. (Може  би  тази професия трябва да се обяви за екстремен спорт)

Обработката на фугу е сложен 30-степенен процес. Освен много знания се изискват и филигранни умения, а подредбата на прозрачно нарязаните, с дебелината на лист хартия, късчета месо - естетски усет на творец. Естествено това изящество си има своята цена...и тя е от 100 до 500 долара за порция, в зависимост от ястието.

Тъй като в черния дроб на рибата концентрацията на отровата е най-силна, предлагането му за храна е прието за углавно престъпление в Япония. Въпреки това винаги се  намират хора  готови да рискуват. Поразените ги чака бърза смърт.

Преди това обаче, устните и езика се схващат, появява се замайване, сърдечна недостатъчност, повръщане, затруднено дишане и парализа. Повечето от жертвите умират до 24 часа след отравянето. За тази отрова няма противоотрова и не рядко се случва дори готвачите да умират докато я докосват при готвенето.


Предишна страница

Страница 5 от 16

Следваща страница


РЕКЛАМА

Български сайт за Нутрам
Обучение на кучета и хотел
Развъдник за амстафф териери
Супер премиум за животните

ПОСЕТЕТЕ ОЩЕ