Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Глобалринг спорт за кучета командоси-интервю с Александър Илиев

ПетШоу:разкажете повече за този кучешки спорт -глобалринг?

Александър: спорта се администрира от белгийската федерация NVBK(Национална Белгийска Федерация по кинология).NVBK администрира белгийски ринг спорт и глобалринг.

Белгийския ринг спорт е защитен вид спорт "полицейски"-кучешки спорт организиран от NVBK(Nationaal Verbond van Belgische Kynologen) .

Това е най-старият и един от най-трудните отбрантелни кучешки спортове в света и е изцяло доминиран от на Малиноа (Mechelse куче). Ringsport също е много тясно свързана с белгийската полиция и силите на армията, защото повечето от обучените кучета се закупуват от тях.

През 1880, някои хора започнаха да правят демонстрации с техните белгийски овчарки. Не толкова за спорта, колкото за да спечелят малко пари. Това е много просто: да се привлекат хора към "Ring" (затворено пространство) и да получат пари от тях. Един от тези е "Едмонд Moecheron", наречен "баща на Ringsport", той беше първият човек, който имаше успех със своите демонстрации на "Полицейски кучета", заедно с неговите 3 белгийски овчарки (Дакс, Nic & мис) и неговият помощник (фигурант или примамка). Скоро той се превърна в атракция на всички възможни събития, вестници пишат за тези невероятни демонстрации и много други хора започват да копират неговите шоута. Той, както и много други, прави много демонстрации навсякъде в Белгия, Холандия, Франция и др.

 

Впечатлен от способностите на белгийските овчарки и техните преподаватели, Ърнест Ван Wezemael, главен комисар на полицията в Гент по това време, формира първото полицейско к училище за кучета в Гент през 1899 година. Той дори написа книга за използването на полицейски кучета и скоро, няколко страни като Франция, Англия, САЩ, Бразилия и др .. изпращат хора, да видят и да се научат на тези методи на обучение, дори и да купуват обучени кучета.

Първото състезание по - Ringsport се състоя в Мехелен, Белгия през 1903 г. и вероятно е най-старото състезание по- Ringsport .Правилата не са точно определени ,но всеки прави това ,което е научил най-добре.

Първите правила по- Ringsport са подписани през 1908 година.

ПетШоу: Каква е разликата между глобалринг и другите спортове например IPO?

Александър: 

Разликата е огромна.Глобалринг и белгийски ринг са реално-защитни спортове кучетата работят с по-голяма агресия и се опитват да доминират над противника,докато в IPO кучето работи без агресия -то се бори за играчката в случая ръкав.В глобалринг сценарият се променя на всяко състезание.

В ринг спорта стреса върху кучето е огромен ,за това за тези дисциплини са подходящи кучета с много силна нервна система и здрави физически.

Като цяло глобалринг и белгийски ринг са много по-трудни дисциплини от останалите спортове.Всяко упражнение е много по-трудно.

В ринг спорта се постига пълен контрол на кучето в много сложни ситуации.В много от дисциплините кучето трябва да работи самостоятелно без команди(защита на собственка,конвоиране ,охрана на предмет и др.).Например при защита на собственика кучето въпреки множеството провокации от страна на фигурантите трябва да запази самообладание и да не изпуска нервите си.То може да атакува само при реална заплаха над собственика.

Дори когато излизаме да правим дисциплините по-послушание кучето е в постоянно напрежение,защото то не знае кога ще бъдем атакувани.

 ПетШоу:  
Състезавате се в шампионата по-глобалринг вече втора година.Какви са успехите в този спорт за България?

Александър:

Ние все още сме новобранци в тази дисциплина все още се учим.2014 имахме два старта 2015 участвахме на три състезания две в Белгия и едно в Чехия.Най-доброто класиране беше 3-то място в Чехия с Белджи 171 точки(Poly von de Heidehof-женско куче).На това състезание имахме най-добрата защита на собственика-30 от 30точки.

В Чехия конкуренцията беше много сериозна имаше състезатели от Белгия,Холандия,Германия,Чехия.

 

 ПетШоу:

Има ли инциденти ,ухапвания по-време на състезанията и тренировките?

Александър:

Да случват се подобни инциденти но не са повече от всеки друг спорт.

ПетШоу:Има ли други български състезатели в шампионата на NVBK и с колко кучета участвате?

Александър: Не от България няма други състезатели.До момента участвах само с Белджи,сега подготвям мъжко куче , с което се надяват да стартираме през 2016.

Подготовката за глобалринг отнема много време(отнема години работа за да се постигне добър контрол над кучето).

Кучетата са закупени от Белгия с NVBK родословие.Опитахме с куче произведено в FCI но нервната система не беше на необходимото равнище.

ПетШоу:

Какво значение имат тези спортове за развитието на породите? Какви породи участват в тези спортове?

 

Александър:

Тези дисциплини са изключително важни за работните породи и тяхното развитие.В момента кучетата произведени в NVBK са най-добрите работни кучета именно защото се развиват на базата на белгийски ринг и глобалринг.При развъждането на тези кучета се взима предвид само изпитанията за работа.Не се развъжда на базата на екстериорни оценки по-красота!

 

Статии в Брой123

Овчарите в Румъния протестират Бронежилетки за кучета Кое ,ще е новото куче на Мики Рурк? Глобалринг спорт за кучета командоси-интервю с Александър Илиев Коледна промоция на канадските храни NUTRAM 2015г-2 Коледна промоция на Др.Джон 2015г.-2 Какво трябва да знаем когато купуваме храна? Котките-любопитно! Животни чупят камери ПитБул уби гаджето на момиче

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета