Съд в Южна Корея постанови забрана за убийството на кучета за месо, като това е историческо решение, което защитници на правата на животните изтъкнаха, че може да проправи пътя за обявяването на яденето на кучешко месо за незаконно, съобщава "Франс прес".

Кучешкото месо отдавна е част от южнокорейската кухня, като се смята, че около 1 млн. кучета се изяждат годишно.

Ала потреблението намаля, след като южнокорейците все по-често възприемат идеята за кучетата като най-добрия приятел на човека, вместо за добитък, като практиката понастоящем е нещо като табу сред по-младите поколения, а натискът от правозащитници нараства.

Дори и при тези обстоятелства това остава сива зона в юридическо отношение. Въпреки липсата на специална забрана, властите се позоваха на хигиенните правила или на законите за защита на животните, които забраняват жестоките методи за клане, за да предприемат крути мерки срещу кучешки ферми и ресторанти преди международни събития като Зимните олимпийски игри в Пьончанг по-рано тази година.

Организацията за защита на правата на животните "Грижа" през миналата година е подала жалби срещу оператор на кучешка ферма в град Бучеон, обвинявайки го в "убийството на животни без основателни причини" и нарушаване на строителните и хигиенните изисквания, като по-късно му е било повдигнато обвинение от прокуратурата.

Той е бил осъден от съда в Бучеон, който постанови, че консумацията на месо не е правно основание да се убиват кучета, като е бил глобен с 3 млн. вона (2 500 евро). Той се е отказал от правото си да обжалва.

Политик от управляващата Демократическа партия внесе в парламента законопроект за забрана на консумацията на месо от кучета.

Решението на съда предизвика гневни протести от фермери, отглеждащи кучета.

"Това е скандално. Не можем да приемем решението, че убийството на кучета за консумация на месо се равнява на убиване на животни по прищявка", изтъкна представител на асоциация на кучешки ферми по телевизията.

В страната има около 17 хил. ферми за кучета, като той призова правителството изрично да легализира консумацията на кучешко месо и да лицензира кланиците за кучета. "В противен случай ще се борим до края", добави той.

"Кучетата за хранене и кучетата като домашни любимци трябва да бъдат разделени", изтъкна той, добавяйки, че те са различни породи, хранени по различен начин и отглеждани за различни цели.

"Всички крави, свине, пилета и патици се отглеждат, за да бъдат консумирани, а защо не и кучетата", запита той.