Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Правилно хранене на малкото кане корсо

Хранене на подрастващото кане корсо

Пълноценното балансирано хранене е от съществено значение за здравето и функционалното състояние на кучето.
От отбиването на кученцата до превръщането им във възрастни преминава един друг важен период-този на растеж и развитие.Подходящата храна и режим на хранене са от първостепенно значение за отглеждането на здрави и жизнени екземпляри.Допуснатите грешки през този период често имат необратими последици.
 
Център за обучение на кучета К-9

Кане Корсо се нуждае от правилно и балансирано хранене .Възрастното корсо достига тегло от 40 до 60кг. Кученцето расте около 18 месеца,през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

 

За хармоничното развитие на кученцето е необходимо да намалим високите нива на протеин и калоричността на храната за сметка на пониженото съдържание на мазнини, което пък от своя страна ще ни позволи да не намалим твърде много обема на дневната дажба. 

Кане Корсо

Друга много подходяща марка за породата е Precept Plus Junior 27% протеин 14% мазнина- не съдържа пшеница и царевица!Precept Plus съдържа високи нива на глюкозамин за защита на ставите.

Една от най-балансираните марки е HARITAGE с много перфектен баланс на ставни протектори,протеин,калций и витамини.Haritage за подрастващи е перфектна храна за тази порода-Кане Корсо.

Друга много подходяща марка за подрастващи от едри породи е английската марка Dr.John Titanium с 25 % протеин.

Основна грешка ,която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце.Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.
 

Енергийните потребности на Кане Корсо са достатъчно големи като се има в предвид неговата подвижност и размери. Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот. Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразена с тези фактори. За да получи необходимите  калории и да не претоварим  стомаха на корсо   е необходима храна с висока степен(повече от 85%) на усвояемост. За да се намали еднократният обем на дневната дажба се препоръчва разделянето и на две части.

Прехранването по време на растежа е много опасно ,особено за едрите породи кучета.Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки.Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период.Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки,отколкото на броя им.Някои породи кучета са предразположени към напълняване ,както и кане корсо.

Собствениците на кученца от тази порода трябва да внимават да не допуснат това,докато растат.Изследванията на кучетата от едрите породи установиха ,че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки,протеина на някои от тях достига 36%.Това е най сигурния начин да се увреди кучето.Кучето хранено по този начин израства прекалено бързо на една година достига 90% от теглото си ,но организма не е програмиран за да поеме това тегло.Костите се оказват неподготвени,мускулатурата все още не е достатъчно развита ,сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични.Резултатът е увредено куче за цял живот,с множество опорно-двигателни проблеми,с развита дисплазия на таза,асептична костна некроза,ъглови деформации на крайниците,сублукации на лакътната става,куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна -породата е закодирала своето развитие ,и то трябва да става бавно и здравословно.Почти всички кученца, особено от големите породи,имат уголемени стави при интензивен растеж.Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено,че трудно се разграничава от един паталогичен процес ,например рахит.Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите.Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.
Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза,отколкото при другите догчета,които са хранени с 1/3 по-малко храна.

Във Dr.John Англия са направени опити с малки догчета,едните са били хранени с високопротеинови храни на конкурентни марки а другите с Haritage PUPPY.Кученцата хранени с храните с високо протеиново съдържание са израснали прекалено бързо,били са по-високи с 7% на 8 месечна възраст от другата група,на 15 месечна възраст височината вече е била еднаква,но кучетата хранени с Haritage са били много по-добре сложени с много добре развита мускулатура без проблеми с опорно-двигателния апарат,без никакви изкривявания.Докато част от кучетата от другата група са били с дисплазия  със сублукации на лакътната става ,с деформации на крайниците.Изводите са ,че трябва да внимаваме с каква храна храним не винаги най- рекламираните храни са най-качествени.

На пазара има много марки храни и е трудно да се избере правилната марка.Трябва да се знае ,че 99% от фирмите за сухи храни използват преобладаващо растителни съставки дори отпадни(царевичен глутен,пивоварен ориз,соя и др.)В тези храни протеина е формиран на базата на тях!

Протеинът е необходим за изграждане и поддържане на нормалното състояние на кожата,космената покривка,мускулите,сухожилията и други телесни тъкани на организма.Протеинът се разгражда до аминокиселини,от които организмът синтезира собствени белтъчини.
Много е важно дали протеина е от животински произход или от растителен.Повечето растителни протеини са с не-висока биологична стойност поради ниското съдържание и смилаемост на аминокиселините в тях.
99% от храните за кучета и котки съдържат основно растителен протеин-от пшеница,царевица,соя,глутен и др.
Възраст Женски (кг)

Новородени – 0,5кг
15 дни – 1,5кг
45 дни -  6кг
2 месеца – 8,5кг
3 месеца – 12,5кг
4 месеца – 16,5кг
5 месеца – 22,5кг
6 месец – 28кг
7 месец – 33,5кг
8 месеца – 36кг
9 месеца – 38кг
10 месеца – 40кг
11 месеца – 41,5кг
1 година – 43кг
2 години – 45кг

Възраст Мъжки (кг)

Новородени – 0,5кг
15 дни – 1,5кг
45 дни – 6кг
2 месеца – 9кг
3 месеца – 13,5кг
4 месеца – 18кг
5 месеца – 24,5кг
6 месец – 31,5кг
7 месец – 37,5кг
8 месеца – 40кг
9 месеца – 42кг
10 месеца – 44кг
11 месеца – 45,5кг
1 година – 47,5
2 години – 50кг

Статии в Брой 145

Купата на Германия беше спечелена от българин! Една изключителна порода-боксерът Правилно хранене на малкото кане корсо Училища за кучета??? Гълъби 2 Убиването на кучета за месо е забранено Конете ни учат на търпение

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета