Гълъбите са от най-разпространените в градовете птици и могат да бъдат видени навсякъде - по улиците, стените, парапетите и покривите на сградите.

Въпреки това има нещо доста странно, свързано с тях - никога не виждаме малките им.

Би Би Си отговаря на този любопитен въпрос - причината да не виждаме гнездата на гълъбите се крие в произхода им.

Гълъбите, които живеят в градовете, произлизат от скалния гълъб (Columbia liva) - те са от същия вид, но са се приспособили към живота около хората. 

Градският живот обаче не се е отразил на навиците им при гнездене. Те са много потайни и, също като скалните гълъби, които търсят цепнатини във високи скали, за да отгледат на сигурно място поколението си, гнездят на места, трудно достъпни за хора.

Така че ако се чудите къде са малките на гълъбите, отговорът най-вероятно е: в изоставени сгради, под мостове и други подобни места.

Повечето хора не ходят често по такива места и затова почти никой не знае как изглеждат малките на гълъбите. Това обаче не е голяма загуба - те са доста грозни.

Възможно е обаче да видите млад гълъб, скоро напуснал гнездото си. Заради дългото време, което прекарват с родителите си в гнездото - над 40 дни, младите гълъби видимо почти не се различават от зрелите си роднини. Те обаче нямат блестящо зелено и лилаво оперение около врата и обикновено са сивкави на цвят.

Бебе гълъб
Бебе гълъб Източник: Thinkstock/Guliver photos