Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Инциденти с агресивни кучета

Кучетата са най-добрия приятел на човека!Това го знаят всички.Кучето е помагало на човека още от пещерно време до днес ,като ловец,охранител,терапевт,следотърсач,компаньон,полицай и др.Нормално е ,когато има милиони кучета ,които живеят между нас да се случват понякога и инциденти.

Смъртни случаи и ухапвания на хора има постоянно навсякъде по-света.Журналистите обичат да използват инцидентите с кучета и особено тези с така наречените бойни породи,защото те вдигат тиража и гледаемостта на сайтовете и телевизиите.

Хубаво е да повишим познанията за породите  на някои журналисти за да не пишат глупости. Ще се опитам да направя това с тази статия.

Да започнем с породата ,която е най-набеждавана за агресия към хората -американският пит-бул териер.

Магазин-поръчай онлайн

 

Това е порода ,която е селекционирана за гладиаторски кучешки боеве и  агресията е насочена към себеподобни(кучетата).Когато  тези ,които са се занимавали с този спорт са виждали агресивни представители към хората ,те са ги унищожавали и не са използвани за разплод.Пит булите преди битка се предоставят на противника за да бъдат измити с шампоан преди схватката ,за се предпазаят евентуално от отравяне.

99% от представителите на тази порода нямат вроден охранителен инстинкт и не стават за пазачи.Именно това ги прави лесна плячка за крадците.

Център за обучение на кучета К-9

Днес наистина се наблюдават някои кучета от тази порода с нетипичен характер и агресия към хората! Това е така ,защото няма кой да прави това отсяване на нетипичните представители на породата.Но тези кучета са малък процент.

Пит була по природа е изключително любвеобвилен към хората.Нормално е да е агресивен към себеподобни,защото е бил селекциониран за това.

Dr.John-храна за кучета

Основната грешка ,която правят повечето журналисти и фенове е,че кучетата тренирани за борби с кучета стават агресивни и към хора! Това е абсолютно погрешно схващане.Почти  99% от кучетата използвани за професионални борби с кучета са абсолютно безобидни за хората! Вътревидовата агресия няма нищо общо с агресията към човек. Аз мога да го докажа това на практика в нашия център за работа с кучета.

Агресията към кучета няма нищо общо с агресията към хора!

Кучетата селекционирани за работа срещу хора обикновено имат притъпена агресия към кучета.И обратното тези селектирани за борби със себеподобни нямат вродена агресия и недоверие към човека.

Хотел за кучета К-9

Основния проблем за агресивните пит були към хора е ,че се развъждат безконтролно животни с подобно поведение и те го предават на поколенията си.Последните няколко години се наблюдават все повече агресивни към човек кучета от породата.На любителите на тази порода ,ще кажа ,че не трябва да развъждат кучета с нетипиен за породата характер-агресия или страх  към хората,защото тези черти се предават на поколенията.

Друга порода набеждавана за опасна е дого аржентино.

Това е порода селектирана за лов на свине и пуми и има насочена агресия към кучета и диви животни ,но нямат агресия към хората с някои изключения.

Бултериер-порода ,която е близка до пит-була но в днешния си вариант тази порода е един прекрасен и любящ домашен любимец ,който няма никаква агресия към хората.

 Ротвайлер-това е работна порода селектирана за работа срещу хората ,а не срещу животни ,но в днешния си селекциониран вариант тези кучета станаха много меки и не са опасни .

Има различни по -тип инциденти с кучета и всичките имат различно обяснение:

Инциденти на кучета оставени с деца сами в стаята или в двора.

Инциденти с повече от едно куче станали навън на улицата.

Инциденти с нападение на кучето над собственика си.

Инциденти свързани с навлизане в територията на кучето.

Инциденти с бездомни кучета и др.

В някои от следващите броеве ,ще се спрем по-подробно върху различните варианти.

Една от причините за всичките инциденти и може би най-важната е липсата на обучение както на кучетата ,така и на хората в специализирани центрове.

Трябва да се намали по-някакъв начин безконтролното развъждане.Един от начините е да се повиши контрола .Мисля ,че в момента има закон ,който освобождава от данък кастрираните кучета и има данък за развъждане ,ако не членува в клуб .Например 500 лева данък ,ако вашето женско куче роди кученца.

Това не е толкова трудно ,защото хората си обявяват кучилата в интернет и са лесни за хващане,отиват на адрес и му слагат глоба от 1000 лева при неплащане на този данък.Така мисля ,че ще намалее рязко безконтролното развъждане .

Център за обучение на кучета К-9

 

 Александър Илиев управител на  К-9 Център и на клуб за спорт с кучета К-9

Статии в Брой 144

Немското овчарско куче Инциденти с агресивни кучета С какви храни трябва да внимаваме! На върха на хранителната верига Британско качество -Dr.John Pet Food Тарантулата-безшумният убиец Котките 2 Работни качества -обучение,селекция,хранене.Как се унаследяват те?

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти