Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Кане Корсо плюсове и минуси на породата

Кане Корсо е една от най-популярните породи кучета през последните години.Това се дължи на ефектния външен вид и на пластичноста на характера на породата.Кучетата от тази порода са много податливи на обучение и се вграждат перфектно в семейната среда.

Център за обучение на кучета К-9

Кане корсо е перфектен компаньон и добър защитник и пазач на семейството и имота .

Тази порода е била селекционирана за работа и според мен трябва да се запазят работните качества на породата.Това обаче е много трудно ,защото породата няма работна линия и се развъжда основно за екстериорни изложби.Развъжда се неправилно от тип към качество! Правилния начин на развъждане е от качества към тип към това са се придържали в началото всички селекционери на работни породи.

Развъдниците се интересуват основно от външния вид  на кучетата и работните качества изчезват постепенно с годините.Кане Корсо трябва да бъде подвижно и бързо куче,да може да скача отвесна стена поне 1.80 метра да има силна и здрава захапка,да има желание за работа,да има издръжливост и драйв.

В последно време се толерират едрите и гигантски кучета ,което още повече влошава ситуацията.Едрите кучета няма как да притежават бързина,отскокливост,издръжливост и това автоматично ги прави непригодни за работни кучета! Обикновенно едрите екземпляри са флегматични и нямат темперамента необходим за едно работно куче.

Всички молосоидни породи страдат от този проблем на увеличаване на размера с годините,защото хората се впечатляват от едрия ръст на кучетата.Работните линии на селяните в Италия рядко са тежали повече от 40-50 килограма,докато днес наблюдаваме мутанти с по-60-70 килограма.Една работна порода трябва да бъде по-издръжлива и по-бърза от човек ,докато 70 килограмовите кучета нямат издръжливост да следват човек -те се уморяват и лягат преуморени!Това е смешно работно куче да бъде победено на ходене или тичане от човек! А как си представяте това куче да тренира интензивно всеки ден ,каквато и да е работа?

Dr.John-храна за кучета

Със същия проблем са се сблъскали и дог от Бордо,чиито глави (обиколката) днес достига по 90см и някои кучета тежат по 90 килограма! Тези екземпляри са абсолютни инвалиди.Работните екземпляри на дог от Бордо в началото на века са тежали по 50 килограма!Английския мастиф е бил на крачка от изчезване заради огромния ръст на кучетата.Те са станали толкова огромни ,че не са могли дори да обхождат ходом именията в ,които са отглеждани и са останали само 6 екземпляра на базата на които е възстановена породата.Кане Корсо е по-лекия вариант(работния вариант) на неаполитанския мастиф,а какво стана и тази порода натежа и стана неспособно куче за работа.Има известни неаполитански мастифи по 60-70 килограма ,как тогава Кане Корсо тежи ,колкото тях? Кане Корсо трябва да бъде доста по-леко от мастифа.

Хотел за кучета К-9

Характера на Кане Корсо е много различен ,но общото между кучетата е ,че повечето са много пластични за обучение и не се опитват да доминират над човека.Има кучета с по-стабилна нервна система -смели и енергични,готови да влязат в защита веднага и да се борят до победа.Има и кучета с много мек характер (те са болшинството) те приемат борбата с човек ,но нямат огромно желание за това и с радост очакват нападателят да избяга или да бъдат спряни с команда и да не се задълбават много.Подобни кучета не биха издържали сериозна заплаха и противник.

Днес смелите и борбени кучета стават все по-малко ,докато меките кучета се увеличават.Това е нормално ,защото породата се селекционира за външен вид-екстериор ,а не за работа.Всички породи развъждани от тип към качества са минали по-този път и са загубили първоначално заложените качества на базата на ,които е развъждана породата.

За съжаление днес повечето развъдници се занимават само с "красиви"кучета те се интересуват от изложби по-красота ,което предначертава  бъдещето на тази порода.

Алекс Илиев управител на-Център за обучение на кучета К-9

 

Статии в Брой 143

Кане Корсо плюсове и минуси на породата Храна за шампиони! Хотел за кучета Българското куче -легенда на балканите Здравословно хранене на овчарката PetShop най-добрия зоомагазин в Югозападна България!

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти