Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Равносметка за спортния сезон по-глобалринг за 2017 година.

2017 година беше трудна година за българския спорт с кучета ,но за сметка на това успешна.

България за момента се представя от два тима Алекс и Белджи(Poly von de Heidehow) и Алекс и Роки (Roky de Heide Wachter).В спорта с кучета състезател и куче са един ТИМ!

Въпреки не до там доброто класиране през сезона на квалификационните състезания ,където имахме 3-то ,4-то ,5-то място  и още по-назад в таблицата ,но важното е ,че накрая финала беше успешен за България.

На финала на Световната Купа българския ТИМ стана втори! Алекс и Роки   с 253 точки се класираха на второ място на световния шампионат в Чехия ,който се проведе октомври месец.Никой не очакваше подобно класиране на финала от българския тим ,защото фаворити този сезон бяха тимове от Белгия,Италия,Чехия ,които показаха силни резултати през годината.Въпреки това ,ако не беше грешката на Роки при откриването на предмета имахме шансове и за още по-добро класиране.Роки се представи отлично в атаките,защитата на собственика,в апортировката,позициите,скоковете бяха без грешка,но предмета се оказа непосилен за него този ден.

Хотел за кучета К-9

За последните години Александър Илиев прави фурор в този супер труден спорт с две вице световни титли и една световна титла за 2016 година с две различни кучета!!! Това не е лесно да подготвяш и тренираш две кучета на световно ниво!

За тези ,които не знаят какво е глобалринг ,ще разкажем накратко каква е същността на тази дисциплина.

Глобалринг е многобой от 17 различни дисциплини.

Категория 1 -12 дисциплини,Кат 2 -15 дисциплини,Кат 3 - 17 дисциплини.

Всеки тим започва от Кат 1 ,като направи два резултата от по -165 точки на състезания има право да премине в Кат 2 там трябват два резултата от 245 точки за да се отиде в най-високата степен Кат 3.

Център за обучение на кучета К-9

Преминаването от Кат 1 до 3-та категория обикновенно отнема около 5-6 години непрестанни тренировки и състезания!  На Алекс и Роки им отне само 3 години за най-високата категория!

Глобалринг и Белгийски Ринг се администрират от NVBK-Национална  Белгийска Федерация по -Кинология.Кучетата от тези линии на NVBK са много по- различни от кучетата от FCI линиите.Те са много по-агресивни и твърди към хората и не се препоръчват за домашни любимци.Мъжките кучета от тези линии са изключително агресивни и това прави обучението им и контрола още по-трудно!Тези кучета много често не искат да пускат по-команда и това води до дисквалификация на състезанието.Те много често са агресивни и към треньорите си.

 Това прави глобалринг още по-труден спорт,защото се изисква пълен контрол на кучето във всяка ситуация.Пълен контрол на супер доминантни кучета! Трудна работа.

Селекцията в NVBK е на кучета с много силна нервна система и на наистина много смели и доминантни кучета ,които да не се плашат от нищо,защото това са кучета за работа в полицията,жандармерията,армията,спец.части и др.

Глобалринг и белгийски ринг са дисциплините ,които се използват за селекционна годност и селекция на белгийската овчарка на NVBK.Кучетата ,които се състезават и побеждават дълги години в тези спортове дават семето си на следващите генерации,които унаследяват твърдия характер,силната захапка,невероятното здраве,отскокливостта,драйва ,съобразителността и др . качества.

Именно заради тези дисциплини ,които са на ръба на възможностите на кучетата -мехелара е номер едно работна порода в момента.

На състезания по-глобалринг може да се участва с всяка порода кучета със или без родословия-тук са важни уменията и силата на характера.Подходящи породи освен белгийската овчарка са немската овчарка,доберман,ротвайлер,кане корсо.Проблема при другите породи е ,че нямат адекватна селекция и много малко екземпляра са годни за работа.

Всяко състезание се провежда на различен терен с различни укрития и съоръжения-няма две състезания при еднакви условия.

Сценарият на всяка дисцилпина е различен от предишните.Фигурантите работят и посрещат кучетата фронтално ,което е много различно от другите дисциплини.Куче атакуващо с 50 км/ч се удря фронтално във фигуранта!

Кучетата се стресират и заплашват максимално с различни предмети.Препятствията са на ръба на възможностите 230 сантиметра висок скок,120 см без докосване и 450 сантиметра дълъг скок(реално кучетата скачат около 6 метра).

Послушанието се провежда при повишен адреналин на кучето -всички дисциплини са по едно и също време.Кучетата от тези линии са много агресивни и влизайки на терена на състезанието те очакват заплахи и атаки,което прави послушанието много ,много трудно в този момент(за разлика от други спортни дисциплини ,където послушанието се провежда в отделен ден и кучето е спокойно).

Няма две състезания ,които да си приличат по-сценарий на провеждане и оборудване и терен.

Именно за това кучетата работещи добре в глобалринг или белг. ринг се справят отлично навсякъде на различни терени в различни ситуации.Те са готови за всичко.

Това са командосите на кучешкия свят-те тренират почти всеки ден в екстремални условия и и се състезават в различна среда и се сблъскват с неща ,които никога не биха срещнали в реалния живот.

Тези спортни дисциплини освен ,че изпитват кучетата за селекционна годност са  и състезание на треньорите на кучета.В тези дисциплини трябва и много майсторство за да се подготви перфектно куче за тази работа.

В глобалринг всичко е реално ,всичко което може да се случи в живота го има и в глобалринг!Всичко е разрешено ,ако може да бъде объркано кучето и треньора му.Например търсене на скрит човек и конвоирането му-тук кучето работи самостоятелно без помощта на треньора си и търси с нос фигуранта.Фигуранта може да бъде скрит навсякъде в кола,палатка,фургон,землянка,зад храст,в гората навсякъде където може да се скрие.След откриването кучето работи пак самостоятелно от дистанция като ескортира лошият човек и не му позволява да избяга-при всяко бягство кучето взима самостоятелно решение и задържа беглеца и това става от достанция от треньора си!

Защита на собственика е също много трудна дисциплина-две лоши момчета се опитват да отвлекат вниманието на кучето и да нападнат господаря му.На всяко състезание сценарият е напълно различен.Кучето не трябва да напада без причина,което е много трудно за агресивни кучета.Атаката е разрешена само ,когато стопанина на кучето е атакуван реално.

Охрана на предмет-оставя се предмет (винаги е различен) в центъра на две окръжности .Задачата на кучето е да опази предмета ,но в същото време да не напуска 5 метровия радиус ,защото ще бъде дисквалифицирано.Двама фигуранти се опитват да излъжат кучето ,което работи абсолютно самостоятелно в тази дисциплина.

Има и дисциплина за спиране на атака в последния момент.На кучето е дадена команда за атака и на един метър преди да захапе се подава команда за връщане и спиране на атаката! Това не е лесно за кучета селекционирани 140 години да атакуват хора и с вроден инстинкт за атака на човек.

Позиции от дистанция-кучето се оставя на дистанция може и на 50 метра и му се задават команди за смяна на позицията(седни,легни,стани и ела).

Търсене на скрит предмет объркан с други индентични по -размер и вид предмети.Кучето трябва да открие правилния предмет в рамките на една минута и да го донесе на треньора си.

Глобалринг е преди всичко пълен контрол на кучето по-всяко време във всяка ситуация!

Да не забравим да благодарим на спонсорите на българския отбор за 2017 година английските храни Dr.John  и Haritage!

Dr.John-храна за шампиони!

 

Статии в Брой 140

Собствениците на кучета боледуват по-малко Кралски питон Тарантули Папагалите Pet Shop -Blagoevgrad отвори врати Равносметка за спортния сезон по-глобалринг за 2017 година. Отглеждане на рибки Избор на кученце

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти