Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Отглеждане на рибки

Много специалисти смятат, че въздействието на аквариумите и техните обитатели върху човешката психика много наподобява това на силните антидепресанти, но без неприятните странични ефекти. Затова често акваруимните рибки и техните жилища са неизменна част от съвременните домове.

Въпреки че декоративните рибки са сред домашните животни, които се отглеждат най-лесно и с най-малко усилия, трябва да се спазват определени правила, за да живеят добре и достатъчно дълго. Изборът на аквариум например е също толкова важен, колкото и изборът на рибки. Домът на красивите, водни обитатели трябва да е съобразен с жилището и мястото, на което ще се постави. То не трябва да е изложено на директна слънчева светлина, защото тогава във водата могат да се развият прекалено много водорасли, които да пречат на рибките, а и водата може да се загрее до степен, която не е препоръчителна за аквариумните обитатели.

Аквариумът трябва да е оборудван с помпичка за въздух и филтър за филтриране на водата, което обикновено не е проблем, тъй като почти всички аквариуми в днешните зоомогазини са произведени с всичко необходимо. Броят на декоративните рибки в аквариума трябва да е съобразен с обема на прозрачния им дом, ако са дълги до 5 см, на всеки около 2,5 л. вода трябва да сложим по една рибка, ако са 8 до 10 см дълги – по една на 3 - 4 л. или при 10 до 12 сантиметрови рибки – по една на 8 - 10 л. вода.

На дъното на аквариума се поставя 2 – 3 см слой от чист, измит и изварен пясък, където се засаждат водораслите (или по-точно подводните растения). Те трябва да са в достатъчно количество (но не и прекалено много), за да произвеждат достатъчно кислород. Водата в аквариума също трябва да е чиста, без вредни примеси. Ако се използва чешмяна вода, тя трябва да престои 24 часа в отворен съд, за да може вредният за рибките хлор да се изпари.

Добре е пясъкът на дъното на аквариума да има лек наклон, така че в най-ниския ъгъл да могат да се събират отпадъците, откъдето лесно да се изсмукват с маркуче. Престоялата вода трябва да се изсипва върху обърната с дъното нагоре чинийка, за да не се размъти пясъка. След като водораслите са засадени и водата налята, акваруимът трябва да се остави без рибки за около седмица, през първите дни в прясната вода се развиват много бактерии и други микроорганизми, които правят аквариумната вода мътна и са вредни за рибките.

Щом аквариумът се избистри, същинските му обитатели могат да заемат полагащото им се място в прозрачният им дом, като не се изсипват веднага в новото им местообитание, а се поставят заедно с прозрачните пликчета, в които обикновено се продават от зоомагазините. След като престоят така около 10 – 15 минути (за да се изравни температурата на водата в пликчето с рибките с тази на водата в аквариума и да не получат рибките температурен шок), красивите водни обитатели могат да се изсипят в новия им дом. Водата в аквариума трябва да се сменя разбира се, но само по 1/3 от количеството и в прозрачното жилище на рибките един път седмично.

Подборът на видовете рибки е също от голямо значение. Ако сте начинаещи, добре е да започнете да отглеждате по-непретенциозни към условията на живот видове, като гупи, хелери, молинезии, плати и др. Също така трябва да се внимава да не се поставят заедно видове, които не съжителстват добре едни с други, например агресивни, по-едри рибки с по-дребни и кротки.

Храненето на аквариумните рибки трябва да е редовно, но умерено и с разнообразна храна. В днешните зоомагазини могат да се купят много видове качествена и полезна храна за рибки. Обикновено аквариумните обитатели се хранят 1 път на ден, дозата храна, която се поставя в аквариума трябва да е не повече от количеството, което рибките изяждат за едно хранене.

Освен рибките и подводните растения, други задължителни обитатели в аквариумите трябва да бъдат и водните охлюви. Те се хранят с водорасли и почистват зелените налепи от стъклата, пясъка, камъчетата и другите растения и така поддържат аквариума чист. За поддържането на чистотата на водата от паразити е добре профилактично да се капва доза метиленово синьо (обикновено 1 - 2 капки на 1 – 2 седмици) или друг подобно лекарство.

Рибките не живеят вечно, макар че някои са доста дълголетни, като златните рибки или скалариите – до около 15 години. Когато броят им в аквариума намалее, е добре за разнообразие да вземете нови видове, особено ако старите са ви омръзнали. Така няма да загубите интерес към аквариума си и обитателите му.

Зоомагазин PetShop-Blagievgrad срещу стария Мол ул"Т.Александров "52 0889 53 11 71

Статии в Брой 140

Собствениците на кучета боледуват по-малко Кралски питон Тарантули Папагалите Pet Shop -Blagoevgrad отвори врати Равносметка за спортния сезон по-глобалринг за 2017 година. Отглеждане на рибки Избор на кученце

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти