Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Защо някои кучета нападат без причина хората?

Интервю с Александър Илиев управител на К-9 Център-Център за обучение на кучета К-9

ПетШоу:Тази тема е много актуална.Постоянно има инциденти между кучета и хора.На какво се дължи това?

Александър:Още от самото опитомяване на кучето то е изпълнявало ролята на пазач на дома и имуществото на човека .

Днес има много породи кучета ,които са селекционирани за различни дейности-едни са развъждани за различни видове лов,други за охрана на стада от хищници,трети за компаньони и има породи ,които се селектират за служебни кучета,за частна охрана (работа в полицията,откриване и обезвреждане на престъпници и др.)99% от породите днес са чисто компаньони и за изложби.

Милиони кучета днес живеят заедно с хората и няма как да не се случват понякога инциденти.

 

ПетШоу:скоро имаше смъртен случай на възрастна жена убита от безпризорни кучета?Каква е причината за това?

Александър:безпризорните кучета могат да станат опасни ,когато са в глутница.Достатъчно е едно куче да залае и да поведе другите кучета и те го следват.Това е в кръвта на кучето нали е наследник на вълка.Много често те развиват териториален инстинкт и стават нападателни когато навлезе човек в тази територия.На пръв поглед абсолютно кротки кучета могат да станат убийци ,когато са в глутница.Именно за това не трябва да има безстопанствени кучета на улицата.Подобни кучета обикновенно нападат най-слабите и незащитени хора-деца или възрастни(вълка винаги убива първо най-слабите индивиди).

ПетШоу:Има ли опасни породи? Някои набеждават пит була,бултериера и др. породи ,че са родени убийци?

Александър:Кучетата не могат да бъдат разделяни на опасни и на безопасни.Регистрирани са нещастни случки с всякакви породи кучета.Просто медиите преекспонират случките с пит були ,защото носят повече драматизъм и читатели.

Пит Була и подобните на него породи в 99% имат вродена агресия към себеподобни ,но не и към хора.Те са агресивни към други кучета и животни и почти винаги са много любвеобвилни към човека.Много редко ,ще видите пит ,който да е природно агресивен към хората.Навремето хората ,които са развъждали тази порода не са допускали до разплод тези кучета ,които изпитват агресия към човека.

Друг е въпроса ,че както при хората и при кучетата има екземпляри с увредена психика.Когато пит була или друга порода е с увредена психика и напада хората безпричинно тогава това куче е наистина много опасно.

В днешно време се наблюдават много по-често агресивни пит були към хората-те са много малко около 0,5% от популацията.

ПетШоу:Какво трябва да се предприема в подобни случаи,могат ли тези кучета да бъдат подложени на терапия или на тренировки за да бъдат контролирани?

Александър:Да с някои кучета това е възможно ,но с повечето не.Проблема е и в собствениците на кучета .

 Когато има проблемни кучета с характер не-типичен за породата първо това куче трябва да бъде кастрирано.Гените на това куче не трябва да се продължават-това е закон в развъждането на кучета.А някои кучета с увредена психика трябва да се евтаназират.

В някои породи тези качества се селектират умишлено-това са немските,белгийските и др.работни породи кучета.Но за тези породи това е нормална черта на характера .Тази черта се търси от селекционерите,защото тези породи са предназначени за работа в полицията и в частния сектор за охрана и др. мероприятия.

ПетШоу:В днешно време зачестиха и случаите на нахапани собственици.Собствените им любимци си нападат господаря?

Александър:Обикновенно това са или кучета с увредена психика (това е генетично) или много доминантни екземпляри.

ПетШоу:Това свързано ли е с лошото отношение към кучето(например-бой,насилие над него)?

Александър:Не няма такава връзка.От примерите ,които аз съм наблюдавал инцидентите са почти винаги с хора ,които никога не са докосвали и наказвали своите кучета.

Скоро имахме случай на човек ,който влизайки да хване кокошка в двора му е бил нахапан сериозно от домашния си любимец-средноазиатска овчарка.Този човек никога не е посягал на своето куче.Това се случва с много доминантни екземпляри ,които нямат респект от своя стопанин.

Сега имам друг случай-немска овчарка си хапе всички членове на семейството.Тези хора също никога не са упражнявали насилие над кучето.

Подобни случаи мога да разказвам много с най-различни породисти и непородисти животни.

Но много често се срещат и психично-нестабилни животни,които имат непредвидим характер.Те много често хапят от уплаха без никаква причина.

ПетШоу:Трябва ли хората,които имат домашен любимец да посещават школа за обучение като вашата?

Александър:Това е задължително.Хората също трябва да минат курс ,защото в повечето случаи те не разбират поведението на кучето си и то също ги разбира погрешно!

Едно куче може да бъде най-добрия приятел на човека ,но може да бъде и голям проблем както за собственика си ,така и за околните.

Сега стартираме  нова услуга.

К-9 Център може да ви помогне в избора на куче ,като ние ,ще направим тест за характер на родителите по ваш избор(поне на единия-по-добре на двата родителя) и да ви изготвим характеристика за наследените качества на вашия бъдещ приятел.Това може да стане с разрешение на развъдника или собственика на родителите.
След този тест ние можем да ви отговорим до ,колко тези кучета отговарят на стандарта за тяхната порода!
Започваме да предлагаме тази услуга ,защото се сблъскваме с много разочаровани собственици на кучета от всички породи.
Това важи и за непородисти кучета ,защото също можете да вземете куче с неподходящ характер.
Представете си голдън ретривър ,който си хапе стопаните и др.хора!
Представете си супер агресивно чао-чао!
Представете си лабрадор ,който налита като пит бул на др. кучета!
Няма как едно куче да стане добър пазач на имота или защитник на семейството или служебно куче (все повече частни фирми започват да използват кучета) ако родителите имат проблеми с характера!
Развъдниците също могат да тестват своите кучета при нас .
Център за обучение на кучета К-9

 

Статии в Брой 134

Защо някои кучета нападат без причина хората? Подрастващата овчарка Азиатската овчарка Дого 1StChoice -уникалните храни от Канада 1-ви старт от шампионата на ГлобалРинг в Белгия

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти