Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Оценка на работните качества на съвременната немска овчарка

Интервю с управителя на Балкански център К-9 Александър Илиев.

Александър Илиев е Световен шампион по ГлобалРинг за 2016 година.Глобалринг и Белгийски ринг са едни от най-трудните дисциплини за кучета.

 

ПетШоу:Немската овчарка е една от най-популярните породи кучета в света.Водят ли много немски овчарки във вашия център за обучение на кучета?

Да това е една много популярна порода кучета и естествено има много кучета от породата при нас.Не е на първо място по бройка но постоянно имаме немски овчарки.

ПетШоу:Какви са проблемите с ,които се сблъсквате с тази порода?

Съвременната овчарка има много проблеми ,които според мен се дължат на неправилна селекция.Липсва желание за работа в кучетата.Кучетата нямат вроден драйв(инстинкт за преследване на движещи се предмети), липсва желание за борба с човек.

Най-големия проблем е ,че голяма част от кучетата имат висока агресия към себеподобни(кучета) и никаква към хора! Това е голяма грешка на тези ,които се занимават с развъждане на породата.

Все пак породата е работна и тя е създадена да работи срещу хора,а не да се бие с кучета.

ПетШоу:Създателят на немската овчарка е искал тя да бъде най-доброто работно куче?Къде са причините за лошите работни показатели?

Да Щефаниц е създал породада с идеята тя да бъде номер едно работно куче в света! Немската овчарка е била номер едно през 60-80-те години на миналия век ,но бързо загуби това място.Причините са много.Една от тях е ,че породата е много масова много популярна.Много любители и секекционери и много грешки.

Но основната причина според мен е наблягането на иложбеното развъждане и неправилната тестова система Шутцхунд и сега IPO! IPO е спорт и система ,която е изключително грешна ,когато се използва за развъдна дейност и за подбиране на качествени разплодници.IPO не може да служи за изпитване на характера на кучето,защото в тази система няма нищо,което да симулира реална ситуация!!! IPO е спорт ,който може да покаже драйва на кучето към играчка,но не и характера и способността на едно куче да се противопостави на реален противник.

ПетШоу:Но нали и белгийските овчарки участват в състезания по IPO?

Работните качества на белгийските оварки са се развили благодарение на Белгийски Ринг(NVBK).Ако я нямаше NVBK и Белгийски Ринг днес никой  нямаше да знае за белгийските оварки като работна порода!Тази система е много трудна и много тежка за кучетата и треньорите им. Необходими са 5-7 години работа за да може едно куче да покрие най-високата степен в Белг.Ринг.В тази дисциплина оцеляват само най-здравите и силни екземпляри,с най-силната нервна система!

Вижте колко е просто-кучетата постигнали успехи в тази най-трудна система заплождат женските! Това се прави в продължение на 140 години!!!Раждат се здрави и силни кучета готови за най-тежките изпитания!

ПетШоу:Защо белгийските овчарки не са изплували по -рано през 60-80 години на миналия век?

Защото тези структури в Белгия NVBK (национална белгийска федерация по кинология превод от фламандски) са били много затворени за света.Те са работели и са се интересували само от своите кучета и своя шампионат.Сега NVBK се отваря за света с Globalring.

ПетШоу:Нали има различни линии при немската овчарка-работни и изложбени?

Да има но дори работните линии при тях са на базата на IPO ,което прави тази работна линия спортно-работна ,а не реално работна!При IPO има само игра без да се тества реално характера на кучето.Именно за това кучетата,които излизат от тези линии са спортни.Това куче има драйв към ръкав,към топче,към хапалка ,но няма характер да се изправи реално срещу човек.Няма агресия към човек.В ИПО дори поемането на кучето става с омекотяване ,докато в ринг спорта поемането е директно(кучето се удри с цялата си скорост в човека).

ПетШоу:Как може да се подобрят работните качества на немските оварки според вас?

Много трудна задача.Първо трябва да се използват мъжки кучета ,които са много агресивни и смели към хора ,за да се върне характера на немската овчарка.

Това няма как да стане в голям мащаб ,защото федерациите за тази порода са поели по- грешната пътека.

ПетШоу:Има ли немски овчарки ,които да са печелили състезания по Глобалринг или Белгийски ринг?

В Глобалринг съм виждал от време на време по някоя немска овчарка но е трудно да спечелят в тази  дисциплина.Селекцията на породата не позволява това.В тези спортове има много стрес ,много динамика,много хапане,което е много трудно за днешната немска овчарка.

ПетШоу:Какво ,ще посъветвате хората ,които тепърва искат да си вземат немска овчарка?

Ако искат реално работещо куче за защита трябва да внимават МНОГО! Трябва да се подбира от сериозни родители.Защото каквито родителите такива и малките.

Аз мисля да направя регистър на качествените кучета на тези със силен характер за да могат хората да използват за разплод не красиви кучета ,а смели и борбени животни.

Център за обучение на кучета К-9

Статии в Брой 133

Санбернар-властелинът на планината Оценка на работните качества на съвременната немска овчарка Dr.John храна за шампиони Шотландска овчарка Стопаните на 6 кучета отиват на съд Кучетата и студа Средноазиатска овчарка-развъдник

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти