Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Зооборса Веган-онлайн магазин

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Лакенуа

Белгийска овчарка Лакеноа (или Лакенуа) е порода кучета, понякога считана за разновидност на Белгийската овчарка, заедно с Грьонендал, Малиноа и Тервюрен.

Както всички Белгийски овчарки, Лакеноа е средноголямо, трудолюбиво овчарско куче с квадратна пропорция и заострени триъгълни уши. Лакеноа се разпознава по своята вълниста бяло-кафява козина, която изглежда като туивидна материя. Стандартитре на повечето киноложки организации позволяват и черни оттенъци, основно по муцуната  и опашката.

Лакенопа се появява като овчарско куче в кралския дворец Лакен днес в границите на столицата на Белгия-Брюксел. Счита се едновременно за най-старата и най-рядата разновидност на Белгиойската овчарка. До началото на 20 век вече са получени четири разновидности на Белгийската овчарка, но реално има само три гена, определящи различия в козината, които ги различават.

Лакеноа се представя добре на аджилити ,флайбол,следа и др.  Овчарските инстинкти могат да се проверят на несъстезателни проверки. Инстинктите могат да се тренират достатъчно добре и за овчарско състезание.

Качества и предназначение: Белгийска Овчарка Лакеноа - Интелигентно и подвижно. Създадено е да живее и работи на открито и климатичните условия не са проблем за него. Притежава вродена склонност да охранява. Тя е безкомпромисен пазач на дома. Има жив и внимателен поглед. Тя е средно голямо куче с впечатляващ външен вид.Освен че са много добри пастири, се ползва с голям успех в полицията и като домашни пазачи. По време на Втората световна война са използвани като свръзки за пренасяне на съобщения, малки пакети с медикаменти и др. Със своята любвеобилност и дружелюбност те са приятни и желани кучета-компаньони. Движенията им са красиви, елегантни и грациозни. Погледът е интелигентен, а психиката - много чувствителна. Поддават се лесно на обучение и с удоволствие изпълняват подадените им команди. Обичат свободата и е необходимо да им се осигурява много движение.

Екстериор: Белгийска Овчарка Лакеноа -  Лакеноа е най-малко известната сред белгийските овчарки. Тя е червеникаво бежова на цвят. Козината й е твърда и груба. Създава впечатление, че е рошава, но никога не е къдрава. По муцуната и над очите се образуват "мустаци", "брада", "вежди".   Тялото е мощно, но не тромаво, с почти квадратна форма (височината при холката е почти еднаква с дължината на тялото). При кучките е възможно дължината на тялото да е малко по-голяма.   Гръдният кош, гледан отпред е широк. Погледнат от страни изглежда по-тесен, но в същото време е дълбок, което е предпоставка за неговата издържливост. Холката е висока, добре изразена.   Опашката е нормално поставена, широка в основата, със средна дължина. При спокойно състояние на кучето опашката е отпусната надолу, като във върха може леко да е извита.   Цветът на космената покривка включва цялата гама от жълточервеникав до сив и черен. При Тервурен и Малиноис може да има малко бяло петно на гърдите и пръстите, а цветът е жълтеникавочервеникав (махагонов). За Грьонендал въгленочерният цвят е задължителен.

Разновидности : От Белгия произхождат четири породи овчарски кучета, обединени в едно име. Причината е, че в морфологично отношение между тях почти не съществува разлика. Особеностите са предимно в дължината, цвета и структурата на космената покривка. Две от Белгийските овчарски кучета са дългокосмести. Това са черният Грьонендал и червеникавочерният Тервуерен. Късокосместата разновидност в червеникавочерно е Малиноис, а с най-къса и стояща по-остра космена покривка е Лакеноа. Неговата окраска е бежовочервенокафява или бежовочервеносива. Всяка от тези породи е произлязла от определен район на Белгия, откъдето идва и нейното название.


Статии в Брой 127

Джони Деп замесен в контрабанда на кучета Хранене на малкото кутре Горила беше застреляна Малтийска болонка Немски пинчер Лакенуа Как да изберем добър треньор за нашето куче?

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград