Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Лакенуа

Белгийска овчарка Лакеноа (или Лакенуа) е порода кучета, понякога считана за разновидност на Белгийската овчарка, заедно с Грьонендал, Малиноа и Тервюрен.

Както всички Белгийски овчарки, Лакеноа е средноголямо, трудолюбиво овчарско куче с квадратна пропорция и заострени триъгълни уши. Лакеноа се разпознава по своята вълниста бяло-кафява козина, която изглежда като туивидна материя. Стандартитре на повечето киноложки организации позволяват и черни оттенъци, основно по муцуната  и опашката.

Лакенопа се появява като овчарско куче в кралския дворец Лакен днес в границите на столицата на Белгия-Брюксел. Счита се едновременно за най-старата и най-рядата разновидност на Белгиойската овчарка. До началото на 20 век вече са получени четири разновидности на Белгийската овчарка, но реално има само три гена, определящи различия в козината, които ги различават.

Лакеноа се представя добре на аджилити ,флайбол,следа и др.  Овчарските инстинкти могат да се проверят на несъстезателни проверки. Инстинктите могат да се тренират достатъчно добре и за овчарско състезание.

Качества и предназначение: Белгийска Овчарка Лакеноа - Интелигентно и подвижно. Създадено е да живее и работи на открито и климатичните условия не са проблем за него. Притежава вродена склонност да охранява. Тя е безкомпромисен пазач на дома. Има жив и внимателен поглед. Тя е средно голямо куче с впечатляващ външен вид.Освен че са много добри пастири, се ползва с голям успех в полицията и като домашни пазачи. По време на Втората световна война са използвани като свръзки за пренасяне на съобщения, малки пакети с медикаменти и др. Със своята любвеобилност и дружелюбност те са приятни и желани кучета-компаньони. Движенията им са красиви, елегантни и грациозни. Погледът е интелигентен, а психиката - много чувствителна. Поддават се лесно на обучение и с удоволствие изпълняват подадените им команди. Обичат свободата и е необходимо да им се осигурява много движение.

Екстериор: Белгийска Овчарка Лакеноа -  Лакеноа е най-малко известната сред белгийските овчарки. Тя е червеникаво бежова на цвят. Козината й е твърда и груба. Създава впечатление, че е рошава, но никога не е къдрава. По муцуната и над очите се образуват "мустаци", "брада", "вежди".   Тялото е мощно, но не тромаво, с почти квадратна форма (височината при холката е почти еднаква с дължината на тялото). При кучките е възможно дължината на тялото да е малко по-голяма.   Гръдният кош, гледан отпред е широк. Погледнат от страни изглежда по-тесен, но в същото време е дълбок, което е предпоставка за неговата издържливост. Холката е висока, добре изразена.   Опашката е нормално поставена, широка в основата, със средна дължина. При спокойно състояние на кучето опашката е отпусната надолу, като във върха може леко да е извита.   Цветът на космената покривка включва цялата гама от жълточервеникав до сив и черен. При Тервурен и Малиноис може да има малко бяло петно на гърдите и пръстите, а цветът е жълтеникавочервеникав (махагонов). За Грьонендал въгленочерният цвят е задължителен.

Разновидности : От Белгия произхождат четири породи овчарски кучета, обединени в едно име. Причината е, че в морфологично отношение между тях почти не съществува разлика. Особеностите са предимно в дължината, цвета и структурата на космената покривка. Две от Белгийските овчарски кучета са дългокосмести. Това са черният Грьонендал и червеникавочерният Тервуерен. Късокосместата разновидност в червеникавочерно е Малиноис, а с най-къса и стояща по-остра космена покривка е Лакеноа. Неговата окраска е бежовочервенокафява или бежовочервеносива. Всяка от тези породи е произлязла от определен район на Белгия, откъдето идва и нейното название.


Статии в Брой 127

Джони Деп замесен в контрабанда на кучета Хранене на малкото кутре Горила беше застреляна Малтийска болонка Немски пинчер Лакенуа Как да изберем добър треньор за нашето куче?

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин